Gå direkt till textinnehållet
Foto: Ali Lorestani

»Bankerna stänger ute fintechbolag«

Fintechbolag har nekats att öppna företagskonton i storbankerna, hotats att bli portade och fått konton nedstängda med kort varsel. Det skriver branschföreningen Swedish Fintech Association i en färsk rapport.

Fintechbolag har nekats att öppna företagskonton i storbankerna, hotats att bli portade och fått konton nedstängda med kort varsel. Det skriver branschföreningen Swedish Fintech Association i en färsk rapport.

– Vi har ett antal medlemsföretag som redan verkar på marknaden och har företagskonton i svenska banker, som har hotats med att de kan bli utkastade. Vissa har även fått konton nedstängda med kort varsel. Även nystartade fintechbolag säger att de har svårt att öppna ett företagskonto, säger Louise Grabo, föreningens generalsekreterare i en intervju med Finansliv.

Enligt Louise Grabo rör det sig om en handfull svenska och internationella fintechs som stött på patrull. Det handlar främst om aktörer på betalsidan, men också blockchain- och kryptoföretag, något som myndigheten Tillväxtanalys tidigare skrivit om.

– Många upplever det som att bankerna har pratat ihop sig. Jag vet att många företag är jätte­frustrerade, för om man blir utestängd från infrastrukturen så försvinner också företagets affärsmodell.

Hon menar att utvecklingen med fintechbolag som stängs ute blivit en växande trend och ser »bankernas penningtvättsskräck« som ett skäl till det.

– Trycket att ta mindre risk har ökat på bankerna. Men det är heller inte bra att den riskbenägenheten går ut över en bransch som vill skapa ny innovation och som står under FI:s tillsyn och lever upp till kraven om penningtvätt, säger Louise Grabo.

I en kommentar till Realtid ger SEB:s presschef Niklas Magnusson sin syn på kritiken.

– Vi har samarbeten med en rad fintechbolag och välkomnar gärna sådana bolag som kunder. Vi har samtidigt att förhålla oss till gällande lagstiftning och bankens egna interna regelverk, till exempel vad gäller att förebygga och motverka penningtvätt. På grund av att risken för penningtvätt bedöms vara hög när det gäller transaktioner med koppling till kryptovalutor är vi restriktiva inom detta område, säger han till Realtid.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord