EU-tvist om bankkapital

Publicerat den 3 maj 2012 kl. 09:37

Regeringen vill att svenska banker ska ha större kapitalbuffert jämfört med de krav som EU ställer. Andra EU-länder menar att det kan få deras banker att se sämre ut. Frågan om bankernas kapitaltäckning är känslig och trots maratonmöte till sena kvällen igår så är man fortfarande oense.

 

Danmark hade i egenskap av ordförande i EU kallat in finansministrarna till extramöte i Bryssel igår. Målet var att nå en kompromiss kring de europeiska bankernas kapitaltäckning, det vill säga den buffert som systemviktiga banker ska hålla sig med för att på egen hand härda ut i framtida kristider. Det målet misslyckades.

På ena sidan stod Sverige tillsammans med Storbritannien och några andra länder. Dessa vill kunna ställa högre krav än de som ska gälla generellt i EU. EU-kommissionen har lagt ett förslag som innebär krav på 7 procents kapitaltäckning (kapital / tillgångar) medan den svenska regeringen vill att de svenska storbankerna ska ha en kapitaltäckningsgrad på 10 procent nästa år för att sedan komma upp till 12 procent 2015. Anders Borg menar att tuffare svenska krav är bra för hela EU med tanke på den svenska banksektorns storlek.

– Vi har Europas näst största banksektor i förhållande till BNP och vi har banksystem med kopplingar till Baltikum. Högre kapitalkrav innebär att det blir mindre risk för att våra banker ska skapa bekymmer för hela Europa, argumenterade Anders Borg på mötet.

Fast högre svenska krav kan få andra länders banker att se svagare ut och man bör ha en och samma enhetliga nivå på EUs inre marknad löd argumenten från andra sidan förhandlingsbordet där flera tunga ekonomier satt, så som Tyskland, Frankrike och Italien, liksom Kommissionen.

De ambitiösa danskarna, som vill visa på resultat innan deras ordförandeperiod går ut i sommar, har presenterat flera kompromissförslag där man laborerat med olika procentsatser, permanenta och tillfälliga pålägg och variationer i omfång (om de ska gälla bankernas inhemska verksamhet eller hela koncerner). På eftermiddagen igår avbröt man också mötet för att prata enskilt med flera länder, däribland Sverige. Diskussionerna höll på till sena kvällen men man lyckades ändå inte enas i frågan. Förhoppningen är nu att man ska komma överens på nästa i mitten av maj. Den svenska finansministern tror också att man kommer hitta en lösning som passar alla.

– Det finns förutsättningar för att nå en kompromiss så småningom. För oss är det centrala att vi kommer härifrån med en bra lösning med starka banker. Ökade krav på kapital ger stabilitet, det är inte ett problem utan en möjlighet för Europa, sa Anders Borg.

  • Helt enig i att bankerna behöver en buffert