Gå direkt till textinnehållet

»Compliance kallades ibland ›kompliceringsavdelningen‹«

Hallå där… Robert Olausson, som har lång erfarenhet av compliance och nu har skrivit boken »Compliance inom bank och finans«.

Hur kom det sig att du skrev den här boken?

– Det har gått tio år sen jag började jobba inom compliance, jag kände att det var dags att göra något slags bokslut av detta intressanta decennium. Jag gick också på pappaledighet för cirka ett år sedan, och fick då tid att fundera och skriva.

– Det har hänt så mycket inom compliance under de här tio åren och jag upplevde att det saknades litteratur på svenska om ämnet, särskilt gällande compliance inom bank och finans.

Vad handlar boken om?

– Jag har skrivit den bok jag önskade fanns när jag började som compliance officer. Det är både en metodbok och en praktisk handledning. Den handlar dels om de stora trenderna för framtiden inom compliance och hur man kan positionera sig som compliance officer för att vara väl förberedd på dessa, och ger även en djupdykning i de viktigaste regelverken.

– Jag har även tagit in tre ämnesexperter som fått skriva varsitt kapitel. Isak Wirén skriver om Mifid 2, Andreas Jensen om antipenningtvätt och Kerstin Olausson om hållbarhet och ansvarsfulla investeringar. Detta tror jag gör boken väldigt relevant och användbar.

Vad har ändrats sedan du började jobba med compliance?

– Det har skett en tydlig förändring. När jag började var compliance mer revision, man kunde ibland höra avdelningen kallas för »kompliceringsavdelningen« av de som arbetade i affärsverksamheten. Olika kriser och skandaler har gjort att man förstått hur viktigt compliance är, både för att spara pengar och för att öka förtroendet hos kunderna.

– Nu har compliance tagit en plats på den strategiska agendan, och ses inte bara som en kostnadspost längre. Nu ser man det som en rådgivande organisation, som ligger nära affärsverksamheten.

Hur tror du att compliance kommer att utvecklas framöver?

– Jag tror att nästa stora resa är digitalisering och automatisering. Compliance måste vara mer med i systemimplementationer, och inte bara lämna över det till tekniker.

– För tio år sedan var compliance officers nästan uteslutande jurister, nu är det cirka 50 procent jurister och 50 procent ekonomer. I framtiden tror jag att fler kommer ha en bakgrund inom systemvetenskap och data.

– Däremot tror jag inte att compliance kommer att växa lika snabbt som det gjort de senaste åren. På de större bankerna har antalet anställda inom compliance närmast tiofaldigats på några år. Det har varit svårt att hitta kompetens, hela marknaden har dammsugits på duktiga medarbetare. Jag tror att det är dags att börja konsolidera nu, och att arbeta med att organisera de anställda som redan finns på ett effektivt sätt.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord