Grekland söker stöd för nödlån

Publicerat den 12 januari 2017 kl. 15:56

Greklands finansminister har de senaste dagarna sökt stöd för att snabba på nästa utbetalning av nödlån. Men relationen med långivarna är avslagen och chanserna att enas innan nästa möte är små.

Finansminister Euklidis Tsakalotos är på miniturné i Europa för att förmå långivarnas representanter att återvända till förhandlingsbordet i Aten och på så sätt skynda på nästa utbetalning av nödlån. På onsdagen träffade Tsakalotos Frankrikes finansminister Michel Sapin i Paris och idag sökte han upp den franske EU-kommissionären Pierre Moscovici i Bryssel.

– Med god vilja kan problemen överbryggas, alla parter söker en lösning, sa Euklidis Tsakalotos nyligen på en presskonferens i kommissionsbyggnaden.

Pierre Moscovici flikade in att det inte är så många reformknutar kvar att lösa.

– Av 80 åtgärder är det få som är på förhandlingsbordet, sa han och nämnde reformer inom energisektorn som ett exempel.

För att Grekland ska få loss nästa utbetalning av nödlån krävs att eurogruppen godkänner de grekiska reformerna i en så kallad översyn. Det kräver i sin tur att långivarnas representanter återvänder till Aten för förhandlingar och ger klartecken till ett sådant godkännande. Eurogruppens arbetsgrupp, vilken kan besluta om långivarrepresentanterna ska åka till den grekiska huvudstaden eller inte, träffas ikväll.

Bakslag innan jul

Frågan är dock om Tsakalotos möten får så stor inverkan då han predikar för de redan frälsta. De båda fransmännen är några av Greklands närmaste allierade. Relationen med eurogruppen som helhet är sval bland annat på grund av att den grekiska regeringen beslutade att ge fattiga pensionärer en bonus strax innan jul.

1,6 miljoner grekiska pensionärer som lever på mindre än 850 euro i månaden skulle få ett extra tillskott på mellan 300-850 euro.

Långivarna rasade och menade att den typen av åtgärder som får inverkan på landets finanser måste diskuteras på förhand och de svarade med att dra tillbaka löften om att ge kortsiktiga skuldlättnader till Grekland.

I nuläget bedöms det som osannolikt att parterna ska kunna enas innan nästa ordinarie möte med euroländernas  finansministrar den 26e januari.

Samtidigt kvarstår frågetecken kring medverkan i nödprogrammet från Internationella Valutafonden (IMF) vilket ses som nödvändigt i flera euroländer, däribland Tyskland. Fonden har deltagit i de två tidigare grekiska nödlånen men tvekat inför det nuvarande och tredje eftersom den tvivlar på att de europeiska kalkylerna rörande Grekland håller.

På frågan om det är möjligt att gå vidare utan IMF med tanke på att klockan tickar för Grekland svarade finansminister Tsakalotos:

– Jag har haft det här jobbet nu i ett och ett halv år och jag har hört många gånger att tiden är på väg att rinna ut. Jag tycker inte det är en rättvis beskrivning. Tid är viktigt och folk behöver se att vi gör framsteg men jag tror att om vi fortsätter att göra framsteg så kommer det lugna investerare och det grekiska folket.

  • tony water

    Du sökte efter finansieringsmöjligheter för ditt företag, ny bostadsköp, byggande, fastighetslån, refinansiering, skuldkonsolidering, personlig eller företagsanvändning? Välkommen till framtiden! Vi underlättar finansiering. Kontakta oss eftersom vi erbjuder våra finansiella tjänster till ett lågt pris och en räntesats på 3% för lång och kort sikt lånet. Är du intresserad av en begäran om ytterligare förfaranden för att få kredit för tonywater12@gmail.com