”De andra” ska lösa krisen

Publicerat den 7 juni 2012 kl. 12:59

Krisländer skyller på varandra och frågar efter stöd från EU och ECB. Kommissionen menar att EU gör allt den kan och att medlemsländerna måste göra mer. ECB säger att bollen ligger hos politikerna. Det enda man är överens om verkar vara att någon annan sitter på lösningen till krisen.

Spaniens finansminister de Guindos skyllde för några dagar sedan de höga spanska räntorna på osäkerheten i Grekland och valet där. Visst, det kan hända att den allmänna oron kring euron och däribland de grekiska problemen påverkade de spanska räntorna. Men handen på hjärtat de Guindos, kan inte den höga räntan som Spanien får betala för att låna pengar främst bero på Spaniens egna problem. Till exempel en arbetslöshet på 25 procent, eller en sprucken fastighetsbubbla, eller varför inte det faktum att spanska banker måste ta in externt kapital per omgående för att inte gå under. Men det är klart, det är lättare att skylla på någon annan och om man vill bli omvald som politiker kanske det är en strategi som ligger nära till hands.

de Guindos är knappast ensam om att skylla på någon annan, någon utomstående. De flesta som har en kris verkar titta åt andra håll för att hitta lösningar. Hans kollega, budgetministern Cristobal Montoro, sa häromdagen att EU måste tillåta institutionerna att ge direktstöd till krisande banker. Det han menade var att EUs stödfonder ska ge direkt stöd till spanska banker så att Spanien slipper punga ut, något som landet kanske inte har råd med utan att själv begära kapitalstöd från EU. Montoros och de Guindos chef, premiärminister Rajoy, har också sagt att EU måste sända ett tydligare budskap och att mer måste göras på EU-nivå för att rädda euron (Spanien).

På samma sätt har Irland efterfrågat mer solidaritet efter att landet (eller ja, något mer än hälften av den dryga hälften som faktiskt gick och röstade) röstat ja till EUs finanspakt. Flertalet politiker i krisländer vill se andra agera. De vill att EU och ECB gör mer.

 

EU gör ”allt den kan”

På ECB, som har gett billiga lån och stödköpt statspapper, menar man att bankens verktygslåda snart är tom. Det är inte mycket mer man kan göra och ordförande Draghi har sagt att bollen ligger hos medlemsländernas politiker. Samtidigt säger man på EU-kommissionen att man gör allt man kan. Man har agerat kraftfullt. Man har gett stöd. Nu är det upp till medlemsländerna att spara, skära, och satsa på långsiktig tillväxt och få ordning på sina finanser.

Det, tillsammans med överflyttning av makt till Bryssel, är krislösningen. De senaste dagarna har man pratat om bankunion, gemensam insättningsgaranti och gemensam övervakning av finanssystemet samt mer homogena kapitalkrav. Det är tydligt att mer stöd från EU följs av minskad nationell suveränitet på det finanspolitiska planet. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som bidrar mest till EU-stödet, sa igår att hon kommer trycka på för en fiskal union på toppmötet i slutet på juni.