30 augusti 2010
bank

Upp som en sol och ned som en bank(aka)

Så klart är dagens stora snackis HQ Banks fall. Hur i all världen kunde det gå så illa? Vi på redaktionen pratar om de båda ”coola” bankerna där alla ville vara – Carnegie och HQ – som nu bägge har fått sig rejäla törnar, även om Carnegie verkar ha rest sig ur dyn.

Ord som fartblindhet och grupptryck yr över redaktionsgolvet medan vi målmedvetet men stressat petar in några rader om HQ Bank i vår tidning minuter före tryckaren trycker på ”kör”-knappen, eller vad nu knappen kan tänkas heta. Känns skönt att kunna vara någorlunda aktuella fast vi är månadstidning. /Unn

 • Pingback: click here

 • Pingback: credit auto

 • Pingback:  

 • Unn Edberg

  Underbar liknelse med vilsna kompasser. Både rätt instrument och en väl utvecklad magkänsla/moral skulle nog göra susen.

 • Göran Jönsson

  Så var det alltså dags igen. Vi hyste kanske lite till mans en förhoppning om att Carnegieaffären var den sista i sitt slag. Men icke sa Nicke. Och vi som har några år på nacken har väl turbulensen under och efter Skandiaffären i relativt färskt minne.

  Mins att jag läste i samband med denna affär att en professor på Handelshögskolan ville skicka Skandialedningen på etikkurs. Lät inte som en dum idé då och är väl lika gångbar i dag. Men vad är då egentligen etik? Och är den nämnda ledningen och deras efterföljare mottaglig för slik utbildning? För länge sedan läste jag en definition av etik som fortfarande står sig. Den gick ut ungefär på följande : ”Etik, det är som en inre kompass som pekar ut den rätta riktningen”. Nog så bra. Men har man någon gång orienterat efter kompass i en okänd storskog och passerat under en kraftledning utan att märka det. Eller har man navigerat efter kompass över okända vatten och passerat en undervattenskabel. Då är kompassen inte mycket värd. I båda fallen får kompassen spelet och kommer troligen att leda helt fel. Antingen vilse i skogen eller upp på en osynlig grynna. Vad har då detta med ”etikkompassen” att göra? Jo, även ”etikkompassen” låter sig påverkas av yttre kraftfält. Efter alla etikdebatter som rasat efter avslöjanden om företagsskandaler, kan man nog dra slutsatsen att den rådande kulturen i de aktuella företagen är det kraftfält som får de inre kompasserna att löpa amok. Men, invänder någon, har du aldrig hört talas om andra kompasser än de gamla magnetiska som uppfanns av kineserna vid vår tideräknings början? Det finns ju gyrokompasser och GPS. Jovisst, utmärkta instrument som inte låter sig påverkas av yttre kraftfält. Det är bara en eller annan hake. De måste installeras och de måste förses med energi. Så etikkurser i alla ära. Utan att man samtidigt förser kursdeltagarna med tillförlitliga instrument och en garanterad framtida energiförsörjning till dessa, är nog inte kurserna mycket värda. Kraftfälten tar det nog dessvärre lång tid att eliminera. Om det nånsin går. I vart fall inte med mindre att ägarna ser och förstår problemen och är beredda att agera tidigt och kraftfullt.

  Men så var det som sagt dags igen. Vart är vi på väg? Det handlar ju inte om att någon manipulerat kassaapparaten på ”Kentas Grill och Billack” utan om en bank. Med en fortsatt utveckling längs detta spår skulle väl ingen ens höja på ögonbrynen om självaste Anders Borg skulle ertappas med att ha falskdeklarerat. Eller om ärkebiskopen bekände att han i själva verket är muslim. Eller för den delen om kungen hade pantsatt riksregalierna för att täcka upp sitt, enligt egen mening, otillräckliga apanage.

ad
4 april 2014

En typisk redaktion – eller?

Min första vecka på en arbetsplats utan vare sig mamma eller pappa (!) har jag upplevt hos Finansliv.

Innan jag kom hit hade jag en bild av hur en typisk tidningsredaktion ska se ut med telefoner som ringer och papper som frustrerade journalister knycklat ihop till små bollar. Nu i efterhand inser jag att jag lyckades pricka in tio fel av tio möjliga. Den här redaktionen är som en lugn oas fylld med ljudet av knapprande tangenter och doften av nybryggt kaffe. Observera att jag skrev ”doften”. Jag gillar nämligen inte ens kaffe men här luktar det så förbaskat gott.

I övrigt har jag och datorn blivit riktiga polare- vi känner varandra utantill. Jag trodde aldrig att jag skulle skriva det men efter en dag på ett kontorsjobb så är jag faktiskt rätt ”mätt” på datorer. Det blir alltså fokus på annat när jag kommer hem.

Under veckan har jag letat febrilt på internet efter människor inom branschen att intervjua. Det är inte helt enkelt att ställa frågor till människor vars arbete jag begriper lika lite av som det arabiska språket- men visst går det!

Dessutom har jag fått skriva korta notiser, om pryltips inför resan och annat smått och gott. Resultatet av mina texter kommer att publiceras i femte numret av tidningen.

Värt att nämna är också frukosteventet där jag prickade av gästerna som anlände. De flesta smet dock förbi mig för att prickas av hos någon av de vuxna. Jag förstår dem, det syns trots allt att jag inte jobbar här på heltid! ;)

Det har varit roligt att få vara här och se hur det faktiskt går till när man gör en tidning och jag är nästintill säker på att det här är någonting jag kommer att minnas länge.

Om några år sitter jag förhoppningsvis och skriver någon spännande artikel, men vad det blir för tidning får framtiden utvisa!

/praktikant Isabelle Boij

På eventet Finanslivsstil i onsdags

På eventet Finanslivsstil i onsdags

2 april 2014
finanslivsstil

Vilket ben tar du först i byxan när du klär dig?

-Våra tankar skapar vår framtid, så tänk på era tankar. Se till att de hjälper er och inte stjälper er. Lyssna inåt och visualisera det du vill uppleva.

Så sa Håkan Berggren denna tidiga morgon på Wallmans salonger i Stockholm när Finanslivsstil hade sitt andra möte där temat var mental träning. Frukostmenyn var nu kompletterad med tanke på första mötets föreläsare som propagerade starkt för gröt på morgonen. Nu fanns både gröt, grovt bröd och frukt på plats när de 120 deltagarna tog för sig av frukostbuffén. Förutom ägg och bacon, smoothies och kaffe förstås.

Håkan Berggren är killen som arbetade inom telekom med data och programmering ända tills han fick en ny arbetsgivare, då han skulle hålla ett möte och svimmade. Nästa gång samma sak – han försökte att tänka på att han inte skulle svimma när han skulle prata på ett möte, med resultat att han svimmade på nästa möte med. Samma sak nästa gång igen.

-Läkaren sa att problemet satt i huvudet. Det var min väg in i det här med mental träning. För några år sedan fanns inte på kartan att jag ens skulle prata inför fem människor, nu står jag här inför er och jag älskar det, sa Håkan Berggren som upptäckte att det var roligare att programmera om människor än datorer.

Hur skapar man då förändring? Svaret är disciplin och fokus. Och repetition. För vilket ben stoppar du först i byxan varje morgon när du klär på dig? Varför tar du just det benet?

-Förmodligen för att din mamma tog just det benet först när hon klädde på dig när du var liten. Och varför tog hon just det benet först? För att hennes mamma gjorde det i sin tur. Tills vi är fem år sker all inlärning direkt till vårt undermedvetna, medan inlärningen går via vårt medvetande senare. Det gör det trögare att lära om, men det är inte kört, sa Håkan Berggren.

Till exempel skulle de flesta göra allt de kunde för att nå målet att ta det andra benet först i byxan varje morgon, om de fick en miljon om de lyckades med det i en månad. Och har man klarat det i 30 dagar – ja, då har man skapat en ny vana.

Förmodligen är det inte så enkelt, för att klä på sig gör man ju automatiskt. Men om målet är en miljon, ja nog skulle jag anstränga mig rejält. Sätta klockan på extra tidig ringning, gömma byxorna på nya ställen, ställa en bunke vatten i vägen, be någon ha koll varje gång man klär på sig…

Nästa Finanslivsstil den 30 april handlar om stress och mindfulness. Samma tid och plats. Samma arrangörer: Finansliv och Inner. Förhoppningsvis samma toppklass på föreläsaren.

/Redaktör BrittMari Lantto02april-001

02april-002

02april-004

02april-006

02april-007

Fler inlägg om:
27 mars 2014
affärsmodeller

Ytan på mobilen tillräcklig för SEB:s Annika Falkengren

Digitala utmaningar i appar och på sajter stod i centrum när Business Model Finance genomfördes på Nalen i Stockholm på onsdagseftermiddagen. Bland många intressanta talare började SEB:s Annika Falkengren med att säga att kunderna har en helt annan inställning till bankens uppdrag nu mot för bara åtta tio år sedan. Ny teknik måste vara användarvänlig och att förstå kundens behov är essentiellt – för kunden anser att det är upp till banken att presentera bra tekniska lösningar.

-Vi ska finnas där kunden finns, och därför måste vi vara starka digitalt. Ungdomar kollar sitt konto 50 gånger på en dag på mobilen, i väntan på pengarna från mamma. Varje gång måste vara en säker inloggning, sa Annika Falkengren.

Finanslivs chefredaktör Unn Edberg frågade om inte det lilla formatet på de smarta telefonerna ställer till problem, hur ska banken få rum med allt på den lilla ytan?

-Vi får nog erkänna att i vår ålder räknas vi som digitala dinosaurier. Unga tycker inte ytan är något problem utan förstorar bara efter behov. De funktioner som används mest fungerar bra, svarade Annika Falkengren.

Nya kanaler ökar samtidigt som de gamla behövs. SEB:s satsning på små- och medelstora företag har inneburit att det nu finns 600 ansällda i den dygnet-runt-öppna telefonbanken. Klockan 22:05 loggar småföretagarna på, och därför måste SEB ha fler företagsrådgivare på plats som kan svara på deras frågor då. Telefonbanken har ökat kraftigare än banken trott.

Business Model Finance gick för andra gången och intresset växer för att diskutera affärsmodellerna för bank, finans och försäkring. 170 deltagare från branschen minglade i pauserna mellan spännande talare. Det är tidningen Finansliv och affärsutvecklingsföretaget Cordial som står bakom evenemanget som gavs för andra gången.

/Redaktör BrittMari Lantto

 

Foto: Johan Jeppsson


model_business_finance-12

model_business_finance-13

model_business_finance-14

model_business_finance-15

model_business_finance-16

model_business_finance-17

model_business_finance-18

model_business_finance-19

model_business_finance-20

model_business_finance-21

model_business_finance-22

model_business_finance-23

model_business_finance-24

model_business_finance-25

model_business_finance-26

model_business_finance-27

model_business_finance-28

model_business_finance-29

model_business_finance-30

model_business_finance-31

model_business_finance-32

model_business_finance-33

model_business_finance-34

model_business_finance-35

model_business_finance-36

model_business_finance-37

model_business_finance-38

model_business_finance-39

model_business_finance-40

model_business_finance-41

model_business_finance-42

model_business_finance-43

model_business_finance-44

model_business_finance-45

model_business_finance-46

model_business_finance-47

model_business_finance-48

model_business_finance-49

model_business_finance-50

model_business_finance-51

model_business_finance-52

model_business_finance-53

model_business_finance-54

model_business_finance-55

model_business_finance-56

model_business_finance-57

model_business_finance-58

model_business_finance-59

model_business_finance-60

model_business_finance-61

model_business_finance-62

model_business_finance-63

model_business_finance-64

model_business_finance-65

model_business_finance-66

model_business_finance-67

model_business_finance-68

model_business_finance-69

model_business_finance-70

model_business_finance-71

model_business_finance-72

model_business_finance-73

model_business_finance-74

model_business_finance-75

model_business_finance-76

model_business_finance-77

model_business_finance-78

model_business_finance-79

model_business_finance-80

model_business_finance-81

model_business_finance-82

model_business_finance-83

model_business_finance-84

model_business_finance-85

model_business_finance-86

model_business_finance-90

19 mars 2014

Lyxfrukost utan smågrus på Wallmans

Är du en sån som säger och tänker om dig själv att du omöjligt kan äta frukost? Att det känns som att tugga smågrus om du ens försöker? Men hur är det när du är på semesterresa, kan du äta hotellfrukost då?

Genast tänker man på ägg och bacon, gott bröd, skivad frukt och blåbärssmoothie och kaffe eller te med varm mjölk. Mmm, en helt annan sak. Tänk hur snabbt tanken ställer om sig med rätt inställning.

Att lära sig tänk om, eftersom frukosten är dagens viktigaste mål,  så börjar den mentala tränaren Björn Eklöf sin presentation denna onsdagsmorgon på Wallmans Salonger i Stockholm. I snabb takt hann han med att introducera alla de ämnen som kommer att tas upp på följande fyra Finanslivsstilsträffar i vår: mental balans, kost och motion. Han pekade på hur man med små steg och förändringar kan påverka sin egen hälsa och prestation. Finanslivs chefredaktör Unn Edberg, som är noga med att hålla tiden så att alla deltagare vet att de kommer att hinna till jobbet i tid trots lyxig frukost med föredrag, klockade honom på 54 innehållsrika minuter i stället för sina tilldelade 52.

Bland annat lyckades han få de runt 120 deltagarna att dra på munnen av igenkänning när han slog hål på de vanligaste undanflykterna till att inte ta tag i den där motionen alla vet att man ska ägna sig åt. Har inte tid? Hur du än räknar finns runt 30 timmar kvar varje vecka efter alla måsten i vardagen – för du sitter väl inte och tittar på tvättmaskinen när den kör? Jobbat hårt, för trött? Blir du piggare av att slöa framför tv:n?

Numera äter Björn Eklöf grötfrukost varje morgon, förstärkt med ett ägg vid behov. Och hans mamma har handgripligen ritat ett kors i taket hemma, för vad var det inte just den viktiga frukosten hon tjatat om i alla år?

Gröt eller grovt bröd, som finskt surdegsbröd, kickar igång kroppens system på ett bra sätt som ger effekt ända tills du ska somna på kvällen, sa Björn Eklöf. Okej pustar jag ut, i alla fall en sak som jag gör rätt. Nej, inte gröten! Men det finska seghårda surdegsbrödet som jag numera alltid packar ner på resor.

/Redaktör BrittMari Lantto

000

01

19 februari 2014

Sven Hagströmer: idag dubbelcheckare

-          Jag har lärt mig att inte lita på någon. Jag litar bara på min fru och mina barn.

Det sa Sven Hagströmer på årets första Finanslivfrukost i morse, där han berättade om sin största motgång, då den tidigare framgångssagan HQ Bank krackelerade och slutligen helt tog slut. Sven Hagströmer gick i ett slag från att vara mediafavorit till bad-boy.

Temat på frukosten var just hur man reser sig från motgångar och lyckas komma vidare. Sven Hagströmer äger idag investmentbolaget Creades, som bland annat är huvudägare i Avanza, där Hagströmer också är ordförande.

En annan lärdom han har dragit från ärendet HQ Bank är att ofta sondera läget och se efter att allt är som det ska.

-          Jag checkar, dubbel- och trippelcheckar.  Fast jag har inte blivit något kontrollfreak – det är avtändande för folk om de känner att du inte har förtroende för dem, det gäller att ha balans.

-          Men inom bank finns det så mycket bus folk kan ställa till med, så det gäller att ha koll.

Han var både arg och ledsen efter FI:s beslut att dra in tillståndet för HQ Bank och beskriver hur han efter den långvariga pärsen med alla turer kring banken kände sig som en zombie. Men trots allt var han tillgänglig för media hela tiden, och han tycker att han fått respekt just för att han svarat på frågor och inte gömt sig.

Stå för vad du tycker och tänker och förändra världen på ditt sätt, var ett annat av Hagströmers råd.

-          Det är skillnad på att ha rätt och få rätt.

-          Bli inte förbannad över att de andra inte förstår dina brighta idéer – se till att de gör det.

/Åsa Berner

 

Foto: Johan Jeppsson

frukost19feb-webb-1

frukost19feb-webb-2

frukost19feb-webb-4

frukost19feb-webb-5

frukost19feb-webb-6

frukost19feb-webb-7

frukost19feb-webb-8

frukost19feb-webb-9

frukost19feb-webb-10

frukost19feb-webb-11

frukost19feb-webb-12

frukost19feb-webb-13

frukost19feb-webb-14

frukost19feb-webb-15

frukost19feb-webb-16

frukost19feb-webb-17

frukost19feb-webb-18

frukost19feb-webb-19

frukost19feb-webb-20

frukost19feb-webb-22

frukost19feb-webb-24

frukost19feb-webb-26

frukost19feb-webb-31

frukost19feb-webb-33

frukost19feb-webb-36

frukost19feb-webb-39

frukost19feb-webb-42

frukost19feb-webb-43