22 juli 2011
Finansmarknaden

Management á la Mount Everest

tips

Är du lika intresserad som jag av ledarskap/managementfrågor och funderar över hur grupper fungerar i tillfälliga organisationer? I sådana fall kan jag tipsa om den intressanta artikeln, ”Groupthink in temporary organizations” publicerad i International Journal of Managing Projects in Business av forskaren Markus Hällgren från Handelshögskolan i Umeå.

Den aktuella studien behandlar gruppdynamik och vad som kan ha orsakat att en grupp på nio personer tragiskt omkom under en bergsklättring på Mount Everest.
Studien i korthet: I likhet med vardagliga affärsprojekt så innebar den tillfälliga organisationen uppe på Mount Everest att det fanns en begränsning av tid, kostnad och omfattning. Enligt författaren så bidrog de här faktorerna och sammanhanget till att skapa ett negativt grupptänkande bland klättrarna. Rent konkret så innebär det att man som grupp inte kritiskt utvärderar olika handlingsalternativ när man ställs inför en utmaning, i det här fallet att välja tidpunkt att vända tillbaka.

Hur kan vi då lära av den här studien? Jag tror att det är viktigt att alltid kunna stanna upp och kritiskt granska situationer som vi ställs inför. Även om de flesta projekt inte har lika kritiska inslag som expeditionen på Mount Everest hade, så riskerar vi att ta felaktiga strategiska beslut som i längden kan få negativa följder. Under pressande omständigheter kan det vara svårt för projektgrupper att se alla möjligheter som finns till hands. Finns det alternativa sätt att lösa ett visst problem på? Hur formulerar vi problemet? Kanske finns lösningen i själva problemformuleringen?

Vilket är ditt Everest?

/Anton

 • Anton Lipovac

  Hej Classier Corn!

  Vad kul att du gillade inlägget. Hittills har jag bara fått positiv respons på innehållet och många som läst inlägget känner igen sig i problematiken kring negativt grupptänkande eftersom det går att känna igen i så många sammanhang. /Anton

 • http://www.classiercorn.com Classier Corn

  Hej,

  Tack för ett mycket intressant inlägg!

  Blogghälsningar
  Classier Corn

ad
25 oktober 2014
Försäkringar

Försäkringskollen – vilket skydd har du?

Visste du att en femtedel av svenska folket har dålig koll på vilket försäkringsskydd de har? I mitt arbete inom sjukskador möter jag dagligen kunder som behöver hjälp när de eller en familjemedlem blivit sjuka. Min uppfattning är att många saknar information om vad de har för försäkring – och för vad den täcker för. I kundens första möte med mig har ju skadan ofta redan inträffat, då kan det vara bra att koll på vilket försäkringsskydd man har.

Vad säger då statistiken? Mer än varannan person saknar en sjuk- och olycksfallsförsäkring och nästan två av tio vet inte vilket försäkringsbolag de är försäkrade genom enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. En av fem uppger även att de har ganska eller mycket dålig översikt över sina försäkringar. Med anledning av detta startar Trygg-Hansa Försäkringskollen, ett initiativ där vem som helst får möjlighet att gå igenom sin försäkringssituation med en försäkringsexpert.

Försäkringskollen

Försäkringskollen tar upp vilka försäkringar man har utifrån boende, familjesituation, vad man har för bil samt verksamhet om man är företagare. Beroende på vilken levnadssituation man har behöver man olika försäkringar. Man undersöker vilka försäkringar som kan tas bort och vilka man skulle ha nytta av att lägga till. Vill du veta mer om just ditt försäkringsbehov? För mer information, titta in på Försäkringskollen här.

Så försäkrade är svenskarna: 

94 procent har en
hemförsäkring
64 procent har en motorförsäkring
49 procent har en sjuk- och olycksfallsförsäkring
44 procent har en olycksfallsförsäkring
57 procent har kontrollerat att deras försäkring är uppdaterad efter nuvarande
levnadssituation
15 procent är osäkra eller
vet inte i vilket försäkringsbolag de är försäkrade
16 procent
säger sig ha mycket bra översikt över sina försäkringar
2 procent är inte försäkrade
42 procent har aldrig eller minns inte om de har uppdaterat lösöret i sin
försäkring.

Vilken kategori tillhör du?

/Anton

 

 

15 oktober 2014
Affärsidé

Mindfulness som affärsidé?

På väg att hämta grabben på dagis efter en lång dag på jobbet. Klockan är 16:48 och alla andra är också på väg hem. Möts av fokuserade blickar ute på vägarna, eller vilda blickar med ett sorts tunnelseende. Blodsprängda ögon. Hungriga och trötta ögon. Kanske är det så att mina betraktelser av människorna jag möter bara är en spegelbild av mig själv? Hemska tanke, måste öka farten nu så att jag hinner i tid. Tankarna rullar förbi i huvudet. Vad ska vi laga till middag? Har vi alla ingredienserna hemma? Vad var det egentligen som blev sagt på det senaste jobbmötet? När ska jag ha tid och ork att börja träna igen?

Väl framme på dagiset stressar jag in på avdelningen och möts av världens härligaste kram från min son. En stund av lycka där tiden står stilla. Jag småpratar med hans fröken medan jag klär på honom. Han har nästan allltid haft bra dagar. Gör ständigt nya framsteg, lär sig nya saker och utforskar omvärlden. Men egentligen är de här framstegen sekundära i sammanhanget, det viktiga är att jag plötsligt känner mig närvarande i den här stunden. I närheten av min son stannar jag upp. Pulsen blir lite lugnare och jag känner att andningen saktas ned. Det här sällsamma tillståndet varar dock endast i ca fem minuter, sen bär det iväg hemmåt genom rusningstrafiken och jag trampar i gång ekorrhjulet igen.

Känner du igen dig i min beskrivning? Våra liv skiljer sig visserligen åt, men min känsla är att det är många som upplever sin tillvaro som stressande. Att det blir allt svårare att verkligen vara närvarande i våra egna liv. En lösning på det här problemet kan heta Mindfulness.

Begreppet Mindfulness har sitt ursprung inom Buddhismen och innebär Medveten närvaro. Genom olika övningar kan man träna upp förmågan att vara mer närvarande i sitt liv. Det finns en mängd med litteratur och undervisningar i ämnet Mindfulness. Övningarna innefattar ofta meditation, yoga och olika andningsövningar. Personligen har jag jag läst en hel del vetenskaplig litteratur i ämnet samt lyssnat på intressanta föreläsningar med världsledande experter, exempelvis Jon Kabat-Zinn vilken jag varmt kan rekommendera om du är intresserad av att lära dig mer.

De potentiell fördelarna med Mindfulness sägs vara många: sänkt blodtryck, bättre hjärnkapacitet, motverkar depressioner, större medvetenhet om ens tankar och hur dem påverkar en i det dagliga livet. Visst låter det fantastiskt bra? Det är dock viktigt att poängtera att de flesta experter inom området rekommenderar att man söker läkare vid allvarligare psykisk ohälsa. Mindfulness kan inte vara svaret på alla problem.

Mindfulness som affärsidé?

För något år sedan utvecklade Electrolux en intressant app där användaren kunde lyssna på avslappnande meditation medan denne dammsög hemmet: ”Clean up your mind”. Idéen hyllades världen över som ett innovativt koncept där man tydligt kunde se kopplingen mellan själva produkten och trenden kring Mindfulness. Att städa kan ju verkligen vara avkopplande, eller hur?

 

Hur skulle en liknande innovation kunna se ut i vår bransch?

/Anton

Fler inlägg om: , ,
21 juni 2014
framsteg

Framsteg varje dag!

Igår medan jag sprang längs älven öppnade himlen sig och regnet öste ner, det var ett sådant där skönt sommarregn som ger en ökad syremängd i luften och som kylde ner kroppen till perfekt temperatur. Det var en renande känsla att springa i regnet och känslan av frihet sköljde över mig när jag flög fram längs grusvägen. Jag har nu sprungit 20 dagar i rad och igår kände jag verkligheten hur kroppen klarar av mer och mer påfrestningar, att jag gör framsteg varje dag som jag springer.

Men behöver man inte vila några dagar då? Det trodde jag också men efter att ha läst om Dean Karnazes fantastiska prestation där han sprang 50 st marathonlopp på 50 dagar, är jag inte så säker längre. Dean skriver att han trodde att kroppen gradvis skulle brytas ned under alla loppen, men till hans förvåning blev inte prestationen inte sämre utan återhämtning snarare bättre. Den bästa tiden (3:00:30) sprang han faktiskt i det sista 50:e loppet, New York City Marathon.

Tack Dean för din inspirerande resa! Till skillnad från dig så springer jag inte 42 km varje dag utan för tillfället känns 5 km som mer lämpligt. Varje dag ställer jag väckarklockan en halvtimma tidigare, drar på mig löpardojorna och kastar mig ut för en ny utmanande runda. Jag hinner hem innan min älskade fru och son har vaknat, hinner duscha och göra frukost till dem. Väl på kontoret känner jag mig mer alert än tidigare och har mer energi att ta mig an nya utmaningar, den här känslans sitter i hela dagen. Det är en känsla av välmående och det faktum att dagen faktiskt började med en prestation ger ett momentum av positiv energi.

Jag tror att framsteg handlar om att skapa vanor, att göra något varje dag för att bli riktigt bra på det. Malcolm Gladwell hävdar i sin bok ”Outliers” att det krävs 10 000 h av ihärdigt arbete innan man kan bli riktigt framgångsrik på något. Jag delar den åsikten fullt ut och älskar löpningen eftersom den ger så mycket resultat längs den resan. Målsättningar har ju annars en inneboende risk att rinna ut i sanden om man inte ser eller känner resultaten gå ens väg. En annan aspekt av målsättningar är ju att hitta rätt nivå för sig själv och att inte jämföra sig själv med andra. När jag springer tänker jag inte på min hastighet, om jag möter en snabbare löpare försöker jag istället inspireras av hen och sedan fokusera på min egen resa och upplevelsen av att vara ute och springa.

Tänk att springa varje dag kunde vara så kul!

Vad är framsteg för dig?

/Anton

 

15 maj 2014
kreativitet

Malik Bendjelloul – ett geni som hade förmågan att beröra

”I wonder” av Rodriguez spelar i mina hörlurar medan jag skriver de här raderna. Tack vare Malik fick hela världen upp ögonen för den här fantastiska artisten och fick följa med den magiska resan från Sydafrika till Detroit i sökandet efter ”Sugar Man”. I fyra år hade han jobbat med sin dokumentärfilm som till slut belönades med en Oscar. I dagarna nåddes vi av den tragiska nyheten att Malik att gått bort, bara 36 år gammal.

Mina tankar går till hans nära och kära i denna svåra stund. Jag tänker också givetvis på alla kreativa idéer och projekt som Malik aldrig hann genomföra.  Han hade verkligen en förmåga att fånga bra berättelser, kunde hitta undangömda skatter där ingen tidigare letat och leverera dem på ett lysande sätt! Vad skulle bli hans nästa stora succé?

Efter att ha lyssnat på Maliks sommarprat i P1 från förra sommaren fastnade jag för en fascinerande idé som han berättade om, nämligen den om hur månen skiftar i storlek. Månen kan vara fantastiskt stor ibland, plötsligt finns den bara där och lyser upp på stjärnhimlen. Hur kommer det sig att den skiftar så i storlek? Det fascinerade Malik och han såg något intressant i den här dynamiken. Kanske beror det på att månen är närmare jorden just då? Ingen vet egentligen varför den ser större ut vissa gånger konstaterade Malik. Det är helt enkelt ett oförklarligt fenomen men tar man foton så ser man dock att skillnaden i månens storlek bara är en illusion som vi människor upplever.

Malik insåg att detta projekt skulle kräva mycket tid. Skulle han hinna resa runt och filma månen på olika ställen ute i världen? Det är ju bara fullmåne en gång i månaden, vad gör man om det då är mulet den dagen man ska filma? Malik hade en förmåga att arbeta i långa projekt,  det hade han bevisat på de fyra år tog det att göra ”Searching for Sugar Man”.

”- It´s never crowded along the extra mile” hörde jag någon säga en gång. Malik gick verkligen den extra milen, såg det ingen annan såg och hade drivet och uthålligheten att följa sin dröm och skapa en helt fantastisk dokumentär. Tänk om du hade haft mer tid Malik, vad hade du skapat då?

I wonder.

/Anton

 

10 maj 2014

Inget barn ska behöva drunkna

Snart är den efterlängtade sommaren här! ”Vad ska du göra på semestern då?” kommer bli en vanlig fras i fikarummen den närmaste tiden. Själv ser jag fram emot en resa med hela familjen till Italien. Vi har hyrt ett hus alldeles vid stranden i Terracina som ligger ca en timmes bilresa från Rom. Jag ser fram emot att njuta av den goda maten och att varje morgon kunna kasta mig ut på sandstranden för ett morgondopp.

Med på resan är även vår lille grabb Julian, 3 år. Han har redan visat en stor kärlek till att vara i vatten och vi brukar ofta bada här hemma eller på badhuset. Det kommer att bli rena himmelriket för honom att komma till Italien och bada i havet. Som pappa har jag alltid full koll på honom när vi badar och efteråt kan jag vara helt utmattad, som tur är följer hela familjen med på resan vilket innebär att det finns fler vuxna som kan ha uppsikt över honom.

Varje sommar hör vi om barn som är med om tragiska drunkningsolyckor, där deras liv slutar alltför tidigt och lämnar många människor med en djup sorg. Vad kan vi som föräldrar och medmänniskor göra för att förebygga drunkningsolyckorna?

Babybojen – ett lysande initiativ!

På senare tid drunknar allt färre barn. Trenden går alltså åt rätt håll och en förklaring är att Svenska Livräddningssällskapet har satsat mycket på allmän simkunnighet och kunskap om vattensäkerhet. Visste du att det idag är obligatoriskt med simkunskap först vid årskurs sex, men 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan de har hunnit bli så gamla?

Självklart ska inte ett enda barn behöva drunkna i Sverige och därför har Trygg Hansa tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet startat projektet Babybojen där man bland annat uppmuntrar föräldrar att lära sina barn att flyta hemma i badbaljan eller badkaret. Att kunna flyta är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten.

Vill du veta mer om Babybojen och vilka möjligheter som finns, läs gärna här.

/Anton