Finansförbundets och FTF:s lägenheter – så fördelas de
Efter Aftonbladets avslöjanden om skandalerna inom Kommunal får även andra fackförbund frågor från sina medlemmar om hur deras policyer kring lägenheter, resor och alkohol ser ut. Finansliv har frågat Finansförbundet och FTF.
Hallå där!
Anders Johansson, ordförande FTF:
Har ni fått många frågor från medlemmar?
– Ja, några av våra medlemmar har hört av sig och undrat om vi äger någon fastighet och vad som gäller i så fall.
Äger FTF fastigheter?
– Ja, FTF äger en fastighet på Gärdet i Stockholm. I huset finns 16 tvåor och 56 ettor. Ingen av de kanslianställda bor i huset. Inte heller någon förtroendevald bor där permanent, däremot hyr FTF en utav lägenheterna som nyttjas av en förtroendevald som behöver övernatta vid tjänsteresa till Stockholm, på grund av långpendling. Det blir mycket billigare än att bo på hotell, vilket är ekonomiskt fördelaktigt för förbundet och medlemmarna.
– Vi följer så klart de skatteregler som gäller.
Vad har ni för policy kring fördelningen av dem?
– Vi respekterar det avtal där 50 procent av lediga lägenheter ska lämnas till bostadsförmedlingen. Övriga lägenheter kan tilldelas nyckelpersoner inom FTF eller närstående organisationer, men då i form av andrahandskontrakt som är tidsbegränsade. Det är inte heller möjligt att omvandla andrahandskontraktet till ett förstahandskontrakt.
– Vi har lägenheterna som kapitalinvestering, inte för rekryteringsbehov. I praktiken går samtliga lägenheter, förutom den som vi själva hyr, till bostadsförmedlingen.
Vad har förbundet för alkoholpolicy?
– Alkoholservering kan förekomma i samband med verksamhet arrangerad av FTF, men endast i samband med måltider och då högst motsvarande två glas vin. FTF serverar inte starksprit.
Hur ser resepolicyn ut?
– För resor som varar mindre än fyra timmar används tåg i andra klass. För längre resor kan flyg i ekonomiklass bokas. Och för resor i stadsmiljö används kollektivtrafik.
– Både för inrikes- och utrikesresor gäller att alltid välja det färdsätt som ger de lägsta kostnaderna för förbundet. Men om en billig resa tar längre tid, så blir det inte billigare för förbundet – arbetstid kostar ju också. Man får använda sunt förnuft.
– Vad som är lämpligt vid till exempel långa flygresor får avgöras från fall till fall, men grundregeln är att välja ekonomiklass, undantag måste i så fall godkännas av kanslichefen.
Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet:
Har ni fått många frågor från medlemmar?
– Nej, inte många, men vi har fått några frågor. De undrar hur det ser ut; om vi har lägenheter och hur vi fördelar dem. Liksom vilken alkoholpolicy vi har.
Äger Finansförbundet fastigheter?
– Ja, förbundet har en hyresfastighet på Södermalm i Stockholm, med 35 lägenheter.
Vad har ni för policy kring fördelningen av dem?
– När det blir en ledig lägenhet förmedlas över hälften av dem till den kommunala bostadsförmedlingen, enligt vår policy. De andra lägenheterna kan antingen gå till en förbundsanställd eller förtroendevald av rekryteringsskäl, för att personen inte bor i Stockholm sedan innan, eller av sociala skäl.
– För närvarande har förbundet en lägenhet som hyrs ut i andra hand för kortare tider till anställda eller förtroendevalda vid behov, till exempel som ett dubbelt boende för en förtroendevald som bor utanför Stockholm. Men det är som sagt en korttidshyra som inte ger någon besittningsrätt.
Vad har förbundet för alkoholpolicy?
– Den är oerhört enkel – Finansförbundet betalar inte för alkoholhaltiga drycker starkare än lättöl. Både förtroendevalda och anställda får betala själva för starkare drycker i alla sammanhang.
Hur ser resepolicyn ut?
– Inrikes reser vi i första hand med tåg i andra klass. Riktigt långa resor kan man få åka i första klass, men det ska vara i arbetssyfte och vara avstämt med chefen.
– För utrikesresor är ekonomiklass också huvudregeln. Det är ytterst sällan någon åker business class. Likadant väljer vi efter hotellrum med normalstandard. Det är en bedömningsfråga från gång till gång – det är svårt att göra en exakt policy i frågan – men det är aldrig fråga om något i riktningen av lyxhotell.
Text: Åsa Berner