Gå direkt till textinnehållet
Triathleten Thomas Stade. Foto: Tor Johnsson

»Alla kan göra en Ironman bara man bestämmer sig«

Kollegan Thomas Stade, systemutvecklare på Nasdaq, har 14 Ironmanlopp på meritlistan.

Hur kom det sig att du började med Ironman?

– 2009 gjorde jag och min fru klassikern och då slogs jag av att trots att vi var ganska dåligt tränade kändes det ändå ganska lätt att ta sig runt. Då ville jag ha en ny utmaning som jag inte skulle klara om jag inte tränade tillräckligt. Jag anmälde mig på vinst och förlust till Ironman i Nice sommaren 2010. Efter det var jag fast.

Hur många Ironmans har du genomfört?

– Jag har gjort minst ett lopp varje år sedan 2010 och är totalt uppe i 14 stycken. Jag skulle ha tävlat i Frankrike i juni, men tävlingen är uppskjuten till oktober. Jag hoppas verkligen att den blir av, det hade varit elfte året i rad som jag deltar.

Foto: Tor Johnsson

Hur mycket tränar du?

– I början tränade jag runt 15–20 timmar i veckan, men efter att vi fick barn har det blivit klart färre timmar. Nu är jag superglad om jag får ihop 5 timmar i veckan.

Har du något särskilt mål du tränar för just nu?

– Just nu har jag inte så mycket mål med tider eller placeringar, utan det räcker att delta bara för att det är roligt. Däremot när barnen blir lite äldre hade det varit roligt att göra en ordentlig träningsplanering och lägga om kosten och verkligen satsa.

– Drömmen och mitt långsiktiga mål är att någon gång vara tillräckligt bra för att komma till VM på Hawaii.

Vad är ditt bästa tips för att klara en Ironman?

– Alla kan göra en Ironman bara man bestämmer sig och börjar träna. Stressa inte träningen, utan sätt upp en långsiktig plan. Har man motionerat lite och gjort det regelbundet kan man sätta en plan på ett år. Börja långsamt och öka träningen successivt så kommer det att gå kalasbra.

Ironman-triathlon innebär 3,86 km simning, 180,2 km cykling och ett maraton.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord