»Det var naturligtvis en väldigt oväntad vändning«
I fredags blev det känt att Klarna tecknar kollektivavtal med Finansförbundet – istället för med Unionen. Förhandlingarna inleddes så sent som i förra veckan och på initiativ från Klarna, uppger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Finansliv.
I fredags kväll stod det klart att Klarna har tecknat kollektivavtal, men inte med Unionen som bolaget länge har förhandlat med, utan med Finansförbundet.
Avtalet innebär att Klarna från årsskiftet kommer att vara anslutna till BAO (arbetsgivarna inom bank och finans) och omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.
Klarna tecknar avtal med Finansförbundet
Beskedet innebär samtidigt att strejken som Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om och som skulle ha inletts imorgon tisdag är avblåst.
Ulrika Boëthius är ordförande på Finansförbundet.
– Det är ju jätteroligt förstås att det blev ett kollektivavtal, både för Klarna och för medarbetarna. Sedan var det naturligtvis en väldigt oväntad vändning det tog, säger hon till Finansliv.
Enligt Ulrika Boëthius inleddes förhandlingar mellan Klarna och Finansförbundet i förra veckan och som sedan kom i mål under fredagen. Samtalen kom igång efter att Klarna kontaktat BAO och Finansförbundet, i samband med att Unionen och Sveriges Ingenjörer lämnat förhandlingarna och inlett konfliktvarsel, berättar hon.
– Vi träffade Klarna flera gånger i förra veckan, med bolagets ledning och vd. Det var en väldigt ovanlig kollektivavtalsförhandling, jag har nog aldrig varit med om att få till ett avtal på en vecka. Men samtalen har varit väldigt goda mellan företaget och oss och det har funnits en vilja från bägge håll, säger hon.
Varför skrev Klarna i slutändan avtal med er istället för med Unionen?
– Nummer ett tror jag är att de känner att de tillhör finansbranschen. De vill ha ett avtal som är anpassat efter finansbranschen men också rådgivande parter från en arbetsgivareorganisation som är experter, samt en motpart som kan branschen. Jag hoppas också att de tycker att det är bra att vi har visat på samarbetsvilja och flexibilitet från Finansförbundets sida.
Ulrika Boëthius uppger vidare att Finansförbundet inte har fått göra eftergifter för att få avtalet på plats.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har samtidigt varit skeptisk till att teckna ett kollektivavtal. Exempelvis har det delats ut flygblad på Klarna som lyfter fram nackdelarna med ett avtal. Han har också ifrågasatt på X (tidigare Twitter) hur fackförbunden kan vara säkra på att merparten av de anställda vill ha ett avtal över huvud taget.
Vad tror du fick honom att skriva på till slut?
– Det får du nog fråga honom om, men i de diskussioner vi har haft så har han bara uttryckt positiva tankar kring den svenska modellen. Han har sagt att han tidigare inte varit helt säker på att modellen passade Klarna, men nu när han ser att det finns avtal anpassade för finansbranschen så tycker han att det ska bli jättebra. Det är så han uttrycker sig nu, så jag kan inte svara någonting annat.
Imorgon skulle strejk ha brutit ut på Klarna om ett kollektivavtal inte hade kommit på plats, efter att Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om strejk.
Fler strejkvarsel mot Klarna – samtidigt outsourcas 500
Parallellt hade även flera fackförbund varslat om sympatiåtgärder, något som däremot Finansförbundet inte gjort. Istället ombads de fackligt anslutna att iaktta neutralitet, enligt Ulrika Boëthius.
– Jag kan inte säga så mycket om processen eftersom vi inte har varit en del av den. Finansförbundet har medlemmar på Klarna, men inte lika många som Unionen, där Unionen var den som tagit fajten. Sedan har jag uttryckt förut att jag hoppades att Klarna skulle vända sig till bankernas arbetsgivare, så jag är glad för det, samtidigt som jag är tacksam för Unionens insats.
Hur kommer ni att organisera det fackliga arbetet på Klarna?
– Vi kommer skyndsamt att ta kontakt med de medlemmarna, samtidigt som Unionen kommer uppmuntra sina medlemmar på Klarna att gå över till Finansförbundet. Det är så vi gör oss TCO-förbund emellan. Vi hade ju till exempel en klubb på Forex tidigare när den arbetsgivaren gick över och tecknade avtal i Unionen istället, då gjorde vi samma sak där våra medlemmar gick över till Unionen. Jag ser framför mig att det blir på samma sätt här. Jag är övertygad att det ska kunna gå att bilda en klubb snabbt.
Det här innebär samtidigt att Unionen tappar avtalet i sista stund, efter nästan ett år av förhandlingar. Hur är relationen mellan Finansförbundet och Unionen?
– Den är bra. Jag tycker att Martin Wästfelt har skrivit det väldigt fint i sociala medier, att det viktigaste är att det finns ett kollektivavtal. Och en arbetsgivare har ju sin rätt att välja arbetsgivareorganisation. Det är sådant som händer. Vi har goda relationer mellan oss.
Har ni haft kontakt?
– Ja.
Vad händer nu?
– Det viktigaste för oss är att få till den lokala klubben och vad de tycker är viktigast att göra först. Klarna har tecknat ett initialt lokalt medbestämmandeavtal med oss för att kunna komma igång snabbt. Först blir det en interimstyrelse och sedan i nästa steg blir det att se över hur man vill formera sitt arbete i andra inflytandefrågor.