Gå direkt till textinnehållet
Birgitte Bonnesen tillsammans med sin advokat Per E Samuelson utanför rättegångssalen. Foto: Helena Giertta

Bonnesen frias på alla punkter

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen frias både från anklagelserna om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

I dag, onsdag, meddelades domen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen i Stockholms tingsrätt.

Birgitte Bonnesen frias på alla punkter. Hon åtalades för grovt svindleri i andra hand grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation.

»Domstolen har gått igenom samtliga uttalanden och har kommit fram till att det som har sagts har legat inom det tillåtnas gräns, antingen för att uttalandena i strikt mening har varit korrekta, eller för att de har saknat den konkretion som krävs«, skriver rättens ordförande chefsrådmannen Malou Lindblom i en kommentar till TT.

Påföljden för grovt svindleri vid fällande dom är som lägst sex månader och som högst sex års fängelse. Åklagaren har yrkat på minst två års fängelse för grovt svindleri, i andra hand omkring ett års fängelse för grov marknadsmanipulation.

Det var efter SVT Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank som Birgitte Bonnesen till slut avskedades från vd-posten. Hon lämnade samma dag som årsstämman när det stod klart att hon inte skulle få ansvarsfrihet från de stora ägarna.

Finansinspektionen gav senare Swedbank en rekordstor sanktionsavgift på 4 miljarder kronor, för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker.

Kärnan i målet har varit om Birgitte Bonnesen mörkat vad banken egentligen visste om penningtvätt i Estland. Åklagaren argumenterade för att Bonnesen medvetet ska ha undanhållit information under lång tid som kommit fram i bankens internrapporter i syfte att vilseleda allmänheten och bankens intressenter.

Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till brott. En central del i försvaret har varit att Uppdrag Gransknings program om Swedbanks penningtvättshärva var vilseledande, och att all kritik som därefter riktats mot banken – exempelvis från Finans­inspektionen – bygger på den felaktiga bild som Uppdrag Granskning spred.

Åklagarna ska nu analysera domen och kommer att fatta beslut om överklagande inom tre veckor.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord