Gå direkt till textinnehållet
Idag 8 juni fyller Snoozefunktionen 60 år,
Idag 8 juni fyller Snoozefunktionen 60 år,

Grattis snooze-knappen – fyller 60 år!

Gick du upp direkt när klockan ringde i morse? Eller famlade du halvt i sömn efter den förföriska knappen på väckarklockan som ger dig chansen att få slumra ”bara liiiite till”?

I dag fyller snooze-knappen 60 år. Lagom till denna högtidsdag har Tekniska muséet samlat fakta över en av våra favoritfunktioner:

8 juni 1956 föddes snooze-knappen. General Electric släppte då väckarklockan Telechron 7H241 som med ett knapptryck flyttade fram ringsignalen 10 minuter. Försäljningssuccén var snart ett faktum.

Den stora konkurrenten Westclox, som bland annat hade fått leverera det stora klocktornet i vänthallen till Grand Central Terminal på Manhattan, svarade med att lansera drowse-knappen. Deras väckarklockor hade två knappar som gjorde det möjligt att välja mellan 5 och 10 minuters framflyttning av tiden. Efter drygt 40 år döpte dock Westclox om tjänsten till snooze, som blivit ett mer vedertaget begrepp.

Andra historiska försök har gjorts för att förnya sättet att vakna på morgonen. Ett exempel är den väckarklocka som kom 1877, där en en tändsticka mekaniskt drogs mot ett plån som tände en fotogenlampa då det var dags att vakna.

Under 1600-talet valde vissa att bokstavligen fara upp ur sängen som av ett pistolskott. Detta med hjälp av en klocka bestående av ett urverk och avfyrningsmekanismen från en flintlåsbössa. När väckarklockans larm aktiverades slog flintlåset till en liten krutladdning.

1910 tillverkades den kraftfulla väckarklockan Tug-a-Slug-a-Bed som, likt Kalle Ankas klocka på julafton, med hjälp av en tråd ryckte sin ägare i tån när det var dags att stiga upp.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

 

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika