Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Drevet mot Johanna Kull utreds

I förra veckan blev Avanzas hållbarhetchef Johanna Kull utsatt för hat och hot, efter ett inlägg om jämställt ägande på X, tidigare Twitter. Nu ska händelsen utredas av extern part. »Den här digniteten med den enorma återkopplingen har vi inte sett tidigare«, säger Kevin Aytap, säkerhetschef på Avanza till Finansliv.

Det var i slutet av förra veckan som Avanzas hållbarhetschef delade ett inlägg om jämställt ägande på X, tidigare Twitter.

Efter att inlägget publicerades har arga kommentarer vällt in, men även kommentarer med hat och hot. Svaren kommer huvudsakligen från anonyma konton. Inlägget är nu uppe i nästan 900 000 visningar och har fått runt 850 kommentarer.

Avanzas ir- och kommunikationschef Sofia Svavar har uppgett till Finansliv att flera av kommentarerna var hotfulla, vilket ledde till att banken kopplade in sin säkerhetsavdelning.

Läs också

Johanna Kull: »Det är obehagligt«

Nu står det klart att drevet på X kommer att utredas, säger bankens säkerhetschef Kevin Aytap till Finansliv.

Utredningen som väntas bli klar inom en vecka ska bland annat undersöka om det föreligger en hotbild, samt hur stor del av kommentarerna som kommer från så kallade fejkkonton, eller botar.

– Det är det som utredningen ska visa. Förmodligen är en stor del av dem kopplad till botar, men vilken mängd eller andel är redan nu svårt att säga. Vi kommer att ta in en tredje part i det här ärendet som hjälper oss med utredningen, säger Kevin Aytap.

Kevin Aytap, Avanza. Foto: privat

Han påpekar samtidigt att det är ganska ovanligt att säkerhetsavdelningen blir inkopplad. De vanligaste fallen gäller kundservice och inträffar mindre än en gång i månaden. Antalet säkerhetsärenden har legat på en ganska konstant nivå de senaste åren, fortsätter han.

– Vi hanterar människors pengar och då är det klart att en del tvister uppstår, där kunden kan tycka att den blivit orättvist fördelad. Sådant inträffar oftare, men inte varje månad.

– Men det här är ett speciellt case, helt klart. Den här digniteten med den enorma återkopplingen har vi inte sett tidigare.

Säkerhetsrutinerna består av två delar, enligt Kevin Aytap. Det handlar dels om ett preventivt arbete som att göra en årlig riskanalys utifrån omvärldsläget, och dels en reaktiv del.

– Det är när det har uppstått en incident och då görs återigen en riskanalys. Sedan jobbar vi med extern part som är experter på hot, våld och personskyddsfrågor som går in och gör en bedömning utifrån hur verkställigheten kan vara av hotet. Beroende på utfallet har vi olika åtgärder vi kan vidta.

Vad för slags åtgärder? 

– Det kan vara allt från att man ska vara försiktig och noggrann när man går till och från jobbet, till ett personallarm. Här gör vi en analys av läget och ser om det finns någon verkställighet av det som framförs. Där har vi rutiner och planer för hur vi ska hantera sådana situationer.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord