Gå direkt till textinnehållet
Forskaren Kristina Palm på Karolinska institutet har beviljats 4,7 miljoner för att undersöka hur ett hållbart digitalt arbetsliv kan skapas. Pengarna kommer från AFA Försäkring.
Forskaren Kristina Palm på Karolinska institutet har beviljats 4,7 miljoner för att undersöka hur ett hållbart digitalt arbetsliv kan skapas. Pengarna kommer från AFA Försäkring.

AFA satsar 30 miljoner för ett hållbart arbetsliv

Forskaren Kristina Palm på Karolinska institutet har beviljats 4,7 miljoner för att undersöka hur ett hållbart digitalt arbetsliv kan skapas. Pengarna kommer från AFA Försäkring som på uppdrag av arbetsmarknadens parter årligen avsätter 150 miljoner till forskning inom arbetsmiljö och hälsa.

Totalt får åtta projektledare forskningsmedel inom ramen för AFA Försäkrings FoU-program Hållbart arbetsliv. De åtta projekten får tillsammans 30 miljoner i forskningsanslag.
Kristina Palm ska i en intervju- och loggboksstudie undersöka hur anställda på två internationella industriföretag, deras partner/familjer och chefer och HR hanterar det digitala arbetslivets utmaningar.
Bakgrunden är att det nya digitala arbetslivet gör oss både mer tillgängliga för arbete på vår fritid och för privatliv på arbetstid. Samtidigt skapar det nya möjligheter som kan innebär ökad risk för utbrändhet och sjukskrivning. Det är Kristina Palms utgångspunkt i forskningsprojektet.
– Så vitt man vet i dag leder det här oreglerade arbetet till krockar mellan arbetslivet och privatlivet och skapar extra stress, både för den enskilde arbetstagaren och för familjen. Vi hoppas att vi kan ta fram någon form av riktlinjer eller guide som kan vara till hjälp för såväl medarbetare som chefer och hr-avdelningar, säger Kristina Palm, vars projekt fått namnet ”Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv”.

Bland övriga projekt finns ett om styrelsers påverkan på och möjlighet att främja hälsa och ett hållbart arbetsliv. Ett annat handlar om att skapa arbetsmiljöer, arbetsförhållanden och arbetsvillkor som gör att anställda vill och klarar att arbeta till 65 års ålder och därefter. Ett projekt väntas ge ny kunskap om hur arbetsgivare kan arbeta effektivt med den psykosociala arbetsmiljön enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Model house

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika