»Coronakrisen blir en avslöjande tidsmaskin«
Krönika Det som var logiskt för några veckor sedan kan i dag vara lika otänkbart, skriver Claes Hemberg.
Krisen kastar oss fram och bak i tiden. Det är kö till personligt bankmöte. Matrecept går som smör. Motvinden svider också då butiker och gågator gapar tomma. Men näthandeln kokar. Oron är både omvälvande och ögonöppnande.
På bankkontoret i Skara är det kö. Fysisk kö. En bonde ska investera. En fastighetsägare vill renovera. Ovanligt många möten är bokade. De vill ha mer personligt prat, när det ekonomiska läget är osäkert. Det säger mig vd på Sparbanken Skaraborg, Patrik Meijer.
»Vi har ofta arbetat med samma personer och företag över fler generationer. Naturligtvis känner vi varandra och kan agera snabbt och exakt när det behövs.«
Digitalisering och chatt-botar är bank-vd:n i Skara mer försiktig med. »En hemsida kan absolut vara hjälpsam, men vi måste finnas öga mot öga, om vi ska vara en redig regional bank att lita på i alla lägen.«
Nu måste alla visa hänsyn
Från andra delar av landet hör jag mindre tålamod. Småföretag gapar efter nödlån, men bankernas öppettider är korta och ansökningarna tycks ligga mest på hög. Närkontakt och anpassa efter situation och person, är inte alla givet. En nätbank ger det generella rådet »slipp virusoron med räntefonder«. Det klingar kortsiktigt i mina öron. I stället borde man väl tala om »bygg egen reserv låt långa pengar vara i långa fonder«.
Längs huvudgatan i Skara är det påfallande tyst. Även västgötar stannar hemma. Lokala butiker har det knapert. Några håller helt stängt. En av länets största klädbutiker hade igår noll i försäljning, men två returer. De skriver historia och första gången någonsin slutar dagskassan på minus.
Konsumenter som vägrat handla på nätet, har nu tid att pröva, lära sig och hitta sin egen köpstil bland råd, tips och genvägar på nätet, efter snabbkursen från barn och barnbarn.
Virusoron stjälper och även hjälper. Nätbutiker rapporterar rekord. Vi nätar allt; mat, mediciner, böcker, film, aktier och fonder. En tillfällighet är det inte. Det kan bli exakt dessa dagar som näthandeln växlar upp till full fart framåt. Konsumenter som vägrat handla på nätet, har nu tid att pröva, lära sig och hitta sin egen köpstil bland råd, tips och genvägar på nätet, efter snabbkursen från barn och barnbarn.
Inte långt ifrån den tomma klädaffären i Skaraborg räcker parkeringen inte till. En av de riktigt stora mataffärerna i regionen har i veckan haft fyra gånger större försäljning än normalt. Fyra gånger är enorm förändring. Besökarna bunkrar mat och matrecept. Butiken lovar inom kort hemleverans till alla.
Allt som stavas nätet hissas däremot inte dessa dagar. Nya bolag. Små bolag. Med oprövade nätidéer serverade av techdandys har tagit klivet från paradis till paria. De förut billiga pengarna från investerare är nu upptorkade. Flera småbolag har redan dressat om sin strategi från »expansion« till »övervintra«.
Bussar, spårvagnar och tåg gapar tomma. »Alla mina programmerare jobbar hemifrån«, berättar en chef som också skojar: »Det lär bli en våg av nyfödda vid årsskiftet«.
En hotellägare är orolig för att förlora sina chefer till virusfria branscher. »Organisationen kan slås sönder«. På en bank hör jag att 7 av 10 arbetar hemma. Fondchefen Linnea är halvnöjd: »Jag sparar 2 500 kr på att själv göra egen lunchmat. Telefonfika är okej. Men trist att gymma hemma«. Börsanalytikern Anders är mer upprörd. »Vi måste ta oss ur virushypnosen. Jag går ut med hunden en extra vända, för att kunna tänka klart, och koppla bort all masspsykos som jag själv medskapar«.
Vår vardagliga logik gör kullerbytta in i framtiden. Det som var logiskt för några veckor sedan kan i dag vara lika otänkbart. Den som vägrade näthandla gör nu detta med ett leende. Den som aldrig varit på ett bankkontor bokar nu ett besök. Vi upptäcker nygamla matrecept. Vi ringer vår gamla mamma ovanligt ofta, för vi undrar hur hon mår. Biblioteket lånar ut fler filmer via nätet. Andra spelar nätschack. Några netflixar. Börsgolvet i New York är tömt. Vår tidsmaskin gör hopp framåt och bakåt, var och varannan timme. Pust.
Även svarta svanar flyger förbi. Det kan dröja en eller några månader. Börsen bottnar 1 maj, tänker jag. Efter att bolagens rapporter visar att »effekterna är överblickbara«. Oron sänker och skänker. I höst tittar vi tillbaka på dessa sällsamma veckor och tänker: vad lärde jag om mig själv?