”FAO:s krav skulle innebära en lönesänkning på 1 procent”
FTF:s ordförande Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse.

”FAO:s krav skulle innebära en lönesänkning på 1 procent”

Förhandlingarna om nytt avtal för försäkringsanställda fortsätter. FTF:s ordförande Anders Johansson beskriver dem som trevande. Sänkt semestertillägg och sämre villkor vid uppsägning är några av arbetsgivarnas krav.

Osäkerheten från förhandlingarna mellan de stora parterna på arbetsmarknaden smittar av sig, och Anders Johansson förväntar sig en ovanligt lång och stökig avtalsrörelse. Inte minst med tanke på att Svenskt Näringsliv avvisat PTK:s förslag om premienivåerna i ITP-planen.
– Det försvårar FTF:s krav om högre premier för tjänstepensionen inom vårt område. Almega har varit en jättebroms i det här, och nu har man även fått med sig Svenskt Näringsliv.

FTF och FAO står fortfarande långt ifrån varandra.
– Allvarligast är FAO:s krav på sänkt semestertillägg. Det skulle innebära en lönesänkning på cirka 1 procent för alla anställda i branschen, säger Anders Johansson.

Annars ägnades en stor del av senaste förhandlingsmötet till frågan om omställningsstöd, det vill säger regler kring uppsägning. Arbetsgivarna tycker att nuvarande system kostar för mycket. FTF ser inga problem med modellen.
– FAO gillar bland annat inte att våra medlemmar är arbetsbefriade under uppsägningstiden, men vi tycker att det är viktigt att man kan koncentrera sig på att finna en ny sysselsättning så snabbt som möjligt – det är viktigt att det inte drar ut på tiden, säger Anders Johansson.

Text: Åsa Berner
Foto: Andy Prhat

publicerad
17 februari 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Nu ligger alla bilder från #fintechstockholm uppe på finansliv.se ⭐️ Foto: Tor Johnsson.
@ronneback från Bofink och Carl Johan Nordquist från Hypoteket möts i eftermiddagens duell på #fintechstockholm
Sista chansen att boka. Det finns ett fåtal biljetter kvar till Fintech på torsdag! Kom och lyssna, inspireras och nätverka under en heldag på Berns.
Dagens ord. #finansinspektionen meddelade idag att det kontracykliska buffertvärdet höjs till 2,5 procent 19 sep 2019.
En av våra mest lästa texter handlar om ett av våra längsta ord. Säg det snabbt tre gånger! #finansliv #idd
Taina Malén, global marknadsdirektör för Star Stable, som gjort succé världen över med sitt hästspel riktat mot unga tjejer, kommer berätta hur man bygger ett starkt community kring sin produkt och får engagerade användare. Missa inte Fintech Stockholm på Berns den 27 september.
Följ @Finansliv på Instagram