Gå direkt till textinnehållet
Kommuninvest har den här veckan gett ut den hittills största gröna obligationen som emitterats i svenska kronor. Totalt 5 miljarder kronor lånades upp från både svenska och utländska investerare.
Foto: iStock

Rekord för svensk grön obligation

Kommuninvest har den här veckan gett ut den hittills största gröna obligationen som emitterats i svenska kronor. Totalt 5 miljarder kronor lånades upp från både svenska och utländska investerare.

Bland placerarna i rekordobligationen finns Folksam, tyska KfW, SPP Storebrand och Sjunde AP-fonden.
– Vi har nu investerat omkring fem miljarder kronor i gröna obligationer sedan maj i år. Ambitionen är att fortsätta öka Folksamgruppens innehav av gröna obligationer. Det gynnar våra kunder och samhället i stort att våra investeringar är både miljösmarta och ger trygg avkastning, säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning.
Några av de kommunala klimat- och miljöprojekt som finansieras via den nya gröna obligationen är Halmstads optiska sophanteringsstation, de nya sammankopplade fjärrvärmenäten i Falun och Borlänge, liksom energisnåla hus.

Det tidigare rekordet för en grön obligation var från i maj 2015 då Fortum Värme gav ut sin emission på 2,5 miljarder kronor.
Sammanlagt kommer Kommuninvests gröna obligation att finansiera ett 60-tal investeringsprojekt i fler än 40 svenska kommuner och landsting.
– Vi har en längre tid siktat på att ge ut en grön obligation i svenska kronor och tycker detta blev en fantastisk debut. Orderboken visar på ett starkt stöd från svenska investerare, vilket var en målsättning, men den inkluderar också ett antal betydande internationella placerare, säger Anders Gånge, chef för upplåning och placeringar på Kommuninvest.
Totalt har Kommuninvest godkänt 14,5 miljarder kronor i gröna lån. 82 procent av dessa finansierar projekt inom förnybar energi och gröna byggnader. Deras första gröna obligation gavs ut i mars i år och var på 600 miljoner dollar.
– Med de två obligationer vi emitterat hittills i år, har vi tydligt introducerat gröna obligationer i både dollar och kronor i vårt upplåningsprogram. Vi ser fram emot att ge ut fler gröna obligationer i framtiden, säger Anders Gånge.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord