Gå direkt till textinnehållet
FTF:s ordförande Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse.
FTF:s ordförande Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse.

»FAO:s krav skulle innebära en lönesänkning på 1 procent«

Förhandlingarna om nytt avtal för försäkringsanställda fortsätter. FTF:s ordförande Anders Johansson beskriver dem som trevande. Sänkt semestertillägg och sämre villkor vid uppsägning är några av arbetsgivarnas krav.

Osäkerheten från förhandlingarna mellan de stora parterna på arbetsmarknaden smittar av sig, och Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse. Inte minst med tanke på att Svenskt Näringsliv avvisat PTK:s förslag om premienivåerna i ITP-planen.
– Det försvårar FTF:s krav om högre premier för tjänstepensionen inom vårt område. Almega har varit en jättebroms i det här, och nu har man även fått med sig Svenskt Näringsliv.

FTF och FAO står fortfarande långt ifrån varandra.
– Allvarligast är FAO:s krav på sänkt semestertillägg. Det skulle innebära en lönesänkning på cirka 1 procent för alla anställda i branschen, säger Anders Johansson.

Annars ägnades en stor del av senaste förhandlingsmötet till frågan om omställningsstöd, det vill säger regler kring uppsägning. Arbetsgivarna tycker att nuvarande system kostar för mycket. FTF ser inga problem med modellen.
– FAO gillar bland annat inte att våra medlemmar är arbetsbefriade under uppsägningstiden, men vi tycker att det är viktigt att man kan koncentrera sig på att finna en ny sysselsättning så snabbt som möjligt – det är viktigt att det inte drar ut på tiden, säger Anders Johansson.

Text: Åsa Berner
Foto: Andy Prhat

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord