4 september 2012
Finansmarknaden

Orkanen Isaac´s skadekostnad: 1,2 miljarder dollar

Enligt en artikel ur Insurance Journal uppskattas de totala skadekostnaderna till följd av den senaste orkanen i USA uppgå till hela 1,2 miljarder dollar. Det bygger på preliminära uppskattningar från AIR Wordwide, ett institut som analyserar de tänkbara skadekostnaderna för försäkringsbolagen.

Med ökade klimatförändringar, där översvämningar och andra katastrofer genererar sådana stora skadekostnader, kanske det är dags för försäkringsbranschen att engagera sig ytterligare i kampen för en hållbar miljö?

Det marknadsledande brittiska försäkringsbolaget RSA lyfter de här frågorna i rapporten: ”The future of flood insurance” där man tar upp vilket ansvar försäkringsbranschen har vid översvämningar. Vidare ger man även rekommendationer till hur staten kan bidra till att minska skaderiskerna.

Det är många företag i Sverige som sätter CSR högt upp på agendan idag. Vi har kommit långt i arbetet mot ett hållbart samhälle. Konsumenterna och andra intressenter kräver det här engagemanget. Jag tror att försäkringsbranschen har en stor roll att spela i hur vi möter de här globala utmaningarna.

Ökade skadekostnader borde vara ytterligare ett incitament för att göra skillnad.

 

Hur kan vi bli ännu bättre?

/Anton

 

 • Anton

  Tack för din kommentar Magnus. Jag delar din åsikt om att naturkatastrofer ofta driver utvecklingen framåt. Vi kan hela tiden lära oss av erfarenheter och förbättra processer för att på så vis möta framtidens utmaningar på effektivare sätt.

 • Magnus

  Anton,
  Du drar en lite väl endimensionell (och vanlig) slutsats av försäkringskostnaderna vid naturkatastrofer.
  Låt oss börja med att konstatera att människans kamp mot naturen inte är något nytt. Civilisationen uppkom med att vi började bygga hus, broar, murar, vallar, med mera. Det är dessutom en ”kamp” som människan vinner då antal döda pga extremväder minskat med drygt 95% senaste 100 åren.
  För det andra behöver inte en ökad kostnad mena fler eller värre stormar (det kan betyda det men det är inte den enda slutsatsen man kan dra). Den ökade kostnaden kan likväl motsvara ett ökat antal värdefulla byggnader. Med tanke på att Florida under 90- och 00-talet var fastighetsbranschens Klondyke är det ett sannolikt skäl för den höga kostnaden.
  En tredje utmaning vi har kan kallas ”globaliseringssjukan” där varenda stad ska ha t.ex. glasfasader på hotell och kontor. Skitsnyggt i New York. Sjukt opraktiskt i orkankorridoren i Florida, Louisiana, Mexico med mera där hela fönster panelen trycks in av vinden och därmed gör större (läs dyrare) skada.

14 juni 2015
kreativitet

Det gåtfulla folket

En solig och vacker vårdag 2011 föddes en liten pojke. Ett geni. Precis som alla barn ser han världen utan något filter. Han ifrågasätter och utforskar omgivningen med stora ögon. Jag har äran att vara pappa till den här pojken. Får följa med honom på hans äventyr och få en glimt av hur världen kan se ut och hur den kanske borde se ut.

Häromveckan var vi ute på en promenad tillsammans och stannade till vid en fontän. Det lilla geniet ville förstås bada i fontänen som han gjorde förra sommaren (då 27 grader varmt och strålande sol, nu 12 grader och mulet). Jag fick förklara för sonen att det är lite för kallt för att bada idag, kanske en annan dag min son? Han stod tyst en stund och tittade på fontänen, fascinerad över hur vattnet sköts upp i luften för att sedan dyka ned igen.

”Pappa är det bara vattnet som får bada idag?”

Minns inte riktigt vad jag svarade på den frågan, den är ju fantastisk och en helt korrekt analys av läget. Vattnet badar ju faktiskt! Vi gick vidare på vår promenad, mot nya upptäckter och jag började nynna på låten ”Det gåtfulla folket” och kände att jag verkligen började förstå innebörden av låttexten ”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land”.

Samma år som det lilla geniet föddes, 2011 lanserades Spotify i USA. Musiktjänsten utvecklades av de två svenska genierna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Idag känns deras uppfinning som en självklarhet, något som vi tar för givet. Innovation och kreativitet kräver dock mod och förmågan att se möjligheter där andra ser hinder. Alla barn har den här förmågan intakt.

Man kan då fråga sig hur vårt skolsystem tar till vara på våra små genier? Tar vi vara på deras förmågor på rätt sätt? Eller ska vi fortsätta premiera förmågan att sitta still, lyda och hålla käften? Kanske bör vi sätta ännu mer press på våra barn genom fler mätningar och betyg? Som skolsystemet ser ut nu är det många genier som välkomnas och sedan formas (krymper) längs resans gång. Om man sedan lyckats bli som alla andra när man uppnått myndig ålder, ja då har man lyckats!

Jag har ingen bra lösning på ovanstående utmaning. Det är dock många barn som far illa i dagens samhälle och skolan borde verkligen vara en plats där de får möjlighet att blomma ut till de genier de föddes till att vara. Lyssnade nyss på en inspirerande TED föreläsning som handlar om just den här utmaningen och kan varmt rekommendera att du också lyssnar här.

”Kreativitet är lika viktigt som läskunnighet – och vi borde ge den samma status”.

-Sir Ken Robinson

Håller du med?fontän

/Anton

Fler inlägg om:
10 juni 2015
Inspiration

Inspiration från de stora scenerna – från ett oväntat håll

Jag läste nyligen om en fantastisk händelse som inträffade på en stor operakonsert i Paris. En berömd operasångare skulle uppträda den här kvällen och det var slutsålt med enorma förväntningar hos publiken. Man kunde känna förväntningarna stiga i salongen när kvällens manager gick upp på scenen för att presentera kvällens höjdpunkt: ” Mina damer och herrar, tack för ert stöd men jag måste tyvärr meddela att mannen ni skulle lyssna till ikväll tyvärr har blivit sjuk och kommer inte kunna uppträda. Vi har istället tagit in en annan artist i hans ställe som vi hoppas ska kommer kunna hålla minst lika hög nivå”

Publiken var givetvis besvikna och i det efterföljande sorlet gick det inte att uppfatta namnet på artisten som skulle fylla den store mannens kavaj den här kvällen. Hans namn är fortfarande ett mysterium. Han gjorde dock sitt absolut bästa och genomförde hela konserten efter bästa förmåga.

När sången och musiken tystnade kunde man ta på den pinsamma tystnaden i lokalen. Ingen i publiken applåderade. Till slut bröts tystnaden när en liten pojke ställdes sig upp från balkongen och skrek ” Pappa, jag tycker att du är fantastisk!”. Publiken vaknade plötsligt till liv och bröt ut i jubelrop och applåderna ville sedan inte ta slut.

Alla vi behöver någon som är villig att ställa sig upp och säga ”jag tycker du är fantastisk”.

/Anton

Fler inlägg om:
5 juni 2015
effektivitet

Effektiva medarbetare?

Henry Ford anlitade en organisationskonsult för att effektivisera processerna i hans verksamhet. Uppdraget i korthet löd så här: ”Din uppgift är att hitta de mest ineffektiva medarbetarna. Kom sedan till mig så ska jag visa dem dörren!”

Konsulten satte igång med sitt detektivarbete på en gång. Likt en hemlig agent gick han runt på kontoret och observerade, noterade och analyserade det dagliga arbetet. Efter en stund återvände han till Henry Fords rum och rapporterade sina fynd. ” Jag har identifierat ett problem med en av dina anställda som jobbar på administrationsavdelningen. Varje gång jag passerade hans skrivbord satt han med fötterna uppe på skrivbordet. Den här mannen verkar inte göra någonting, jag tycker absolut du borde göra idag av med honom!”

När Henry fick veta vilken medarbetare det rörde sig om, skakade han på huvudet och sa: ”Jag kan inte avskeda honom. Jag betalar den här mannen för att tänka och inget annat – och det är precis vad han gör”

Vad är effektivitet för dig? Och när är du som mest effektiv (tänker bäst)?images-3

Trevlig helg!

/Anton

Fler inlägg om: ,
1 juni 2015
Inspiration

Den lille prinsen och drottningen väntar vid slottet

Ciao kära läsare! Har du någon gång känt dig så svag och nere att du bara vill ge upp? Motgångarna och hindren känns oändliga och i värsta fall inträffar de här motgångarna samtidigt som vi befinner oss i svagt läge redan som det är. Små marginaler. Tunnelseende och nattsvarta rubriker fladdrar förbi när man stänger ögonlocken. Det spelar ingen roll vem du är, förr eller senare sugs vi alla in av oförutsedda svarta hål som i värsta fall slukar oss hela.

Lite av den här känslan upplevde jag i lördags när jag sprang Stockholm Marathon. 20 km in i loppet kände jag att krafterna började ta slut. Regnet öste ned över oss löpare och jag började tappa känseln i händerna. Det kalla regnet piskade mot våra kroppar. Jag var dåligt tränad inför loppet och hade som längst sprungit 12 km två veckor innan loppet, därefter drog jag på mig en förkylning som omöjliggjorde förbättring av formen. Ursäkter? Visst jag erkänner, jag borde ha varit mycket bättre förberedd och fick surt lära mig den läxan.

Vid 30 km gjorde det ont i hela kroppen och benen började krampa. Hur ska jag klara det här? Jag hade ju lovat min son att han skulle få sitta på mina axlar när jag sprang in på Stockholm Stadion. Den lille prinsen och drottningen stod där i regnet och väntade på mitt storslagna intåg. Med den bilden i huvudet krigade jag mig framåt och de sista 12 kilometrarna ville jag bara gråta men hade ingen energi kvar att slösa på det.

När jag äntligen passerade portarna till stadion såg jag den lille prinsen stå där borta vid löparbanan. Han hoppade av glädje när han fick syn på mig, slet sig ifrån drottningen och sprang med öppna armar mot mig. Då kom äntligen tårarna och vi omfamnade varandra. Han trodde på mig hela vägen och det fanns ingen tvekan att hans pappa skulle klara av loppet. Tack Julian! Du får mig alltid att vilja bli en bättre människa, jag älskar dig. /Antonprinsen

Fler inlägg om: ,
22 maj 2015
Inspiration

Spring för livet

490 år f.Kr sprang den grekiske soldaten från staden Marathon till Aten, en sträcka på 42 km och med sig hade han det brådskande meddelandet att de grekiska styrkorna hade segrat över perserna. Nyheten möjliggjorde att de sedan kunde förhindra en persisk landstigning. Den här myten är välkänd men jag läste nyligen att den tappre soldaten avled till följd av prestationen! Hur många skulle egentligen vilja springa en mara med den vetskapen? Kände allmänheten till det här när den historiska löpsträckan först lanserades i tävlingssammanhang? Kanske bäst att inte tänka på sådana risker, det är förmodligen fler som dör i hjärtinfarkter vid kontorsborden eller i favoritfåtöljen med chipsskålen i knäet .

Nästa lördag den 30 maj är det äntligen dags för Stockholm Marathon. Ska du springa då? Om inte så kan jag rekommendera dig att komma dit och heja fram oss tappra krigare som ska upprepa den historiska resan. Det kommer bli en folkfest! Kom och inspirera och bli inspirerad.

Marathonsträckan på 42 km är avskräckande och samtidigt lockande på något sätt. Man får veta vad man är gjord av egentligen. Oavsett hur bra tränad man är innebär den långa löpsträckan diverse prövningar i olika delar under resans gång. När man möter Västerbron för andra gången under loppet är man ganska ödmjuk kan jag lova. Jag ser fram emot att återigen få springa genom världens vackraste huvudstad, ser fram emot energin som vibrerar i luften den här dagen och alla människor man har äran att springa med.

Målet då?

Stockholms Stadion är en helt fantastisk plats att avrunda loppet på, den majestätiska fästningen byggdes till 1912 års olympiska spel. Stadion är dessutom den friidrottsarena i världen där flest världsrekord, 83 st har slagits genom tiderna. Man fylls av historiens vingslag när man passerar genom portarna och ut på löpbanan mot uppFam.Lipovacloppet. Personligen ser jag extra mycket fram emot att springa in på stadion på lördag. Där kommer min fru och vår fyraårige son stå och vänta. Jag har lovat grabben att han ska få sitta på min axlar när jag springer över mållinjen.

 

/Anton

Fler inlägg om: ,