Gå direkt till textinnehållet
ledare Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Fackliga kongresser är en manifestation för demokrati

ledare Det låter kanske lite storvulet, men fackliga kongresser är en manifestation för demokrati, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

Finansförbundet håller sina var tredje år och nu i november är det dags. Under två halvdagar digitalt och två dagar fysiskt ska man inte bara rösta fram de som ska leda förbundet de närmaste åren, utan dra fram vad förbundet ska göra under den perioden. Enskilda medlemmar och klubbar har skickat in förslag, motioner, som kongressen ska ta ställning till. 74 ombud som representerar alla yrkes­verksamma medlemmar, ska besluta om framtiden.

Det är stort, det är fint. Och det är inte formalia! Besluten kommer att diskuteras, valet till förbundsstyrelsen blir på riktigt, särskilt som det är fler nominerade än vad det finns platser.

Självklart kommer man också att diskutera den ekonomiska verklighet vi nu befinner oss i, hur ska vi klara inflationen, hur ska lönerna sättas i denna tid. Vad kommer till exempel Handelsbanken att säga under höstens lönesamtal, när de anställda önskar kompensation för inflationen på sina löner? Vad säger övriga arbetsgivare som under vårens kommer att få samma frågor i sina lönesamtal? Förbundets klubbar kan göra mycket, men de avgör sällan hur mycket arbetsgivaren är beredd att skjuta till i löne­utrymme.

I Finansförbundets avtal finns många bra förmåner, som rätten att förhandla om det blir fråga om lönesänkning, bra pensionsavtal med mera, men när det gäller löneutrymmet är det arbetsgivarna som sätter ramarna.

Andra saker kan man påverka mer, som arbetsmiljön. Just nu handlar mycket om arbetstider, särskilt på kundtjänst, där arbetsgivarna helst vill se bemanning såväl tidig morgon som sen kväll. Men hur ska man klara det, med den personal som finns?

Det är många viktiga frågor som kommer att diskuteras på kongressen. Finansliv kommer att rapportera därifrån.  

Var äter du lunch?

Finansliv besöker i senaste numret SEB:s stora lunchmatsal i Solna, där 2 100 luncher äts varje dag. Men vi vill veta hur det är runt om landet. Hur ser din matplats ut? Skriv gärna till oss och berätta. Mejla till redaktion@finansliv.se.

 

***

Jag vill rikta ett stort tack till alla er som svarade på vår enkät om vad ni vill läsa om och inte på Finansliv.se och i magasinet. Vi ska göra vårt allra bästa för att leva upp till era förväntningar. Jag kan redan nu lova att vi kommer att skriva mer om lön och pension som är era viktigaste frågor. Men vi plockar också upp andra tips om intressanta ämnen särskilt om arbetsmiljö och intervjuer med intressanta personer i branschen.

Medskicket till oss verkar vara att det vi gör är bra, det tackar vi på redaktionen särskilt för.

Finansliv.se är fortfarande ganska ny som nyhetssajt, men vi håller på att hitta formerna för den. Ni är förstås välkomna med tips när som helst, inte bara när vi skickar ut en enkät.

Finansbranschens nya ministrar

Niklas Wykman (M) blir ny finansmarknadsminister i Ulf Kristerssons regering.
Han har tidigare varit bland annat politiskt sakkunnig hos finansminister Anders Borg.
Finansminister blir Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson, som bland annat varit minister i Fredrik Reinfeldts regering.
Ny arbetsmarknadsminister är Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Han arbetade på 1980- och 1990-talen på Götabanken och Gota Bank Fonder.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord