20 juni 2012
Bankbranschen

Eurodrama från ett amerikanskt perspektiv

Intensiv hetta råder i New York och det gäller att dricka ordentligt med vatten. Hög luftfuktighet, avgaser, folk överallt och 95 grader varmt. Svettigt. Låter mycket varmare i F än C, men det är likafullt 35 svenska grader. Som vanligt en rad aktiviteter i intensitetens New York och semestrarna kommer, om de kommer, vanligtvis inte förrän under augusti månad. Många amerikaner blickar mot Europa, främst med tanke på att marknaden här påverkas av vad som händer där. Det är nog den enda anledningen, då jag tror att endast ett fåtal egentligen bryr som om det är kalabalik i södra Europas ekonomier, men då det påverkar värdet av den egna portföljen, verkar folk lite mer angelägna att följa utvecklingen.

Det ryktas nu om nya amerikanska lividitetslättnader och mer kapitalinflöde i den ekonomin. The Fed har ett möte i morgon och om nya lättnader annonseras, kan det komma att bli ett ordentligt uppsving på markanden under sommaren. Åtgärden skulle i så fall tagas som en motvikt mot en allt trögare ekonomi samt den alltmer beklämmande utvecklingen i Spanien, Grekland och Italien. Lånekostnaderna har stigit mot nya höjder, rekordhöjder i Spanien, och de 125 miljarder dollarna som pumpas in i de spanska banksystemet, framstår som en hink vatten i Mälaren. Utan strukturella förändringar i form av avskrivningar av lån och samarbete med ECB i nya försök att omorganisera bankerna, kommer Spanien inom kort att stå vid ruinens brant. Vilket troligtvis kommer vara fallet, då just Spaniens banksystem är baserade på upphaussade fastighetspriser. Då priserna har fallit kraftig under de senaste åren och allt fler helt enkelt inte har råd med avbetalningarna, sjunker fastighetspriserna ytterligare och bankerna står där handfallna utan tillgång till kapitalet.

Precis som i Grekland handlar dock problemet i Spanien och Italien i grund och botten om att leva över sina tillgångar. Låga EU räntor har inneburit en köpfest som inte alls är förenling med den underliggande ekonomin. Produktionen är låg, arbetslösheten skyhög och effektiviteten minst sagt låg. De rikare EU länder måste helt enkelt subventionera de svagare länderna och fortsätta göra så om det skall kunna bli en gemensam europeisk ekonomi. Att alla skall vara lika med samma grundvillkor är däremot en komplikation, som vi har sett i Grekland. De generösa ekonomiska villkoren där har skurits ned väsentligt och efter ett par val ser vi nu återigen en regering som vill skära ner på förmånerna och vara del av en större gemensam EU ekonomi och valuta. Missnöjet kommer med andra ord med största sannolikhet tillbaka ganska omgående. Valet i Frankrike var en god vägvisare då alla vill ha allt, utan att tänka på att ekonomin i grund och botten måste balanseras och givetvis kunna finansieras. Den inslagna vägen kan endast fortsättas om nya enorma summor likviditet pumpas in i systemet, precis som det görs i USA och i Japan. Det verkar som den enda utvägen om en recession skall kunna undvikas, men i realiteten är det ju endast kortsiktiga åtgärder för att skjuta dagens problem på framtiden.

Den globala vansinnespolitiken fortsätter helt enkelt. The Fed kan redan i morgon utöka sitt så kallade program ”Operation Twist” som löper ut i juni. Programmet innebär att Fed byter värdepapper med kort löptid till långa statspapper. Mycket twisted, men det håller räntan på en väldigt låg nivå och kommer givetvis gynna markanden. Signalen till Europa är att fortsätta spendera, att leva gott med nya pengar, och att inte ta tag i de fundamentala ekonomiska problemen. Man kan verkligen fråga sig hur länge den här politiken är hållbar. De flesta tittar väl i sin egna plånbok och om det finns pengar där är man nöjd och belåten. Inget vidare bra recept för att driva nationalekonominska problem dock. Obama och hans lakejer inom the Fed gör i alla fall sitt bästa med det receptet detta valår och det verkar som om även Europa kommer fortsätta på den inslagna vägen. Skuldproblemen kommer därmed fortsätta och över tiden förvärras. Politiken med extremt låg ränta innebär också att de som har pengar, utan större svårigheter kan expandera portföljen. Det är inte undra på att vi ser alltfler förmögna i dagens globala ekonomi. Det är i princip rea överallt och tillgång till billiga, i princip gratis, pengar finns om man redan har kapital. En kapitalists drömsituation. Det känns som om en förestående global kris väntar runt hörnet, men med tanke på att det är valår och att det fortfarande råder en märklig vilja att spendera mera och mera, ser det ut som om den bistra realiteten skjuts på framtiden. Verkligen oroväckande, men kortsiktigt ser det ut som om köpfesten kan fortsätta. Lugnet före stormen…

21 januari 2015

USA – på gott och ont

Den amerikanska erfarenheten är för en svensk ganska cyklisk rent mentalt. I alla fall för en så kallad utlandssvensk, det vill säga en svensk som bor utomlands. I det här fallet här i USA. Själv har jag bott här i New York i över 16 år och dessförinnan hann jag även med boende i Washington DC och Atlanta, så till viss del är jag nog redan förstörd. Man hör inte riktigt hemma någonstans numera. Har dessutom rest runt landet en hel del, skrivet mycket om både det ena och det andra som har med USA att göra. Egentligen alltför många förvirrade intryck och tankar för att det skall intressera, men helt klart är att jag under årens lopp blivit mer och mer förvirrad vad gäller nationalitet och att jag under årens lopp har amerikaniserats. Bara tanken är kuslig.

Det handlar som sagt om en cyklisk erfarenhet från perspektivet vad man egentligen tycker och tänker om landet och befolkningen i fråga. Man skall förvisso inte generalisera folk i dagens politiskt korrekta miljö, men samtidigt kan man väl våga sticka ut hakan då det trots allt finns vissa karaktärsdrag som känneteckna landet och dess folk. Kom precis på att ikväll är ju president Obamas tal ”State of the Union” och då är det showtime i Washington DC. Just showtime är faktiskt ett bra ord för att summera mycket av det som händer och sker i det amerikanska samhället, som verkar allt närmare Andy Warhols 1968 berömda ord ”In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes”. Det handlar om att slå sig fram till varje pris, vare sig det handlar om skolan, på arbetsplasten eller i livet. Kanske det beror på att den potentiella vinsten kan bli enorm eller kanske det beror på att om man misslyckas kommer livet helt enkelt bli ett helvete. Det handlar fortfarande om de fattiga och de rika, detta extremernas land. ”If you can make it here you can make it anywhere”. Man kan faktiskt ha en årslön på 25 miljoner dollar inom sport, TV och givetvis inom den finansiella sektorn och det är många som tjänar enorma summor inom deras gebit. Det är med andra ord värt att ta risker ibland. Själv har jag genom årens lopp arbetat med en del personer som tjänar ”double digit”, det vill säga över 10 miljoner dollar, och det är faktiskt lite otäckt hur egoismen och arrogansen har tagit över. Livet i en bubbla, en värld där inte längre förstaklassbiljetten är ett alternativ då det ju faktiskt finns privatjet.

Listan på amerikanska vansinnigheter kan göras lång, från över 300 miljoner vapen i privat ägo, skolkostnad på över $40,000 per år för treåringar vilket givetvis är ännu högre för universitetsstuderande, fyllda fängelse där ett stort antal fångar borde vårdas på mentalsjukhus, miljoner med illegala invandrare som lever i ett slags utanförskap, alla plastoperationerna för att se ung och vacker ut, det alarmerade skolsystemet där många lämnar eller efter skolgången varken kan skriva eller räkna, vansinneskonsumtion driven av reklam, ett samhälle med enorma drogproblem, sjukvården som i princip är beroende på hur mycket pengar man har, och den övergripande inskränka synen på världen, som till mycket präglas av massmedia och Hollywood, den amerikanska så kallade smältdegeln som i realiteten är en studie i segregering med kroniska rasproblem. Ord och inga visor, sade svensken.

Här är allting möjligt, men det krävs pengar. Av den anledningen finns det alltid någonting spännande med USA. Kanske är det så spännande jämfört med det likformade och trötta Sverige, där de flesta kommer överens mer eller mindre, där det inte alltid är en strid för överlevnad och för att kunna betala för skolor och sjukvård. Debatten och livet i det svenska samhället kanske har nått en postmaterialistisk fas, där de slitsamma praktikaliteterna och vardagens strävan för de många inte längre är så mödosamma och diskussionerna istället handlar om mer livsbejakande teman. Så är för de flesta inte fallet här i USA. Här är det en kamp varje dag. Om arbetslöshetens käftar närmar sig går det helt enkelt inte att klara sig på pengarna som kommer från arbetslöshetskassan. Kan man då egentligen våga ta semester? Amerikanen är ingen arbetsnarkoman som ibland hävdas, i realiteten handlar det istället om rädsla. En rädsla som i princip är konstant och som sliter och tär på den amerikanska arbetaren och familjen.

Det finns helt enkelt ett övergripande vansinne över det amerikanska samhället som gör det fascinerande att leva här. I dagens USA finns det för en hårt arbetande oändliga möjligheter att tjäna mycket och leva den amerikanska drömmen. I New York såldes nyligen den första lägenheten för 100 miljoner dollar inte långt från ett favorittillhåll för hemlösa. Frågan är om det egentligen finns en politisk plan för de utslagna, de kriminella, den tilltufsade amerikanska familjen, de sjuka, de outbildade och för de som lever här men tvingas leva utan rättigheter?

Det behövs en lång lista av åtgärder, från skattereform, immigrationsreform, skolreform, reform av fångvården, nya reglar om vapeninnehav, åtgärder mot drogmissbruk och till ett överlag mer humant samhälle. Kanske Obama kommer prata om detta ikväll, men då det handlar om politik är det i grund och botten en show. Kaoset i Washington DC kommer med största sannolikhet fortsätta.

Kanske det förefaller som om jag inte trivs här i New York och USA, men i realiteten är det mycket spännande att leva i ett kaotiskt samhälle som fortfarande håller på att utformas och där det fortfarande finns så pass mycket att göra. Så fjärran från Sveriges lugna vagga och även om det ofta är slitsamt och frustrerande, finns det en dynamik, en energi, och en gnista i samhället som gör att det likafullt i det långa loppet finns hopp. Nu vet jag egentligen inte om det är den amerikaniserade svensken som spekulerar eller om det helt enkelt är så att en människa i grund och botten helt enkelt hoppas och tror att framtiden kommer att bli bättre. Vem vet?

13 januari 2015

USA och Europa – dags för ett närmare säkerhetpolitiskt samarbete?

USA fortsätter den utrikespolitiska kräftgången. Nu handlar det om anledningen att det inte fanns någon senior amerikansk representant under den stora marschen i Paris under helgen i efterdyningarna av dödsskjutningarna i Frankrike. Ingen här i den amerikanska administrationen verkar ha ett svar. Obama lät meddela att han önskar att han hade kunna vara i Paris. Nu är det ingen som riktigt förstå varför han egentligen inte var där, då det uppdagats att han istället tittade på slutspelet i NFL, den amerikanska fotbollsligan, som är inne i slutrundorna.

44 ledare från olika länder kom samman i Paris för att vandra tillsammans i en manifestation mot extremism. Som bekant var därutöver minst en miljon människor på gatorna och deltog i marschen. Det är intressant att iakttaga de emotionella reaktionerna i Paris. Det har visat sig att mördarna tidigare var under bevakning av den franska säkerhetspolisen, men att bevakningen upphörde då de inte längre ansågs farliga.

Vissa hävdar att denna typ av våldsdåd är ett pris som måste betalas då och då i det öppna demokratiska samhället, men det krävs snarare att de som bryter mot det öppna samhällets lagar måste bekämpas och bestraffas. Här i USA var det inga demonstrationer efter september 11, men det kanske berodde på att förövarna och hjärnorna bakom dådet var utomlands. Det tog ett tag och sedan reagerade kraftfullt USA militäriskt och därtill också på hemmafronten.

Säkerhetspådraget har förändrat samhället som natt och dag här i USA, vare sig det handlar om att ta ett inrikes flyg, ett affärsbesök på ett kontor i New York eller om man skall arbeta på något projekt för en arbetsgivare. Det är långa och ofta väldigt invecklade säkerhetskontroller. Hur det fungerar i Europa och Frankrike vet jag inte riktigt, men kanske är det också där inledningen på en ny era med en stat som alltmer liknar den amerikanska polisstaten?

Helt klart är att det inletts ett nytt mer komplicerat säkerhetspolitiskt klimat i Europa, där fler inslag av intolerans och våld verkar vara ett faktum. Om det krävs ökade statliga säkerhetsapparater som i Israel eller USA är det ett dystert steg, men frågan är hur det öppna och så att saga vänliga samhället skall kunna överleva i ett Europa som blir alltmer våldsam och som präglas av irrationella terrordåd med självmordskandidater som handlar i extremismens och religionens namn. USA har arbetat hårt för ett säkrare inrikespolitiskt klimat sedan september 11 och jag tror att ett närmare säkerhetspolitiskt samarbete i den gemensamma kampen mot terror skulle kunna hjälpa Europa framöver.

6 januari 2015

Den globala ekonomin – därför vinner USA under 2015

Det blev ett bra ekonomiskt är för USA under 2014 och det ser ut som om uppgången kommer fortsätta även under 2015. Det finns utrymme för ett år som till och med är bättre än det gångna. Det beror på en rad faktorer. Arbetslösheten är fortfarande låg och närmar sig 5%, lönerna har även börjat stiga överlag och det låga priset för olja, och därmed bensin, har inneburit en betydligt större portion pengar i plånboken för den gemene amerikanen, som spenderar en stor del av livet bakom ratten. Det som inte spenderas på bensin kan nu istället gå till konsumtion. Detta har redan märks markant i den amerikanska ekonomin då bensinpriset sjunkit rejält. Den amerikanska staten är dessutom inte beroende av oljeinkomster som många andra länder, då de flesta bolagen är privata. Därutöver är effekten av alla åtgärder för att få likviditet i systemet fortfarande där och det finns ett överflöd av kapital, såväl hos företagen som hos individer. Detta leder under ett stabilt ekonomiskt klimat till ökade investeringar och därmed tillväxt.

Det skulle dessutom vara fördelaktigt för USA att se över den komplicerade skattepolitiken, då endast runt hälften av alla företag och alla individer betalar någon skatt överhuvudtaget. Beskattningen för de som betalar är för hög och det borde finnas utrymmer för reducerade skatter för företag och individer, vilket ytterligare skulle gynna tillväxten. Under det senaste året har som bekant dollarn blivit betydligt starkare och det finns inga tecken på att det skulle förändras. Tvärtom finns det så pass många problem i omvärlden att flykten till dollarn sannolikt kommer öka under 2015. Även om det påverkar vissa exportbaserade industrier negativt, är det överlag bra med en stark dollar och USA som den globala ekonomiska basen. Flera andra länder lider förvisso av detta, inte minst då det handlar om skulder som är baserade på dollarn och därmed blir betydligt dyrare, men också överlag med handel med USA.

Relativt till Europa anses dessutom USA som stabilare rent ekonomiskt med lägre volatilitet och osäkerhet. Europas negativa inverkan från den ryska ekonomin som ett resultat av sanktioner är också mer eller mindre förskonat USA, som har minimal handel med Ryssland. Grekland och huruvida landet kommer förbi i EU eller ej är dessutom ett stort orosmoln, som kan få betydande negativa konsekvenser för EU och den europeiska ekonomin. USA har dessutom under flera år tagit drastiska åtgärder för att få igång konsumtionen och därmed ekonomin, något som vi inte sett i Europa. Vad som skulle vara nästa steg här i USA vore ett betänkligt uppsving för fastighetsmarkanden, någonting som kan ske, men är beroende på hur kreditreglerna för fastighet kommer utvecklas under 2015. Om det blir lägre kreditkrav för potentiella köpare, något vi såg för 10 år sedan, skulle det kunna lyfta den amerikanska ekonomin ytterligare, även om det även medför betydliga risker för institutionerna som lånar ut pengar.

