»Får du chansen att gå i förtid – ta den!«
Efter 40 år som anställd på Swedbank kände Maria Zitting-Nilsson att det var dags att förändra sitt yrkesliv. Hon fasade ut sig själv och gjorde det som hon drömt om under yrkeslivet.
Att gå i pension kan vara något vissa ser fram emot med längtan, medan andra fasar för stunden när jobbet inte längre är den fasta punkten i tillvaron. Maria Zitting-Nilsson fasade ut sig själv i förtid och rekommenderar alla som närmar sig pensionen att skaffa sig ett intresse som gör att livet som pensionär blir aktivt och roligt – i god tid före pensioneringen.
Efter 40 år som anställd på Swedbank kände Maria Zitting-Nilsson att det var dags att förändra sitt yrkesliv.
Tre tips för dig som vill gå i förtida pension
Räkna. Gå igenom med försäkringsgivaren, Pensionsmyndigheten och minpension.se för att se hur din ekonomi påverkas.
Planera. Tänk på att du måste säga till din arbetsgivare 6 månader innan du ska gå i förtida pension.
Byt inte. Byter du arbetsgivare några år innan pensionen förlorar du möjligheten till förtida pension. Samma sak om du fått avgångsvederlag.
– Jag hade ett bra yrkesliv och trivdes bra men de sista åren jobbade jag som klubbordförande med avveckling när vi skulle dra ner på antalet personer inom banken, och det var ganska tufft.
Maria Zitting-Nilsson, som då närmade sig 61 år, funderade på att använda sig av möjligheten att gå i tidigare pension via paragraf 8 i Finansförbundets avtal.
– Men jag kände mig ganska sliten och ville inte sluta mitt arbetsliv på det viset. Jag var nästan utbränd. Tack vare stöd av en extern coach genom banken kunde jag komma vidare. Det var otroligt värdefullt.
Hon hoppade av som ordförande och sökte upp en chef som hon skulle vilja jobba med.
– Jag hade då varit med om en ganska stor omorganisation på finansbolaget inom banken som facklig företrädare och tänkte att det vore kul att få vara med och genomföra detta i praktiken. Det tyckte chefen också, så jag fick börja jobba där sista året och det var ett riktigt lyft.
Hennes plan var då att gå i pension när hon nästan skulle vara 62.
– Jag funderade på hur jag skulle kunna förvalta det jobb jag dragit igång och kom fram till att jag skulle kunna ta delar av jobbet och arbeta som konsult och samtidigt gå i pension tidigare.
Hon framförde förslaget till vd som nappade. 2015 startade hon ett aktiebolag och 2016 började hon arbeta som konsult sex dagar i månaden.
I sitt arbete på banken hade hon haft mycket kontakt med Nyföretagarcentrum, och när hon startade sitt företag blev hon tillfrågad om hon ville börja som rådgivare hos dem, vilket hon så småningom gjorde. Det gav också andra uppdrag längre fram.
–Första året arbetade jag ungefär 30 procent i mitt företag. Det kändes lagom eftersom jag hade så mycket annat som jag ville göra också.
Hon hade till exempel börjat måla akvareller och på en kompis förslag ställde hon ut sina målningar på hembygdsföreningens gård i sin hemkommun.
PARAGRAF 8 Gäller dig född före 1966
Paragraf 8 är en särskild regel i kollektivavtalet som är på väg att fasas ut. Den gäller dig som är född före 1966.
Paragraf 8 ger dig möjlighet att gå i pension upp till fyra år tidigare än ordinarie pensionsåldern 65 år och fortfarande få en förmånlig pension.
Du har också rätt att plocka ut pension men fortfarande jobba 100 procent.
Om du har kommit upp i full tjänstetid (360 månader) och väljer att gå i pension före 65 räknas din pension på 72 procent av din lön.
Ju fler månader du har kvar till 65 desto lägre blir din pension.
Om du inte har kommit upp i full tjänstetid när du går i paragraf 8 reduceras din pension ytterligare.
• Född 1957-1961 kan gå i §8 tidigast vid 62 år
• Född 1962-1966 kan gå i §8 tidigast vid 63 år
I samband med det fick hon frågan från hembygdsföreningen om hon ville hålla föredrag om sin morfar. Morfar var Sten Bergman, forskningsresande, vetenskapsman och radioprofil, främst känd för sina expeditioner i Asien, bland annat till Kamtjatka 1920–1923 tillsammans med sin fru Dagny.
– Jag hade hållit föredrag en hel del i jobbet, men att ställa sig och prata om sin egen släkt kändes först lite mer komplicerat och jag ville tänka på det ett tag. Men jag kom fram till att det verkade spännande och roligt att få göra egen research, och det blev uppskattat – jag fick göra fler föreläsningar i kommunen.
Nästa projekt blev att skriva en barnbok som hon gav ut på eget förlag.
– Det hade jag drömt om länge och nu blev det av.
Hon har också engagerat sig politiskt i Centerpartiet.
– När min dotter var liten var jag med och förde kampen mot att höja dagistaxorna, vilket jag tyckte var en kvinnofälla. Vi var ett nätverk som uppvaktade kommunen och blev omskrivna i pressen. Vi lyckades få kommunen att riva upp beslutet.
I samband med det fick hon en fråga från Centerpartiet om att engagera sig politiskt. Då hade hon inte tid eftersom hon jobbade heltid och hade små barn. 25 år senare fick hon frågan igen och då tackade hon ja. Nu sitter hon bland annat som vice ordförande i socialnämnden och är väldigt aktiv i kommunpolitiken.
– Det borde jag ha gjort tidigare, det är jätteroligt.
Maria Zitting-Nilsson rekommenderar alla som börjar närma sig pensionsåldern att engagera sig i något som man kan fortsätta med efter pensionen.
– Har man identifierat sig för mycket med jobbet och inte har någonting att gå hem till efter pensionen kan det kännas skrämmande, även om man har familj.
Hon funderade själv över hur livet skulle bli när hon skulle gå i pension.
– Jag tänkte »ska jag sitta hemma och ansa pelargoner nu när jag blir pensionär?« Men jag hade en massa drömmar inom mig. Jag tror att många har det, men man tror inte att de går att förverkliga. Men testa!
Hennes råd är: Om det går – jobba mindre, men sluta inte helt.
– Får du chansen att gå i förtid – ta den! Känn dig inte undanskuffad, se möjligheterna. Det finns så mycket att göra. Jag håller också på och stickar och virkar och samlar in pengar till ett barnhem i Indien. Man behöver inte resa till andra sidan jordklotet. När man har mer tid kan man unna sig att göra bara det man tycker är roligt.