Smarta killar pluggar inte?

Publicerat den 31 mars 2012 kl. 18:06

Arbetstidslagen gäller inte för min dotter, som går sista terminen på gymnasiet. Elva på kvällen dyker hon upp med frågor om tyska adjektiv och på helgen går hon direkt från efterfesten till filosofin. Jag försöker bromsa och förklara att det inte är någon vits med full MVG-pott. Att betyg inte är allt. Hon verkar inte tro mig. Tokplugg är normen i hennes tjejdominerade klass.

Kontrasten blir total när jag läser om  antipluggkulturen bland killar (DN 26 mars). Och forskaren talar inte om grabbar som gett upp, utan om självsäkra naturvetare. De har siktet ställt på karriär, de tror bara inte att pluggande leder dit. De satsar på att bygga nätverk och att framstå som ”smarta”. Och den som är smart behöver inte plugga.

Tjejerna har större tilltro till den formella vägen in i arbetslivet, konstaterar forskaren, och jag blir fundersam. Vad händer sedan? Blir de ”smarta” killarna omsprungna av pålästa kvinnor? Eller kommer tjejerna att upptäcka att betyg och examina inte räcker hela vägen? Klart är att kvinnor idag satsar hårt på utbildning, men får mindre avkastning på sina investeringar än män i form av löneutveckling och karriär.

Det är svårt att satsa rätt om man inte vet vilken kompetens som räknas. I bloggen från Finanslivs frukostseminarium ger två chefer uttryck för rätt olika syn. En talar om värdet av formell utbildning, den andra om det informella dagliga lärandet, om nätverk och ”glöd”.

Så vilka råd ska man ge sin dotter? Kanske handlar det om att hitta sin ”glöd”? Frågan är om den finns bland de tyska adjektiven.