Överlag finns just nu en tydlig optimism inom den amerikanska ekonomin, dels hos arbetsgivare, men även hos arbetstagare, som äntligen har börjat se tendenser med högre löner. Detta i kombination med lägre bensin och oljepriser hjälper givetvis den amerikanske konsumenten. Vad gäller övriga världen kommer det med största sannolikhet bli fortsatta problem för så kallade emerging markets med strukturella problem och beroende av dollarn. Kina är ett fortsatt orosmoln med lägre tillväxt och med fortsatta politiska problem, inte minst med Hong Kong. Japan har röstat för en fortsatt lös monetär politik, men hittills har det inte varit vidare framgångsrikt och även om markanden kan gå upp tydligt är den fundamentala ekonomiska situationen inte bättre än tidigare. Ryssland kommer med största sannolikhet fortsätta kräftgången, mest beroende på lägre oljepriser, men också med fortsatta politiska åtgärder, som påverkar ekonomin negativt. Hur man än vänder och vrider på jordgloben verkar det som alltmer tydligt att den ekonomiska stabiliteten under 2015 kommer finnas i USA. Av den anledningen kommer den amerikanska ekonomin växa sig relativt starkare under 2015 med en fortsatt stark dollar och med en ökad inhemsk konsumtion. Det verkar helt enkelt som om 2015 kommer bli USA:s år.

3 januari 2015

Fördröjt nyårsfirande

Nyår har på något vis blivit en lång utdragen affär det här året. Lyckades missa nyårsfirandet då jag satt på ett försenat flygplan som landade två timmar efter tolvslaget och efter det kändes det inte riktigt som om 2015 har inletts. Jag kommer därför fira nyår på måndag kväll och natt med några vänner, som har lovat ställa upp då jag i princip missade nyår. Detta har därmed gett mig lite andrum vad gäller de nyårslöften som jag trots allt hade tänkt försöka mig på under nästa år. I princip nu alltså, men för mig inleds året på tisdag. Det är faktiskt inte helt fel att få dessa extra dagar under 2014. Det gäller att ta vara på dessa, då det inte händer varje år.

Vad gäller nyårslöften är det ungefär samma visa som varje år. Hälsosammare levene står som punkt nummer ett på listan och jag äter mycket mat och ännu mer choklad under de sista dagarna under mitt 2014. Jag tycker då och då om att gå till en av New Yorks cigarrbarer, eller lounger snarare, framför allt till det lite stökiga Cigar Inn, men det har på sista tiden blivit för mycket av då och då, så jag hade tänkt mig att lägga den ovanan på hyllan då 2015 inleds på tisdag. Av den anledningen sitter jag faktiskt just nu och röken en cigarr, askan har redan stökat till tangentbordet och det är helt klart med ångest jag inser att detta kommer få ett slut mycket snart. Måste jag vara så hård mot mig själv? Rökning är definitivt negativt, inte bra för ekonomin, inte bra för min maratonträning, och inte bra om man är intresserad av närmare relationer med andra. Röken förstör det mesta med andra ord. Men måste man inte ha några som helst laster? Summan av lasterna brukar sägas vara konstant, så kanske är det bäst att hitta på någonting annat som är aningen osunt, men likafullt hälsosammare än cigarrer. Vissa av mina vänner har börjat dricka mer, men det verkar vansinnigt.

Hur man än vrider och vänder på nyårslöftesekvationen är löftena ett avståndstagande från livsstilen att jag gör vad jag vill när jag vill det. Lite trist. Realiteten och förnuftet bör dock vinna i det långa loppet även om det är någonting skrämmande med det. Partyt är slut. Tisdagen känns alltmer skrämmande, men det är bara att ta tag i verkligheten och lägga ovanorna på hyllan.

New York har verkat lite tomt igår och idag, men de flesta lär väl dyka upp under helgen. Dags att återvända till verkligheten med allt vad det innebär. Helt klart råder ovanligt positiva vindar vad gäller den amerikanska ekonomin och det känns spännande. Det brukar innebära nya utmaningar, möjligheter och spännande projekt bakom hörnet. New York har som alltid något i skjortärmen och just nu vet jag faktiskt inte vad det kan vara. Vi får väl se. Hur som helst känns det som om det är dags att vända bladet. Dags för nya tider, ett nytt år. Vi kan hoppas att världen blir säkrare, att alla kan leva i fred, att alla har tillräckligt mycket pengar, att alla är lyckliga. Utopiska tankar och i realiteten är allting mer komplicerat, men det är väl alltid bättre att vara hoppfull, att tro än att inte tro. Att vara troende är väl det bästa en människa kan vara.

Funderar på mina andra nyårslöften och blir lite smått överväldigad. Kanske lika bra att röka ytterligare en cigarr. Lördag, söndag och måndag, sedan är det slut på det roliga. För den delen är det inte speciellt roligt, så det är nog bättre att hitta en annan mer produktiv syssla. Kanske dags att skriva en bok eller starta en ny business. Jag är ju trots allt i möjligheternas stad. 2015. Årtalet känns faktiskt lite science fiction, men det är väl bara en avspegling av min ålder. Ångesten kommer smygande, men jag minns plötsligt att mitt 2014 faktiskt inte är slut och det känns som om jag fått lite lånad tid. Jag kan göra vad jag vill under de kommande tre dagarna innan de strikta nya nyårslöftenas tidevarv träder i kraft. Jag har ingenting att förlora. Vad skall jag göra nu när allting plötsligt är möjligt? En cigarr till i kväll och sedan får vi se vart den dramatiska färden tar vägen. Som vanligt tror jag i alla fall att nästa år, 2015, kommer bli det bästa året någonsin. Ibland är det bra att vara amerikaniserad. Vad som än händer kommer solen alltid skina lite starkare…

23 december 2014

God Jul från New York…några NYC aktiviteter som få eller inga turister känner till

Det är oklart om någon läser artiklar från bloggarna från Finansliv under juldagarna, men förhoppningsvis finns det en liten trogen skara så kallade fans som kanske under jultristessen tar sig tid att läsa vad som händer och sker i världen.

Här i New York känns det otroligt skönt att året äntligen lider mot sitt slut och att det blir några välförtjänta dagars lugn och ro. Då jag normalt håller till i midtown har man under de senaste dagarna i princip blivit nedsprungen av turister. De flockas till området runt Times Square och alla affärerna i området och det är en ständig kamp att ta sig fram. Detta område kanske kan vara intressant om man nu kommer hit som turist i New York för första gången, men det finns helt klart betydligt bättre saker att göra för turister än att stångas med andra turister i midtown.

Jag har därför kommit fram med en liten udda lista som kan förnöja svenska turister då de väl kommer hit och som tar personen i fråga på ett litet äventyr, om än inom de rimliga begränsningar för vad som anses acceptabelt för en svensk publikation. Allting på Manhattan måste ske till fots så dagen inleds väldigt tidigt med frukost på Jackson Hole diner, som serveras stadens största hamburgare. Det bästa Jackson Hole ligger på 84e gatan och Columbus Avenue, där för övrigt Jennifer Aniston var servitris en gång i tiden. Bara det är ju lite intressant. Efter en stor frukost och flera koppar av deras blaskiga kaffe, som fylls på ideligen, går marschen raskt vidare förbi Teddy Roosevelts park och nerför Central Park West till tema nummer ett för dagen; Ghostbusters filmen från 1984, vilket filmades i 55 CPW. Avnjuter arkitekturen från denna unika byggnad för att sedan rusa hela vägen ner till brandstationen som figurerade i filmen, som ligger nere i Tribeca på North Moore street, där för övrigt John F Kennedy Junior bodde när området fortfarande var mest nerkört och fyllt av divebars. Puben Walkers ligger fortfarande mittemot brandstationen så om det behövs en drink eller två kan de beryktade bartenderns Johnny eller Steve se till att hjälpa till.

Därefter går vandringen för besök nummer två vidare till Manhattans skitigaste park, Columbus Park, som ligger på andra sidan, bara gå Chamber Street förbi alla domstolsbyggnaderna och helt plötsligt är där en skräpfylld park med framför allt kineser då parken numera ligger i Chinatown. Det finns skräp överallt, som oftast plockas upp av gäng av community service personer. Vet inte varför ingen använder papperkorgarna, men det är alltid intressant att fundera över dessa ting på ett besök till staden. Kanske är det för att följa traditionen av ett av stadens värsta område, parken kallades tidigare Five Points, och är berömt för de mest kända kravallerna i New York, som till exempel Dead Rabbits Riot i 1857 och New York City draft riots under 1863. Det var tider det, men faktum är att det fortfarande finns en känsla av kris i Columbus Park och därför är ett besök rekommenderat. Det finns inga tursiter här, det lovar jag.

Rask flykt därefter med tunnelbanan ut till Brighton Beach i Brooklyn för äventyr nummer tre. Här är det svårt att ta sig fram om man inte pratar ryska. Gå därför till en liten rysk restaurant för lunch och låt de bestämma vad du skall ha. Peka på menyn och gestikulera att du är törstig, så kommer vodkan in ganska omgående, lagd på is enligt traditionen. Ge ordentligt med drinks så du tryggt kan gå därifrån och vandra sedan utmed kustlinjen mot Coney Island för att nyktra till och för att ta tunnelbanan tillbaka till engelsktalande områden. Som efterrätt rekommenderas glassaffären i hörnet av sjunde avenyn och President Street i Park Slope, ett av New York mest liberala kvarter. Om du vill vara lite djärv tag ut tröjan med “I love Bush” och se vad som händer. Om allt går vägen och du klara dig, går färden nu raskt vidare till Astoria i Queens för grekiska drinkar och sedan vidare till Little Italy, men inte dit alla turisterna går, utan till Little Italy i the Bronx för tema nummer fyra för dagen. Ät salami, rök och drick italienska drinkar och njut av den sanna italienska atmosfären utan att behöva åka hela vägen till Italien.

Klockan börjar nu bli mycket och det känns som om allting börjar snurrar lite. Dags för syndernas förlåtelse och färden går till den berömda men sällan av turister besökta Riverside Church, eller Rockefeller Church, på 121 gatan vid Riverside Park. En enastående byggnad. Efter bön och förlåtelse för alla dagens drycker och omkringvirrande följer en lång promenad ned till 82e gatan och andra evenyn, till The Comedy Strip, där många av USA mest kända komiker fick sin start. Enligt ryktena brukade de efter kvällens jobb vandra ned till en av stadens bästa diners, The Green Kitchen, på 77e gatan och första avenyn, givetvis öppet 24/7. Där sätter vi oss för ett skrovmål som äventyr nummer fem efter en utmattande dag och insuper natten och inleder ett ätande som varar hela natten. Själv upplevde jag nyligen en helnatt där då jag var del av legendernas natt. Kan inte uppge fler detaljer vad gäller legendernas natt, men det kändes då jag lämnade stället vid tio över sex på morgonen att jag verkligen hade haft en heldag och en helnatt i New York City, staden som aldrig sover. Det känns fortfarande mäktigt att då och då ha en 24 timmars runda i New York och det borde du också pröva på vid nästa besök. Nu skall jag försöka ta det lugnt och inte äta mycket fram till julafton, då jag skall göra mitt bästa för att kunna dricka runt 10 julmust på Svenska Kyrkan. Det är mitt mål. Jag önskar därmed alla fans i Sverige en riktigt God Jul!!!