Gå direkt till textinnehållet
Kryptovalutor

Bankerna tar inte rygg på Nordeas bitcoinförbud

Bitcoin I  januari införde Nordea ett förbud för de anställda att handla med kryptovalutor, ett beslut banken är ensam om i branschen. »Vi har i dagsläget inget förbud«, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

Kryptovalutan bitcoin har fluktuerat kraftigt i värde den senaste tiden. Strax före jul var valutan uppe och nosade på 20 000 dollar men har efter det fallit tillbaka ordentligt. Som lägst var valutan nere i trakterna runt 6 200 dollar för att vända upp till den nuvarande nivån runt 8500 dollar.

Svängningarna har fått den svenska storbanken Nordea att agera. Den 19 januari införde banken ett förbud för delar av personalen att handla med bitcoin och andra kryptovalutor. Ett par dagar senare gick Nordea ut med ett totalt handelsförbud för samtliga 31 000 anställda. Anledningen enligt Nordeas vd, Casper von Koskull, är att marknaden för kryptovalutor fortfarande är i ett skede där marknaden till stor del drivs av spekulation.

–      Förbudet handlar om att skydda de anställda så att de inte hamnar i en dålig finansiell situation som också kan riskera att kompromissa banken.

–      Det här är inte ett förbud som enbart gäller för att handla med kryptovalutor, utan även för flera andra instrument, säger Casper von Koskull till Finansliv.

De andra storbankerna har dock valt en annan linje. Frank Hojem, presschef på SEB, säger att banken inte har något förbud mot handel i kryptovalutor.

–      Vi följer givetvis diskussionen kring bitcoin och våra ekonomer är aktiva i debatten men generellt har vi valt en restriktiv och försiktig hållning, säger Frank Hojem, presschef på SEB.

Inte heller Handelsbanken eller Swedbank har infört ett förbud för sina anställda. Den sistnämnda tillhandahåller ingen handel i bitcoin, men förmedlar tredjepartscertifikat som erbjuds på Stockholmsbörsen och som följer värdeutvecklingen på bitcoin. Swedbanks presschef, Josefine Uppling, säger att banken följer utvecklingen, men är avvaktande i frågan om att ta ställning.

–      Vi har i dagsläget inget förbud för våra medarbetare att äga eller köpa kryptovalutor. Just nu anser vi att marknad, insyn, skydd mot penningtvätt, reglering och konsumentskydd är undermåligt, men att det kan ändras med tiden, säger hon.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord