Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos och Emir Fejzic.

»Ett lyckligt äktenskap bygger på separat ekonomi och fuck off-kapital«

Finanslivs krönikör Sandra Bourbon om varför separat ekonomi är en fråga om frihet.

För tre år sedan berättade jag för min bästa vän att jag skulle gifta mig och hon blev glad. När jag sedan berättade att jag valt att fortsätta ha separat privatekonomi höjde hon sina ögonbryn och förstod inte varför vi då skulle gifta oss. Att ha separat ekonomi rör upp många känslor men för mig är det en fråga om frihet. Låt mig förklara var jag menar.

Dock har jag märkt att det anses fult att ha separat ekonomi.

Förr i tiden gifte man sig ofta av ekonomiska skäl, men i dag är det möjligt att gifta sig för att man vill. Samtidigt har det blivit socialt accepterat att skilja sig. Hälften av alla äktenskap slutar, efter i snitt 10,5 år, i skilsmässa. För mig handlar separat ekonomi om att ha totalkontroll över min exitplan och ett fuck off-kapital som jag fritt förfogar över. Att ta höjd för en eventuell skilsmässa är att ta ansvar för min egen framtida lycka.

Dock har jag märkt att det anses fult att ha separat ekonomi. Kanske har det att göra med att jag sätter mig själv främst? Egoistiskt tycker många. Det pratas tyst om separat ekonomi varför det är lätt att tro att de flesta har gemensam ekonomi. Men sanningen är den att andelen gifta par med helt gemensam ekonomi har sjunkit brant under de senaste sju åren, från 70 till 51 procent, enligt Nordeas årliga Familjeekonomiundersökning. Börjar det månntro bli mer accepterat att ta ansvar för sin egen framtida lycka?

Börjar det månntro bli mer accepterat att ta ansvar för sin egen framtida lycka?

Något jag får höra ofta av förespråkarna för gemensam ekonomi är att separat ekonomi skulle vara orättvist. Orättvist för den i äktenskapet som tjänar mindre. De vill inte leva i ett äktenskap där enbart en har råd att åka på resor och äta ute. Men så behöver det inte vara. Denna myt utgår från att hushållets kostnader delas lika, oberoende förutsättningar.

Vi har i stället valt att bidra efter förmåga genom att dela hushållets kostnader efter procent och inkomst. Det är också möjligt att jämna ut ännu mer genom att vardera parten bidrar så att båda har lika mycket i fickpengar när hushållets gemensamma kostnader är betalda. För det är just dessa fickpengar som har gjort det viktigt för mig att ha separat ekonomi. Jag kan välja att spara eller spendera dem. Det är mina pengar och min frihet.

En av fem kvinnor har inte råd att skilja sig, visar en kartläggning från Danske Bank.

Men varför är det viktigt att ha sina egna pengar? Jo, en av fem kvinnor har inte råd att skilja sig, visar en kartläggning från Danske Bank. 37 procent av kvinnorna ser ekonomin som ett stort hinder för att separera, vilket är dubbelt så många som bland männen. Jag vill välja att vara gift för att jag vill, inte för att jag måste. Genom att ha separat ekonomi med äktenskapsförord samt ett fuck off-kapital, vet jag att jag råd att dra eftersom det jag sparat tillfaller mig. Det är frihet för mig.

Självklart handlar ett lyckligt äktenskap om mer än pengar. Jag menar inte heller att separat ekonomi passar alla. Det viktiga är att sätta sig ner och prata parekonomi när man fortfarande är sams och hitta det som passar just er. För faktum är att oväntade saker som skilsmässa inträffar, hur tråkigt det än är att prata om. Men om inte jag tar ansvar för min framtida lycka – vem gör då det?

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord