Bankernas olika modeller för rörlig ersättning
Vinstandelsprogrammen som klubbats igenom på årets årsstämmor skiljer sig i såväl upplägg som storlek hos de svenska storbankerna. SEB införde en ny modell förra året. Det visar en genomgång som Finansliv gjort.
Bankernas årsstämmor är avklarade för i år, och därmed besluten för de olika ersättningsprogrammen till personalen. Gemensamt för storbankerna är att de har ett generellt ersättningsprogram som i princip gäller hela personalen, med undantag för vissa grupper som redan får vinstdelning inom andra program. Utbetalningen sker kontant, eller i aktier eller både och.
Swedbank var sist ut höll sin årsstämma 26 mars på Cirkus i Stockholm. Det prestations- och aktiebaserade ersättningsprogrammet ”Eken 2024” klubbades igenom. Det aktierelaterade programmet startade redan 2016.
”Eken 2024 syftar till att skapa ett koncerngemensamt program för rörlig ersättning för att attrahera, behålla och motivera de anställda och att säkerställa att bankens ersättningsnivåer är konkurrenskraftiga på̊ varje delmarknad”, skriver banken i dagordningen för årsstämman.
Omkring 17 300 anställda i Swedbank omfattas av Eken. Medlemmar av verkställande ledningen omfattas inte och inte heller medarbetare som har andra individuella rörliga ersättningsprogram. Swedbank skiljer sig här från de andra storbankerna där alla medarbetare ingår i vinstdelningsprogrammen.
När vissa prestationsmål uppnås under räkenskapsåret 2024, kan deltagarna i början av 2025 tilldelas en rörlig ersättning, i icke överlåtbara rätter. Varje prestationsrätt ger en rätt att år 2027 erhålla en aktie i Swedbank. Beloppet får inte överstiga 100 000 kronor per deltagare. Den uppskattade årliga kostnaden för 2024 uppgår till cirka 105 miljoner kronor om banken uppnår ett resultat på 15 procents räntabilitet, enligt förslaget på årsstämman. Under 2023 uppgick kostnaden till 196 miljoner kronor enligt senaste årsredovisningen, en ökning från 104 miljoner 2022.
Vid SEB:s årsstämma på Konserthuset i Stockholm godkändes vinstandelsprogrammet ”SEB Resultatandel 2024”. SEB:s kollektiva vinstdelningsprogram omfattar i princip alla bankens medarbetare. Programmet kräver att deltagaren varit anställd i tre år. Programmets mål kopplas till SEB:s affärsplan och består av finansiella mål för avkastning på eget kapital och bankens kostnadsutveckling, samt målet för kundnöjdhet.
Anställda har möjlighet att välja utifrån den nya utbetalningsstrukturen sedan 2023. Utbetalningen kan ske kontant, kontant och aktier, eller endast aktier. Utbetalningen av aktier sker efter tre år. Tidigare fanns endast valet att 50 procent av utfallet betalas ut kontant och 50 procent skjuts upp i tre år och utbetalas i form av aktier. Utfallet för 2023 fastställdes till 70,7 procent av maxbeloppet (75 000 kronor per anställd i Sverige), en ökning från 66,7 procent 2022. Den beräknade årliga kostnaden i resultaträkningen för det förväntade utfallet 2024 är 85 miljoner kronor.
Handelsbanken hade sin årsstämma på Stockholmsmässan. Det kollektiva resultatandelsystemet ”Oktogonen” omfattar samtliga anställda i koncernen. En rörlig ersättning baseras på lönsamhetsmått och kopplas till att Handelsbankens företagsmål är uppfyllda och styrelsens samlade bedömning om bankens utveckling. Målet är att ha högre lönsamhet än genomsnittet för konkurrenterna.
Utbetalningen av rörlig ersättning från ”Oktogonen” uppgick till 34 194 kronor per anställd 2023, en ökning från 10 965 året innan. En avsättning till Oktogonen gjordes med 83 miljoner kronor under 2023, en minskning från 202 miljoner kronor året innan. Avsättningen för 2024 sker efter styrelsens samlade bedömning avseende bankens utveckling. Utbetalningen sker direkt till den enskilde medarbetaren antingen kontant, till ett pensionssparande, en sparplan eller som en kombination. Handelsbanken låser inte in personalen på samma sätt som Swedbank och SEB gör i sina upplägg.