10 oktober 2011
betalningsinställelse

Malta världsmästare, slog Brasilien i VM-finalen.

Många är förslagen i fotbollsvärlden för att göra detta möjligt. En åtgärd som diskuteras är att Brasilien tränar mindre. Men frågan som då dök upp var. Hur kan vi få Brasilien att göra det?

Nej, detta var bara en fabel, men det är det inte i den finansiella världen.

Vissa där ser detta som en bra möjlighet att ta Grekland ur krisen. Tyskland är på tok för vältränat, läs konkurrenskraftigt och sparsamt.

Det vore väl bra om tyskarna fick lite mer underhudsfett och sämre arbetsmoral. Vad är då inte bättre än att börja så här direkt efter Oktoberfest, när de ändå är på det humöret.

De har ju förresten varit Världsmästare länge nog i utrikeshandel.

Problemet är bara att Tyskland skulle behöva jobba hårt med det och det vore inte lätt för det tyska folket.

Dels har ju produktionskostnaderna ökat mer runt 40 % i Grekland under 2000-talet när den under samma period bara har ökat med 5 % i Tyskland. Det är som att leda med tio noll efter 15 min.

För det andra måste tyskarna ändra på sin inställning till effektivitet på arbetsplatsen och sparsamhet hemma. De vill bara inte spela sämre.

Vi blir nog tvungna att hjälpa Tyskland, genom att skicka ut dem ur Euron och sedan revalvera deras nya D-mark. Tala om för mig vem som skulle vilja spela sämre än vad de kan?

Som det är just nu vill vi inte ta förlusten och skriva av Greklands skuld utan ge dem mer pengar som de med all sannolikhet inte kommer att kunna betala tillbaka. Det kallas för ”spendera bra pengar på dåliga pengar”.

Lösningen är att Grekland snabbt ökar sina möjligheter genom att lämna Euron och devalvera och samtidigt ställa in betalningarna. Detta har två fördelar. För det första blir skuldbördan och konkurrenskraften omedelbart förbättrad. För det andra är den smällen lättare att ta än att bara sänka lönen och allt annat lika. Vi delar på problemen.

Men vad händer då med Italien? Olika fotbollsklubbar, 17 stycken i Euron, olika lösningar. Europa är inte ett lag.

Vi vill ju bara att Grekland skall börja vinna igen eller?

Ulf Egestrand

 • Pingback: alkaline water()

 • Pingback: Cebu Properties()

 • Pingback: blue notepad()

 • Pingback: alkaline water()

 • Pingback: alkaline water()

 • Pingback: water ionizer()

 • Pingback: kangen water()

 • Pingback: kangen water()

 • Pingback: xxxcams.mobi()

 • Pingback: Darian Braun 2014()

 • Pingback: yellow october()

 • Pingback: minecraftlikegames.com()

 • Pingback: alkaline water()

 • Pingback: picture fram()

 • Pingback: water ionizer()

 • Pingback: water ionizer()

 • Pingback: alkaline water machines()

 • Karin

  hej! kul att du har startat en blogg, bra att du hittade ett ställe att skriva på tillslut. :)
  hoppas vi ses snart! Kram Karin.

 • http://hem.bredband.net/mikpro/ Mikael Propst

  Bra beskrivning av problemet! Ska vi alla sänka vår standard så att Grekland kan känna sig bättre, eller ska Grekland tvingas ta tag i sin situation och själv ta en stor del av smällen (vi andra drabbas ju ändå på olika sätt)?! Själva knäckfrågan! Och hur gör vi sedan med de andra skuldpressade länderna och bankerna… Mycket att fundera över!

 • Thomas Sunesson

  Mycket bra ”metaforer”, Ulf Egestrand. Det är som vanligt,dvs de som sköter sig betalar till de som inte sköter sig. Brasilien tränar dock mer på äkta stränder och mindre på regniga,kalla artificiella gräsplaner ( läs Euro:) )

  Fd landslagsspelare Sunesson

 • Anton Lipovac

  Mycket bra inlägg! Härlig koppling till tävling och till fotbollen. Det leder mig vidare till reflektionen: kan det inte vara just den typen av dynamik på marknaden som gör att vi tar alltför stora risker och hamnar i prekära situationer lika den vi har idag?

  /Anton

 • Ulf Egestrand

  Helt rätt,”Impossible is nothing” och framför allt på egna villkor och efter egen strategi.

 • Hans Andersson

  Bade bra och tankvart. Men som Adidas sager i sin
  reklam; ”Impossible is nothing”. Glom inte att Costa Rica slog ut Sverige ur Fotbolls-VM 1990 i
  Italien…

 • Maria

  hej hej! Jag hoppas allt är bra, jättekul att du har startat en blogg, jag ser fram emot att se vad mer du hittar på att skriva om. Hoppas du kommer till Sverige i december!

  Kramar
  Maria

28 augusti 2013

Exakt fel!

Riskvägda lån eller krona mot krona lån är den stora frågan för bankvärlden eller?

Peter Sands, vd för Standard Chartered, tycker enkla sätt är farliga och påpekar att om banken inte får riskväga sina lån kommer bankerna att ta större risker för att tjäna mera pengar.

Men nu är det ju så att vi kanske inte får betalt för risk utan för tänkt risk, vi vet ju vad som hände 2007 när noll risk blev 100 % risk över en natt. Vi vet också vad som hände med Europeiska länders riskförändring i Europa under 2010.

När vi nu har detta på vår näthinna kanske det är bättre att räkna en utlånad krona som en utlånad krona och inget annat. Lägg kraften på att bevaka, följa upp och korrigera utlåningen.

Om du vill kalla detta för en risk är det ok men du kan inte kalla det en offentligt vedertagen exakthet eller sanning. Sanningen är att banken har lånat ut ett visst antal kronor inget annat.

Enkelt är bra, för det är förståeligt. Matematisk perfektion leder i finansvärlden till exakta felaktigheter. / Ulf Egestrand

23 maj 2013
Human Resources

Glädjande nyheter

Att ta en dator och slå den i bordet är ingen lösning när något går fel. Att vara varsam och omtänksam om datorn håller den helt enkelt fungerande, ”glad” och ”lycklig”. Vem vill inte ha en glatt brummande dator?

Alla vet att man skall vara rädd om sina saker så att de håller längre och behöver mindre reparationer.

Det gäller naturligtvis även på arbetsplatsen även om vi inte alltid är lika försiktiga där. Vi vet alla vad det betyder i längden om vi inte tar hand om grejerna där: Högre kostnader, sämre resultat för företaget vilket ger mindre med pengar till annat.

Denna kunskap har varit självskriven sedan vi började använda redskap, maskiner eller spara på saker.

Nu har man kommit fram till att detta även gäller en annan resurs på arbetsplatsen.

Detta framkommer i artikeln ”The pursuit of happiness in the workplace” av Della Bradshaw i Financial Times den 20:e maj med den belysande underrubriken: ”Insikten att lyckliga medarbetare tenderar till att vara mer produktiva har uppmuntrat akademiker att studera arbetsglädje på djupet”.

Människan kommer snart att vara lika betydelsefull som maskinen. Det kallar jag glädjande nyheter. / Ulf Egestrand

Fler inlägg om:
5 december 2012
Bankbranschen

Kvalité, för vem?

Steven Vanackere, Belgiens finansminister säger i dagens Financial Times, ”Det är en egendomlig motsägelse att säga att kvalité är viktigare än allt annat… Se hur världen tittar på oss. Tempo är en del av kvalitén.”

Tid är underordnat kvalité för beslut som har mycket omfattande effekter på demokratin och därmed påverkar samhällets individer och deras framtid. Europa byggs för Européer inte för övriga världen.

EU:s valutaprojekt är ett tydligt bevis på konsekvenser där man sätter tiden i första rummet. Det är just därför vi sitter i denna röra.

Vi bygger ett gemensamt Europa, inte en gemensam sommarstuga som kan rivas, byggas om och byggas till efter behag.

Det är dags att lägga mer vikt vid kvalité.

Vi måste hitta en lösning som har varaktighet i sina gener.

Dessa gener måste därför innehålla en regering, en finanspolitik och en nationalbank i Europa innan man går i ihop med en valuta.

Med en gemensam valuta måste alla dra åt samma håll.

Om du tror att det är möjligt måste du ge det tid för att skapa varaktig kvalité i beslutet.

Vi vill ha kvalitetstid med varandra, inte ett evigt tittande på klockan. / Ulf Egestrand

16 november 2012
Finansmarknaden

Den ”förlusträdde” optimisten

Frankrike har fått bättre tillväxtsiffror än förväntat. Genast kommer uttalande som, ”Frankrike är inte Europas sjuke man” från Peirre Moscovici, Frankrikes finansminister (i dagens FT). Många andra exempel på samma fenomen ser man idag, ett är SBAB:s derivat- och placeringsbeslutsfattare (i dagens Di). Vilket fenomen pratar jag om?

2002 års vinnare, av Riksbankens Ekonomipris till Alfred Nobels minne, Daniel Kahneman behandlar i sin bok ”Thinking fast and slow” beteendevetenskapliga aspekter vid beslutfattande som verkar vara relevanta just här.

Säg att möjligheten att vinna på ett lotteri är 1 på 100 då tror vi att den är 5 på 100. Vi tror att möjligheten att vinna är 5 gånger större än den verkligen är.

Om möjligheten är 99 på 100 att vi ska vinna tror vi att det bara är 90 på 100. Alltså risken att det vi vill ska hända inte händer är 10 gånger större än verkligheten säger oss.

Det kallar han ”loss aversion”, förlustundvikande. Vi verkar vara mycket mer rädda för att förlora något än vi är att inte få något. Även om vi också övervärderar möjligheten vid låg chans.

Frankrikes finansminister visar just dessa tendenser genom sitt uttalande. Han vill inte ändra på något till det värre genom mer besparingar, utan hoppas på att nu har det vänt. Liknade gäller SBAB som fortfarande hoppas att förlusten ska försvinna.

När ska vi lära oss att se sannolikheten i vitögat istället för att vara ”förlusträdda” optimister. / Ulf Egestrand

Fler inlägg om:
14 november 2012
Finansmarknaden

Är du fit för ”loppet”

Målet för många tjejer och killar vill åka Vasaloppet i mars, men vad krävs?

Dum fråga säger du säkert, det är självklart, träning och åter träning. Som Mohammed Ali, en av de största inom tungviktsboxning, sa: ”Matcherna vinner jag på landsvägen.”

Men denna insikt om att göra hemläxan för att nå bästa resultat är som bortblåst när det gäller finans.

Vi stolpar helt otränade in till vår bank och förväntar oss få veta hur man klackar en boll, slår långpassning och spelar i högsta finansdivisionen utan någon som helst träning.

Vi tror att vi inte behöver vara pålästa och förberedda för ”finansloppet”, för att någon annan tränar för oss, själv har vi inte tid.

Skadorna och utmattningen för många efter 2008 är tecken nog på att den taktiken inte fungerar. Som pensionssparare och skattebetalare fick du ta notan.

Det finns inga korptävlingar i finans bara ständigt pågående världsmästerskap.

Du kan inte heller välja bort ”finansloppet” det startar den dagen du föds vare sig du vill eller inte. Livet är fyllt av ekonomiska beslut som boende, pensionssparande, finansiering av utbildning, semesterresor, etc.

Tro inte att det finns några genväger, om det vore så enkelt skulle det inte vara något lopp.

Frågan man måste ställa sig är: Är jag fit för ”finansloppet”? / Ulf Egestrand

 

Fler inlägg om: