Gå direkt till textinnehållet

Får jag extraledigt om 6 juni infaller på en helg?

Frågor och svar Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: I år infaller nationaldagen 6 juni på en lördag – får jag ta ut ledigt en annan dag då som kompensation?

Henrik Cronier: Det år nationaldagen 6 juni infaller på en lördag eller söndag får du som omfattas av BAO-avtalet och är tillsvidareanställd en dags tjänstledigt med lön. Ledigheten läggs ut i samråd mellan banken och medarbetaren. Vid utläggning ska medarbetarens önskemål i möjligaste mån beaktas.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Du har rätt att ta ut den lediga dagen när som helst under året, men du kan inte spara den till ett annat år eller ta ut den i kontanter.

För deltidsanställda kan det finnas lokala kollektivavtal som ger samma rätt.

I Svensk Handel-avtalet (för anställda på Forex) gäller att man ska ha varit anställd i minst fem månader när ledigheten infaller och för deltidsanställd tjänsteman proportioneras ledigheten i förhållande till arbetstidsmåttet. Finns inget kollektivavtal alls saknas rätt till ledighet om nationaldag inträffar lördag eller söndag.

Svaret gavs i maj 2020.

 

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst