Gå direkt till textinnehållet

PPM-effekten uteblir

30 miljarder når nu våra PPM-konton. Men PPM-effekten på svenska börsen uteblir i år. För den jättelika PPM-soffan byggdes om i maj. Och det mesta av våra PPM-pengar landar inte längre på Stockholmsbörsen. Snittsvensken har efter dagen insättning 63 000 kronor på kontot. Och tillsammans har vi där enorma 350 mdr. Fram till nu har detta sparande varit en elefant vars steg märks på Stockholmsbörsen. Men den gynsamma medvinden som nya PPM-pengar varje år fört med sig i december uteblir helt i år. För nu investeras inte längre stora PPM-pengar på Stockholmsbörsen. Merparten flyttas till andra världsdelar.

För sedan i maj har PPM-soffan, premiesparfonden som 4 av 10 svenskar har, varit inne på renovering. Den har fått ny stoppning och beklädnad. Den nya modellen har fått det nya namnet PPM-såfan. Och detta är mycket mer än bara en ytförbättring. Vid starten för tio år sedan var PPM-soffan mest en Sverigefond och lite räntor. Sedan har globala aktier och även tillväxtmarknader tillkommit. Nu var det dags för en rejäl ombyggnad. Spararna behövde mer kraft i pensionspaketet resonerade staten. I maj i år tog PPM-soffan steget full ut. Den dåvarande chefen för soffan Peter Norman kungjorde att den gamla soffan var för smal. Svenskarna behövde ett bredare stöd och dessutom mycket mer aktietyngd. Eftersom PPM är den lilla vassa delen i många svenskars pensionssparande, så behöver den vara mer fokuserad på tillväxt än tidigare. Svaret blev en 150 % global aktiesoffa.

Så har soffan nu sett ut och fungerat sedan slutet av maj. Och resultatet är slående. PPM-soffan har hittills i år givit 9,4 procent när världsindex nått 6 procent. Därmed har svenskarnas sparande i PPM blivit en lågprissoffa med turbo. Avgiften är smäckra 0,15 procent. Mycket få fonder i Sverige kan slå det. Och hela resonemanget kan vi lära oss mycket av: välj mer tillväxt och lägre avgifter. Gör en Norman kort sagt! Hur tänker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord