Gå direkt till textinnehållet
Sharon Lavie, sparekonom Schibsted. Foto: Lars Jansson

»Det var en chock att bli uppsagd«

Min karriär Sharon Lavie har jobbat både i kriminalvården och på bank. Men förra året blev hon plötsligt uppsagd – mitt i pandemin. Hennes nya jobb som sparekonom på Schibsted fick hon utan att ha träffat sin chef.

Sharon Lavie har knappast gjort den klassiska karriärresan i finansbranschen. Hon läste till elektroingenjör vid Mälardalens högskola, och utbildade sig senare till företagsekonom vid Stockholms universitet. Hennes första jobb efter utbildningen var inom kriminalvården i Västerås.

– Jag gjorde budgetar med de intagna, såg över deras ekonomi och hjälpte dem att börja betala tillbaka på sina skulder inför frigivningen.

Hon blev kvar i ett och ett halvt år. Därefter började hon som budget- och skuldrådgivare inom Västerås stad, och senare konsumentvägledare.

– Det var intressant rent juridiskt, men jag fick också känna på hur tätt knutna de två områdena är. De som har problem med sin privatekonomi har ofta också sämre koll på sina konsumenträttigheter.

Från Västerås stad gick hon vidare till Konsumentverket. Myndigheten skulle flytta stora delar av sin verksamhet från Stockholm till Karlstad, och många anställda ville inte flytta med.

– Jag var ung och hade inte familj, så jag hade inga problem med att flytta.

På Konsumentverket hade hon en mängd olika roller. Bland annat jobbade hon på den privatekonomiska enheten, med omvärldsbevakning, var utbildningsansvarig, samarbetade med andra myndigheter och digitaliserade kurser.

Jag kände att det här jobbet skulle jag ångra om jag inte tog.

– I digitaliseringen fick jag lite nytta av alla mina programmeringstimmar. Annars har det inte blivit så mycket av min elektroingenjörsutbildning, säger Sharon Lavie och skrattar.

Efter tio år på Konsumentverket blev hon erbjuden tjänsten som familjeekonom på Ikano Bank. Sharon Lavie kände direkt att det var rätt jobb för henne. Men det fanns en hake. Jobbet krävde en flytt från Karlstad till Skåne – och den här gången var beslutet inte lika lätt som tio år tidigare. Sharon Lavie hade rotat sig i Karlstad, gift sig och fått två barn.

– Det var ett stort beslut. Vi hade ju hus och vänner i Karlstad. Min man trivdes på sitt jobb och var inte särskilt sugen på att flytta. Men jag kände att det här jobbet skulle jag ångra om jag inte tog. Jag viftade med jämställdhetsfanan, och sa att det här är viktigt för mig. Och det förstod han. Så vi tog vårt pick och pack och flyttade till Skåne.

Foto: Lars Jansson

När de väl kommit tillrätta trivdes hela familjen, och Sharon Lavie tyckte mycket om sitt jobb på Ikano Bank. Men när coronapandemin kom slog den hårt mot banken – och i maj förra året blev Sharon Lavie uppsagd.

– Det var en chock. Jag hade fått så positiva signaler, så jag var inte alls beredd på det beskedet.

När hon hämtat sig vände Sharon Lavie sig till sitt nätverk, och via en sparekonom på Compricer fick hon veta att Schibsted sökte fler sparekonomer.

Därefter gick det fort. I augusti började hon som sparekonom på Schibsted, med ansvar för dotterbolagen Lendo, Hypoteket, Insurello, Kundkraft och Kreddy. På grund av pandemin skedde hennes rekrytering på distans.

– Min chef sa att jag är hans första helt digitala anställning. Jag fick jobbet utan att vi hade träffats fysiskt.

Jag hade fått så positiva signaler, så jag var inte alls beredd på det beskedet.

Även arbetsuppgifterna sköter hon till stor del på distans. Rollen påminner mycket om hennes jobb på Ikano.

Sharon Lavies karriärtips

• Börja med att klargöra vad du är intresserad av, så att du inte mosas in i samma fack som alla andra.
• Visa redan under skolåren intresse för de bolag du känner dig intresserad av. Hör av dig till dem, skriv uppsats för dem, se hur de jobbar.
• Nätverk är viktigt. Som ung är första uppsatsen en bra chans att bygga relationer.
• Våga flytta för rätt jobb. Gå på magkänslan, våga tacka ja till erbjudanden som går i den riktning du vill. Om du har passionen och det känns rätt, varför skulle det inte gå bra?
• Om du som ung inte har ett arbete eller om du blir uppsagd, tacka ja till vad som helst. Du vet aldrig vad det kan leda till. Bättre att inte ha ett glapp i CV än att tycka man är för fin för något.

– Till vardags är arbetsuppgifterna ganska lika, men eftersom jag inte är knuten till en bank kan jag prata ännu bredare, hitta nya aspekter och ämnen.

I framtiden ser Sharon Lavie framför sig att hon kanske breddar sin rådgivande roll till att innefatta både privatpersoner och småföretagare. Men hon tror inte att hon kommer byta bransch igen.

– Finans är en jättespännande bransch, det kommer hela tiden nya tjänster och nya sätt att sköta sin ekonomi. Jag tror att mina kunskaper och erfarenheter kommer till nytta här.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord