Gå direkt till textinnehållet
Britta Burreau har passion för pension och är årets inspiratör i försäkringsbranschen.
Britta Burreau har passion för pension och är årets inspiratör i försäkringsbranschen.

Britta Burreaus passion för pension

Efter 12 år på Nordea Liv & Pension lämnar Britta Burreau i december vd-stolen där för att i stället bli vd på KPA Pension. Årets inspiratör i försäkringsbranschen tycker att det är jättebra att pensioner diskuteras alltmer.

Frukost med…

Vi träffade: Britta Burreau, vd för Nordea Liv & Pension

Som åt: smörgås med ost och skinka, juicer och kaffe i Nordeas matsal

– Börja jobba tidigt, jobba inte svart, jobba heltid och skippa konsumtionslånen!
Britta Burreau, vd för Nordeas liv och pensionsförsäkringsbolag tvekar inte en sekund när hon får frågan om vad ungdomar ska göra för att planera för något som de alls inte vill tänka på, nämligen sin pension!

Britta Burreau vet vad hon pratar om. Inte bara för att hon sedan tolv år tillbaka är Vd för Nordea Liv & Pension. Hon tog första sommarjobbet som trettonåring och började spara redan då. I valet mellan fortsatta ridlektioner och veckopeng valde hon det senare. Det valet blev en läxa för livet. Från sommarjobben på kollo, Ica m fl. gick halva lönen till sparkontot.
– Pengar på banken ger frihet, låter som en klyschig slogan, men den är mer än så. Den är sann säger hon, när vi ses i Nordeas matsal.

Det ska senare i vårt frukostsamtal visa sig att denna levnadsregel har med både hållbarhet och CSR att göra.
Britta Bureaus andra budskap denna morgon är riktad till arbetsgivare.
– Ta emot sommarbarnen!
Hon tycker att företag i både privat och offentlig kör med lite dubbla budskap. Arbetsgivarna kräver både utbildning och praktik, men inom den är ganska njugga på att anställa sommarlovslediga ungdomar.
– Det är viktigt för unga att ”lära sig arbeta”. Men lika viktigt för arbetsgivarna ta samhällsansvar. Det som kallas CSR och hållbarhet i praktiken ska börja redan där.

Hon bestämde sig för att läsa industriell ekonomi vid Chalmers efter tankar på veterinärstudier.
Civilingenjören Britta Burreau började i konsultföretaget Andersen, sedermera Accenture, stannade i tolv år och berättar uppskattande och energiskt om sin tid där.
– Jag arbetade med systemutveckling, process-och organisationsdesign och strategikonsulting. De sista åren ledde jag större verksamhetsförändringar.

Dessa tre delar är en utmärkt grund för att arbeta med vår tids stora utmaning, nämligen digitaliseringen.
Britta Burreau säger att hon tycker om att lära sig nya saker, att utmana sig själv, ta sig utanför komfortzonen för att sen känna att ”jag fixade det!”.
– Jag har aldrig velat bli bra på en sak. Jag är intresserad och nyfiken på det mesta, nästan allt jag inte kan väcker mitt intresse, säger den före detta stormästaren i Jeopardy.

I våras utsågs Britta Burreau till årets inspiratör i försäkringsbranschen för att hon med ” självklar auktoritet driver förändring och nytänkande i en traditionstyngd och komplex bransch.”
– I scouterna fostrades jag in i ledarskap och ansvarstagande på ett naturligt sätt. Ledarskapsprincipen ” walk the talk” har jag tagit med mig därifrån. Jag har lärt mig att bemanna ett arbetslag med kompletterade kompetenser och erfarenheter. I scouterna lär man sig fördelarna med mångfald – där finns alla. Utan mångfald kan vi inte möta kundernas behov och utmaningar i verksamheten.
– Jag tycker också det är viktigt att ha kul! Vi tillbringar så mycket tid på jobbet så det vore förödande om vi inte hade roligt tillsammans. Dessutom visar forskning att man lär sig bättre när man har kul.

För tolv år sedan tackade hon ja till erbjudandet att bli Vd för Nordeas pensions och livförsäkringsverksamhet. På den tiden var den verksamheten organiserad som ett ömsesidigt livbolag, siffrorna var röda och beslutet att ändra organisationsform till dotterbolag var taget. Städa och vända stod högst på uppdragslistan.
I dag är bolaget lönsamt och det största bankägda livbolaget.
Britta Burreau tycker det är jättebra att pensioner diskuteras alltmer och hetare än på länge.
– Att leverera bra avkastning i en lågräntemiljö är naturligtvis ett problem. Men det finns större. Och det handlar om hur vi ska nå fram till dem som bäst behöver goda råd om sin ekonomi inför pensionen, nämligen de med lägsta inkomsterna. Undersökningar visar att många värderar tandläkarbesök högre än pensionsrådgivning. De tycker jag är ett problem. Jag tror att vi med hjälp av digitalisering kan göra rådgivning billigare och mer tillgänglig för kunden.
– Det värsta som kan hända är att inte ta ställning till de här frågorna.

Text: Brita-Lena Ekström
Foto: Alexander Donka

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord