Gå direkt till textinnehållet
Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Förhandlingarna om mbl-brott på Klarna inställda

I dag, tisdag, skulle förhandlingarna i Arbetsdomstolen mellan Klarna och Unionen ha inletts. Unionen stämde Klarna för brott mot medbestämmandelagen (mbl) efter de omfattande nedskärningarna 2022. Men nu har förhandlingarna ställts in.

För knappt ett år sedan stämde Unionen Klarna i Arbetsdomstolen på 1,3 miljoner kronor för mbl-brott. Stämningen kom efter bankens nedskärningar under våren 2022, då 10 procent av personalstyrkan fick lämna banken utan att fackförbunden informerades eller fick förhandla om uppsägningarna innan.

– Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar och att Unionen är av uppfattningen att det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet, sa Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, då.

Klarna anser dock inte att uppsägningarna skedde på grund av arbetsbrist, och tycker därför inte att man brutit mot lagen. Inledningsvis yrkade även Finansförbundet på skadestånd för mbl-brott, men drog senare tillbaka kravet efter att parterna nått en uppgörelse.

I dag, tisdag den 7 november, skulle förhandlingarna i Arbetsdomstolen mellan Unionen och Klarna ha inletts. Men förhandlingarna har ställts in, efter att Klarna nu tecknat kollektivavtal med Finansförbundet.

– Det stämmer att förhandlingarna är inställda. Stämningen handlade om möjligheten till medbestämmande i företag som inte har kollektivavtal. Så nu faller det hela, säger Johanna Green, pressekreterare på Unionen, till Finansliv.

Men Unionen har inte dragit tillbaka stämningen än. Unionen väntar tills Klarnas kollektivavtal med Finansförbundet trätt i kraft, vilket sker den 1 januari 2024.

– Stämningen ligger kvar i väntan på att det nya avtalet träder i kraft, säger Johanna Green.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika