Bästa tipsen från årets pensionsspecialist 2015
Vad ska man främst tänka på när det gäller tjänstepensionen? Och vilka är de vanligaste felen folk gör? Alectas analytiker Lars Callert - årets pensionsspecialist 2015 - ger svaren.
Hallå där!
Lars Callert, analytiker på tjänstepensionsförvaltaren Alecta, som just blev utsedd till årets pensionsspecialist 2015, framröstad av Nätverket för pensionsspecialister och läsare av Pensioner & förmåner.
Hur känns det?
– Det var överraskande och väldigt roligt. Jag har ju inte ett jobb där jag automatiskt syns så mycket utåt, så jag trodde inte så många kände till att jag fanns. Andra duktiga som var nominerade syns mycket mer.
Vad ska man främst tänka på när det gäller tjänstepension?
– Först och främst att ha en tjänstepension, det vill säga jobba på en arbetsplats som erbjuder det.
– Sen att trivas på sitt jobb, ha en bra utveckling och sköta om hälsan – om du inte har det så bör du byta jobb eller chef. Det är grundläggande för karriären och därmed grunden för tjänstepensionen.
– Många har dåligt samvete för att de borde göra mer aktiva val av fonder, men det tycker jag inte man ska ha. Om man tycker att det är kul att placera pengar så har man goda möjligheter till det, men annars är tjänstepensionen designad för att bara fungera. Inom de stora tjänstepensionsplanerna har parterna gjort upphandlingar – det är svårt som sparare att hamna helt fel.
– Om du har många fribrev med annan historik kan dessa ha höga avgifter, och då kan det vara bra att se om det går att flytta ihop dem till ett sparande som kostar mindre.
Vad är det vanligaste felet folk gör?
– Att man gör förhastade val för att man tror att man måste. Det är som sagt svårt att göra jättefel inom de upphandlade planerna, men det vanligaste felet är att man paniksäljer när något rasat, och köper när priserna går upp. Det är tvärtemot hur konsumenter brukar agera; i andra sammanhang vill vi handla när det är rea.
– En annan sak är att jag tror att det finns för många som inte behöver återbetalningsskydd som har det, liksom tvärtom. Fler borde ställa sig frågan ”Har mina efterlevande behov av ett särskilt skydd?”. När man har kommit upp i åren, och om partnern och barnen har en ordnad ekonomi, så kanske det inte behövs något återbetalningsskydd. Då är bättre att få ta del av arvsvinster från generationskamrater som trillar av pinn.
Hur ska man tänka med deltid?
– Jobbar jag deltid för att till exempel ta hand om barn, så ska jag veta att det påverkar pensionen. För personen med en årslön runt den magiska gränsen 7,5 inkomstbasbelopp*, slår det hårt mot tjänstepensionen om inkomsten hamnar under gränsen.
– Om man inrättar sitt liv för att få högst möjliga tjänstepension har man nog missat något i livet. Men frågan bör spela in när man diskuterar med sin partner om någon ska gå ner i deltid och vem det ska vara. Det är inte självklart att den som tjänar minst ska gå ner mest i arbetstid, utan det ska man räkna på.
Och om man vill jobba längre än till 65?
– Om man vill och kan jobba längre så är det klokt, eftersom det får positiv effekt på pensionen, oavsett om arbetsgivaren fortsätter betala in till tjänstepensionen.
– Om arbetsgivaren säger att de inte tänker betala in mer tjänstepension efter 65, så har du ett förhandlingsläge. Arbetsgivaren får en lägre kostnad, som kan översättas i något annat – kanske högre lön eller att man går ner lite i tid.
*7,5 inkomstbasbelopp motsvarar i år 444 750 kronor.
Text: Åsa Berner
Foto: Emma Svensson