»Alla kan göra en Ironman bara man bestämmer sig«
Triathleten Thomas Stade. Foto: Tor Johnsson

»Alla kan göra en Ironman bara man bestämmer sig«

Kollegan Thomas Stade, systemutvecklare på Nasdaq, har 14 Ironmanlopp på meritlistan.

Hur kom det sig att du började med Ironman?

– 2009 gjorde jag och min fru klassikern och då slogs jag av att trots att vi var ganska dåligt tränade kändes det ändå ganska lätt att ta sig runt. Då ville jag ha en ny utmaning som jag inte skulle klara om jag inte tränade tillräckligt. Jag anmälde mig på vinst och förlust till Ironman i Nice sommaren 2010. Efter det var jag fast.

Hur många Ironmans har du genomfört?

– Jag har gjort minst ett lopp varje år sedan 2010 och är totalt uppe i 14 stycken. Jag skulle ha tävlat i Frankrike i juni, men tävlingen är uppskjuten till oktober. Jag hoppas verkligen att den blir av, det hade varit elfte året i rad som jag deltar.

Foto: Tor Johnsson

Hur mycket tränar du?

– I början tränade jag runt 15–20 timmar i veckan, men efter att vi fick barn har det blivit klart färre timmar. Nu är jag superglad om jag får ihop 5 timmar i veckan.

Har du något särskilt mål du tränar för just nu?

– Just nu har jag inte så mycket mål med tider eller placeringar, utan det räcker att delta bara för att det är roligt. Däremot när barnen blir lite äldre hade det varit roligt att göra en ordentlig träningsplanering och lägga om kosten och verkligen satsa.

– Drömmen och mitt långsiktiga mål är att någon gång vara tillräckligt bra för att komma till VM på Hawaii.

Vad är ditt bästa tips för att klara en Ironman?

– Alla kan göra en Ironman bara man bestämmer sig och börjar träna. Stressa inte träningen, utan sätt upp en långsiktig plan. Har man motionerat lite och gjort det regelbundet kan man sätta en plan på ett år. Börja långsamt och öka träningen successivt så kommer det att gå kalasbra.

Ironman-triathlon innebär 3,86 km simning, 180,2 km cykling och ett maraton.

publicerad
25 augusti 2020
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram