ad
16 augusti 2011
Claes Hemberg

Att köpa guld eller sälja?

De senaste dagarna har en het debatt flödat mellan Finanslivs bloggare Claes Hemberg som kallade vissa investerare i guld för ”huliganer” och personer som investerar i guld som inte känner igen sig i beskrivningen. Det har varit intressant att se hur infekterat ämnet tycks vara.

Själv har jag dragit nytta av det höga guldpriset och gjort mig av med några smycken som ingen någonsin mer kommer att använda. Vad gör du, köper eller säljer guld? /Unn

Ny soffa? London-resa?

Ny soffa? London-resa?

  • http://libertysilver.se Alex Delmar

    Att sälja guld via dessa skojare är ett vågspel, precis som SVTs reportage visade. Måste man prompt sälja guld, något jag inte anser att man ska göra om det inte verkligen kniper, bör man kontakta seriösa guldhandlare.

    Köpa guld är ligger väl närmast till hands för mig. Om inte annat har det visat sig vara en mycket stabilare placering än börsen. Men det är samma sak där, se upp med var du handlar. Själv köper jag uteslutande av Liberty Silver.

  • http://www.xn--sljaguldtips-gcb.se säljer guld

    Svårt att säga.. Frågan är om guldpriset kommer fortsätta upp eller inte. Vad gäller att säja guldsmycken online så gäller det dock att kolla upp värderingsavgifterna hos köparna först. De kan vara rätt så saftiga, minst sagt.

ad
25 juni 2014

Glad sommar!

Jag avslutar terminen med att tillbringa en vecka i Visby under Almedalsveckan. Om du också är där hoppas jag att du kommer förbi TCO-parken den 2 juli klockan 16 då det blir debatt om finansbranschens samhällsansvar. Jag leder panelen och tänker söka svar på frågan om man kan ställa större krav på försäkringsbolag och banker när det gäller hållbarhet. Svaren kommer från Peter Norman, finansmarknadsminister, Sarah Mc Phee, VD SPP, Rikard Josefsson, VD Länsförsäkringar bank och Helena Mueller, KPMG. Efteråt blir det mingel – men man måste anmäla sig, så gör det om du vill vara med. Här är mer info om eventet Det är Finansförbundet och FTF som arrangerar.

Jag kommer också att diskutera journalistikens framtid, till exempel i denna panel. Spara eller satsa sig ur krisen. Det tuffa svaret är nog – både och.

Men sedan får jag semester. Finansliv stänger kontoret 30 juni och är åter den 4 augusti. Då kommer vi att rivstarta med förberedelserna för härliga Finansloppet! Det går alldeles utmärkt att anmäla sig hela sommaren. Dessutom är ju ledigheten ett bra tillfälle att putsa på formen! Men framför allt hoppas jag att du ska ladda batterierna ordentligt. Det är en tuff arbetsvardag i finansbranschen just nu. Allt mer ska göras av allt färre. Ta chansen att vila ordentligt.

Magasinet Finansliv kommer tillbaka med ett nytt fullspäckat nummer den 27 augusti. Då kan du bland annat läsa om aktivitetsbaserade kontor. Vi hörs i augusti! /Unn

 

5 juni 2014

Stressade finansanställda och oljeinvestering

Missa inte nummer 5 av Finansliv som kommer hem till dig senast i dag – om du är prenumerant. Tidningen finns också att ta del av digitalt här eller i Finanslivs app.

Läs bland annat om stressade bankanställda:Här är några synpunkter från medarbetarna i finansbranschen på besparingarna:
61 procent är mer pressade än för två år sedan
65 procent säger att stressnivån i gruppen har ökat de senaste två åren
57 procent säger att viktig kompetens har försvunnit från företaget.
28 procent säger att de har eller kommer att tappa viktiga kunder.
Bara 31 procent tycker att de följs upp på rätt saker när deras arbetsprestation mäts. Och mätningarna blir fler.

Den artikeln har bland annat blivit citerad av Svenska Dagbladet och kommenteras av Finansförbundet.

Läs också artikeln om Nordeas investering i Africa Oil. Den skrevs av frilansjournalisten Martin Schibbye som på sin blogg skriver om arbetet med artikeln. Han debatterade också Nordeas investering i Africa Oil med Sasja Beslik som är hållbarhetsansvarig på Nordea i P1:s studio 1 i tisdags.

Läs om detta och mycket annat i senaste Finansliv under en skön långhelg och mejla mig sedan och berätta vad du tycker om tidningen på unn punkt edberg snabela finansliv punkt se.

Redaktionen hade sin egen utvärdering av numret över en fika på Moderna Museet i går. Sedan passade vi på att se utställningarna.

Rikard, Åsa, BrittMari och Diana nöjda efter utvärdering av nummer 5.

Rikard, Åsa, BrittMari och Diana nöjda efter utvärdering av nummer 5.

Trevlig helg! /Unn

 

 

 

 

4 juni 2014

Finanslivs reporter försvunnen i de värmländska skogarna

Så kunde en rubrik i morgontidningarna låtit. Men nej, jag höll mig från att slaviskt följa gps:en i mobilen och ta klivet rätt ut i storskogen. Jag följde i stället grusvägen i skogen. En människa som bor här måste ju ha en väg till sitt hus? Granar och tallar, ängar med blommande smörblommor, hundkäx och midsommarblomster, sol och värme, tyst förutom fågelkvittret och en och annan bil, spår av att hästar ridits på grusvägen. Detta är något av det bästa med jobbet som reporter, att komma ut till Sveriges alla fina platser. Särskilt denna årstid är allt så vackert. Och så alla människorna jag möter i jobbet, alla berättelserna jag får ta del av. Men var bor egentligen Siv? Där den röda pricken i mobilen visar finns bara ett grustag och någon sorts verkstad med ett tiotal rostiga och illa medfarna bilar utanför.  Raggarbilar? Vild körning i grustaget?

Siv ringer och efter lite prat möts vi vid vattenverket, som jag nyss passerat. Siv bor 180 grader åt andra hållet därifrån. Gps:en är obegriplig, men samtalet och intervjun är igång direkt och dagen räddad. Efter tre timmar går jag de två kilometrarna tillbaka till Årjäng på den stora asfalterade vägen i stället. Det går jättefort. Och är lika vackert. Se bara här. Berättelsen om Siv får du dock läsa först i augustinumret. Innan dess har du massor av intressant läsning i nummer 5 som är på väg ut nu.

värmlandbild1

värmlandbild2

/Redaktör BrittMari Lantto

22 maj 2014
EU

Arvid vände en EU-byråkrat

Som att skaka hand med en död fisk – så beskriver Arvid Ahrin mötet med en äkta EU-byråkrat i Bryssel. Arvid är generalsekreterare i NFU, den nordiska fackliga organisationen där åtta fackförbund i finanssektorn samarbetar för bättre villkor i jobbet. Nu var han, ”en skäggig göteborgare”, och den tidigare kollegan Magnus Lundberg, ”en snusande norrlänning”, på lobbyuppdrag för att få Brysselbyråkraterna att ta tillvara fackliga synpunkter i en av alla de nya lagar som en masse marscherar in på finansmarknaden.

EU:s svar på finanskrisen är 60 000 sidor lagtext har NFU räknat ut. De heter sådant som Mifid, IMD2, Emir, Prips, SEPA och så vidare.  De motsvarar en pappershög på sju meter. Grunden till finanskrisen var alltför komplexa produkter som ingen förstod. Nu försöker EU förhindra nya finanskriser genom ännu mer komplexa nya lagar, som bland annat ger sig på lönesättningen. Men var finns medarbetarperspektivet i dessa lagar och vilken hänsyn tas till den nordiska modellen på arbetsmarknaden – att parterna kommer överens om lön och annat genom avtal?

-Vår bransch är först ut i Sverige att utmanas genom EU:s nya lagar. Vi måste slåss för vår nordiska modell mot oförstående européer, sa Arvid när han berättade hur NFU jobbar för Finansförbundets kongress i tisdags.

Arvid Ahrin och Magnus Lundberg möttes av övertydligt kroppsspråk i Bryssel – armar i kors, och surmulna miner. Facket för en EU-byråkrat betyder bara trubbel, och oresonliga krav. Nu gällde det att få en av dem att förstå att fackliga representanter kan vara personer med kreativa idéer och vettiga lösningar som alla har nytta av.

Faktiskt lyckades de denna gång. Både med att tina upp EU-byråkraten och med att få med fackliga perspektiv i ett EU-direktiv. Denna gång handlade det om möjligheten till skydd för visselblåsare i finansmarknadens företag. Och i alla fall en byråkrat i Bryssel fick en ny syn på facket tack vare NFU:s besök.

”Sällan har så många så få att tacka för så mycket” – få medarbetare har gjort stor nytta, skrev en deltagare på seminariet som utvärdering. Mycket jobb återstår när hela den nordiska modellen attackeras. Men medarbetarna i NFU är redo.

-Vi kommer att vara beredda med kunskap och starka argument, och därför omöjliga att säga emot, sa generalsekreterare Arvid.

/Redaktör BrittMari Lantto

Fler inlägg om: ,
20 maj 2014

Swedbanks megaflytt närmar sig

Den 2 juni får över 2000 Swedbankanställda en ny arbetsplats. I dag var det invigning av lokalerna för alla som varit ansvariga för byggprojektet. Stor invigning med 1000 gäster blir det först den 10 juni, men Finansliv fick en smygtitt redan i dag.

Det är ett aktivitetsbaserat kontor som Swedbank har byggt, med olika arbetsytor som är anpassade till olika arbetsuppgifter. Alla anställda tillhör ett visst ”nav” där man börjar arbetsdagen. Här har man sin låda där personliga saker tillhör och en kaffehörna för spontana möten. Men sedan är det fritt fram att välja arbetsplats efter dagsschema.

- Vi kommer över tid att halvera våra hyreskostnader, konstaterade en påtagligt nöjd Michaels Wolf, koncernchef för Swedbank.

- Digitaliseringen sätter ett tryck på oss och andra banker och gör att vi måste tänka på kostnaderna. Men syftet med flytten är också att våra anställda ska få en bättre arbetsmiljö.

Även om en del får längre till jobbet tror han att majoriteten av de anställda välkomnar flytten.

- Några kanske tycker att det är svårt att ta sig hit och några kanske undrar ”var är Stureplan?” men det är ett fåtal.

Michael Wolf är nöjd med bemötande från politiker och tjänstemän i Sundbyberg. Staden har så klart gjort sitt bästa för att locka den stora arbetsgivaren Swedbank till sig. Som en symbol för detta har kommunen låtit plantera en femtio år gammal ek vid ena gaveln av huset och planterat mängder av oranga tuplaner längs fasaden.

Den 28 maj lämnar Swedbankarna Brunkebergstorg och den 2 juni flyttar alltså majoriteten av de anställda in i det nya huset. Bara Markets kommer efter – den 9 – eftersom man vill säkerställa att it-tekniken fungerar felfritt innan handlarna tar bandbredden i anspråk. /Unn

Oranga mattan utrullad för de första gästerna på Swedbanks nya huvudkontor.

Oranga mattan utrullad för de första gästerna på Swedbanks nya huvudkontor.

"På sikt halverade lokalkostnader" konstaterar koncernchefen Michael Wolf.

”På sikt halverade lokalkostnader” konstaterar koncernchefen Michael Wolf.

Elever från Kulturama sjöng vid invigningen.

Elever från Kulturama sjöng vid invigningen.

Invigningsmingel på takterrassen.

Invigningsmingel på takterrassen.

Glaspartier och sprialtrappor präglar arkitekturen.

Glaspartier och sprialtrappor präglar arkitekturen.

 

 

 

Stairway to heaven?

Stairway to heaven?

Personalmatsalen, där man både kan köpa mat och äta egen matlåda.

Personalmatsalen, där man både kan köpa mat och äta egen matlåda.

Konferensanläggningen ska serva alla Swedbanks regioner.

Konferensanläggningen ska serva alla Swedbanks regioner.

Alla har sin egen låda för förvaring.

Alla har sin egen låda för förvaring.

Utsikten från skrivbordet.

Utsikten från skrivbordet.

Traditionella skrivbord.

Traditionella skrivbord.

... och "stör mig inte"-platser.

… och ”stör mig inte”-platser.

Sitta skönt.

Sitta skönt.

 

Färgstark foaje.

Färgstark foaje.

 

Och så här ser Swedbankhuset ut från utsidan.

Och så här ser Swedbankhuset ut från utsidan.