”FAO:s krav skulle innebära en lönesänkning på 1 procent”
FTF:s ordförande Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse.

”FAO:s krav skulle innebära en lönesänkning på 1 procent”

Förhandlingarna om nytt avtal för försäkringsanställda fortsätter. FTF:s ordförande Anders Johansson beskriver dem som trevande. Sänkt semestertillägg och sämre villkor vid uppsägning är några av arbetsgivarnas krav.

Osäkerheten från förhandlingarna mellan de stora parterna på arbetsmarknaden smittar av sig, och Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse. Inte minst med tanke på att Svenskt Näringsliv avvisat PTK:s förslag om premienivåerna i ITP-planen.
– Det försvårar FTF:s krav om högre premier för tjänstepensionen inom vårt område. Almega har varit en jättebroms i det här, och nu har man även fått med sig Svenskt Näringsliv.

FTF och FAO står fortfarande långt ifrån varandra.
– Allvarligast är FAO:s krav på sänkt semestertillägg. Det skulle innebära en lönesänkning på cirka 1 procent för alla anställda i branschen, säger Anders Johansson.

Annars ägnades en stor del av senaste förhandlingsmötet till frågan om omställningsstöd, det vill säger regler kring uppsägning. Arbetsgivarna tycker att nuvarande system kostar för mycket. FTF ser inga problem med modellen.
– FAO gillar bland annat inte att våra medlemmar är arbetsbefriade under uppsägningstiden, men vi tycker att det är viktigt att man kan koncentrera sig på att finna en ny sysselsättning så snabbt som möjligt – det är viktigt att det inte drar ut på tiden, säger Anders Johansson.

Text: Åsa Berner
Foto: Andy Prhat

publicerad
17 februari 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Nu är det bara 2 veckor kvar till Finansloppet! I år får alla som springer en fin goodiebag från Gant. Säkra din startplats NU!
Om mindre än 3 veckor är det dags för Finansloppet! Här på kontoret ligger plastbanden och väntar på att sättas upp utmed banan i skogen.
Nytt avsnitt av #finansfredag ute!! Vi snackar stigande räntor och skandalen i Sörmlands Sparbank. Länk i bio.
I september är det dags för Fintech Stockholm. Boka före den 31 maj för att få 20 % rabatt på hela din bokning. Uppge koden SUPER20. Länk i bion.
Därför får du inte skriva vad du vill på insta. ❌ Läs vårt reportage på finansliv.se Illustration: @emmahanquist
Följ @Finansliv på Instagram