Tyskland viker sig – EU går mot en bankunion

Publicerat den 29 juni 2012 kl. 21:17

Spanien och Italien ställde sig på tvären på toppmötet i Bryssel och drev igenom att EUs stödfond ska få ge direktstöd till krisande banker och direkta stödköp av svaga länders statspapper. Även en gemensam tillsyn av finansmarknaden är att vänta. Det innebär att EU tagit några stora kliv mot en bankunion.

 

Ett galet geni i Super-Mario Balotelli skickade igår kväll Tyskland ur fotbolls-EM. Favoriten fick åka hem som förlorare. På vinnarsidan står Spanien och Italien som möts i final på söndag. Liknande såg det ut på toppmötet i Bryssel. Spanien och Italien stod som vinnare, Tyskland och Angela Merkel fick åka hem förlorare (även om hon själv sa att hon var nöjd).

Krisländer krävde direktstöd

Italien och Spanien krävde på toppmötet krishjälp i form av mer direkt stöd från EUs stödfonder utan att medel skulle gå via den egna staten. Det skulle innebära att dessa länder kunde få hjälp utan att skuldsätta sig ännu mer. Och de två krisländerna blockerade länge den så kallade tillväxtpakten som man ville enas kring på mötet. Tyskland motsatte sig men Angela Merkel fick tillslut ge sig, Rajoy och Monti fick sin vilja igenom.

Det innebär att stödfonden ESM kan ge direkt stöd till krisande banker och stater ska kunna ansöka om stödköp av statspapper ur fonden, något som tidigare gått via ECB. Effekten blir egentligen densamma för de länderna vars statsskulder stödköps. Den stora skillnaden blir att risken flyttas från ECBs balansräkning, där det nu finns rätt mycket dåliga obligationer, till medlemsländerna som garanterar stödfonden ESM. För Spanien del innebär det också att lånet på 100 miljarder euro inte adderas till den spanska statsskulden.

Åtgärderna fick ett väldigt bra mottagande. De spanska och italienska räntorna sjönk kraftigt och världens börser steg. Volatila Stockholmsbörsen slog rekord för året och rusade hela 4 procent.

Går mot bankunion men risk kvarstår

Efter toppmötet planerar man också att skapa en mer gemensam tillsyn av finansmarknaderna och Kommissionen ska komma med förslag på någon form av gemensam finansinspektion för euroländerna.

Sammantaget tar EU därmed stora och snabba kliv mot en bankunion. Det kan i sin tur bli en språngbräda för ökad integration i form av en fiskal union och i slutändan en politisk union.

Men med den ökade integrationen och mer gemensamt ansvar finns det också en risk i att krisländer inte tar sig i kragen och sanerar sina svaga ekonomier. De som slösat och slarvat (Grekland, Spanien, Portugal, Italien, m.fl.) kanske tycker att de gott kan fortsätta med det eftersom de som sparat och knogat (Tyskland) ändå kommer backa upp och öppna plånboken när det behövs. Som sagt, Merkel åkte hem som förlorare.