Det perfekta helgmyset

Publicerat den 28 maj 2011 kl. 15:17

För mig är maten mycket godare om jag vet att den även gör gott i min kropp. Då blir smaken, texturen, synintrycken och vetskapen att jag mår bra av maten en perfekt kombination av faktorer. För mig är därför skaldjur den optimala maten för helgmyset och jag väljer gärna räkor och vinkokta musslor. Även hummer är självklart fantastiskt, och när krabbsäsongen är i igång på hösten är det svårt att låta bli även det delikata djuret. Skaldjur är fullproppade med protein (cirka 20%) vilket gör mig mätt på få kalorier samtidigt som det håller min förbränning igång. De innehåller också en hel del vitaminer och mineraler, och särskilt jod och selen är två förekommande spårämnen som vi ofta får för lite av. Den rosa färgen hos många skaldjur kommer dessutom från antioxidanten astaxantin vilket är bra både för hjärt-/kärlhälsan och prestationen.

En god aioli tillverkad av rapsolja och ett hembakat bröd till dessa havets läckerheter gör måltiden nästan komplett. Det enda som saknas är drycken och personligen dricker jag faktiskt ekologiskt rödvin till. Rödvin ger 10-20 gånger så mycket antioxidanter som vitt vin och en måttlig konsumtion skyddar mot hjärt-/kärlsjukdom, diabetes typ 2, många cancerformer och hjälper oss att hålla vikten. Ha en fortsatt trevlig helg!