Ledarskap
»Branschen är långt ifrån  jämställd«
Foto: Alexander Donka

»Branschen är långt ifrån jämställd«

Finansbranschen har mycket jämställdhetsarbete kvar, säger Elena Herrero på aktiefonden Indecap Q30 som endast fokuserar på bolag som satsar på kvinnor i toppen.

Indecap Q30 är en udda fågel på fondmarknaden. I stället för att titta på parametrar som affärsmodell, lönsamhet och utdelning fokuserar fonden enbart på bolag som framhäver kvinnor och kvinnligt ledarskap.

– Vi startade fonden eftersom det inte fanns någon produkt med fokus på de här frågorna. Vi ville skapa ett verktyg för investerare att kunna ta ställning och som tror på det här i sin investeringsstrategi, säger Elena Herrero, förvaltare i Indecap Q30.

Finansbranschen är lite bättre än snittet men är långt ifrån jämställd.

Indecap Q30 är sektorneutral vilket enkelt uttryckt innebär att fonden investerar i de bästa bolagen – jämnt fördelat över alla sektorer på Stockholmsbörsen. Enligt Indecap Q30 innebär »de bästa bolagen« de som har flest kvinnor på beslutsfattande positioner som vd, ordförande och i ledningsgrupperna. Varje månad för fonden en utvärdering och går igenom hur bolagens fördelning på de höga posterna ser ut.

Enligt Elena Herrero visar forskning, bland annat från IMF (Internationella Valutafonden) som tittat närmare på ett större antal bolag runtom i Europa, att en högre andel kvinnor i beslutfattande positioner också genererar en högre avkastning. Men trots det är det ganska få företag som har en helt jämställd fördelning på beslutsfattande poster.

– Bland våra innehav är det knappt hälften som klarar att leva upp till en helt jämställd fördelning mellan kvinnor och män på de ledande posterna, säger hon.

Elena Herrero menar att Finansbranschen är bättre på kvinnligt ledarskap än många andra sektorer och i Indecap Q30:s portfölj finns bland annat bolag som Avanza, Collector Bank, Swedbank och Handelsbanken. Samtidigt har branschen mycket kvar att jobba på.

–  Finansbranschen är lite bättre än snittet men är långt ifrån jämställd. Det är fortfarande väldigt få vd:ar och ordförande som är kvinnor i finansbranschen.

Intresset för fonden har inledningsvis varit stort, framför allt bland privatkunder. Med tiden hoppas Elena Herrero också att fler professionella investerare ska få upp ögonen för kvinnligt ledarskap och sätta jämställdhet högre upp på dagordningen.

– Det skulle vara jätteintressant om kvinnor på ledande positioner integreras som en del av analysen i olika former av investeringar. Vi ser inte mycket tecken på det i dagsläget, men jag tror säkert att andra aktörer kommer följa efter och fokusera mer på jämställdhetsfrågan framöver.

Vad som ska göras för att öka jämställdheten i finansbranschen har Elena Herrero svårt att säga, men pekar på att det finns en stor obalans.

– Tittar man på samtliga börsbolag i Sverige är det runt 6 procent kvinnor som är vd eller ordförande, och även på andra höga beslutsfattande poster är det fortfarande för dåligt. Jämställt på riktigt är det först när det är 50/50 mellan kvinnor och män.

publicerad
26 mars 2018

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Följ @Finansliv på Instagram