”Gravida har en snabbfil till kylskåpet”
Susanna Winkiel.

”Gravida har en snabbfil till kylskåpet”

Handlargolven på bankerna gallrar bort kvinnors möjlighet att klättra genom föräldraledigheten. Det anser Susanna Winkiel, som tidigare jobbat som valutahandlare på en storbank.– Kvinnor som blir gravida har en snabbfil till kylskåpet.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är större bland anställda med relativt höga löner. Forskarna kallar det för glastaket, och det finns forskning som menar att föräldraförsäkringen har stor del i detta glastak. Eftersom kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män även bland högavlönade påverkar det kvinnornas löner negativt.

Men glastaket verkar drabba fler än de som utnyttjar föräldraförsäkringen. I en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, från 2015 menar forskarna att ett annat skäl till glastaket kan vara att arbetsgivare förväntar sig att kvinnor kommer ta ut mer föräldraledighet, och även vara mindre tillgängliga på arbetet när de väl är tillbaka från föräldraledigheten. ”Om anställdas frånvaro är kostsam kan arbetsgivaren välja att satsa mindre på kvinnor vilket begränsar deras karriärmöjligheter med hög lön”, skriver forskarna.

En som är övertygad om glastakets existens är Susanna Winkiel, financial risk managementkonsult, som tidigare jobbat som valutahandlare på en storbank. Hon menar att handlargolven gallrar bort kvinnors möjligheter att avancera, genom att knyta chefskap till att inte ta ansvar för barn.

Hon berättar om en händelse nyligen som hon tycker är symptomatisk för hur det fungerar.

– Jag fick en uppmaning på Linkedin om att gratulera en manlig bekant som gjort ett stort hopp i karriären och blivit ansvarig för ett av bankens snabbast växande områden. Jag blev förvånad eftersom jag känner hans fru privat, och vet att de just har fått sitt första barn.

– Fem av mina väninnor med högpresterande jobb på banker är nu föräldralediga. Jag frågade en av dem om hon förväntade sig samma sorts befordran när hon kommer tillbaka. ”Jag är ju tacksam om jag får behålla min tjänst”, var hennes svar.

De föräldralediga vännerna jobbar allihop inom investmentsbanksdelen i bankerna, vilka är extremt mansdominerade områden, med få kvinnliga chefer. Susanna Winkiel beskriver hur omsättningen på kvinnliga anställda är hög och att ansträngningar görs för att få in juniora kvinnor. Och det går någorlunda menar hon, men kvinnorna lämnar handlargolven just vid den tidpunkt där karriären för många män tar riktig fart.

– Det händer efter 30, när man hunnit få erfarenhet, kött på benen i expertrollen och skinn på näsan. När vissa får sitt första chefsansvar och när man själv börjar välja anställda. När de långa sena timarna från hundåren börjar ge resultat i lönen. Och när barnen börjar födas.

– När mina väninnor pratar om att komma tillbaka till jobbet efter sin föräldraledighet är de oroliga för vad som kommer hända med karriären när man ska hämta och lämna på dagis, och vara hemma med sjuka barn.

Susanna Winkiel säger att det här är frågor som ingen vill tala öppet om, varken män eller kvinnor.

– Att ta upp med sin chef att man vill hämta på dagis kan betyda att man direkt hamnar i det karriärsmässiga kylskåpet, säger hon.

Och i kvinnors fall finns det en tydligare förväntan om att barnen ska ta tid från arbetet, menar Winkiel.

– Kvinnor som blir gravida har en snabbfil till kylskåpet – ibland blir de ofrivilligt omplacerade redan under föräldraledigheten, oavsett hur högt de presterade innan.

TEXT: Åsa Berner

Läs hela artikeln om de ojämställda lönerna i branschen här.

publicerad
5 april 2017
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
Följ @Finansliv på Instagram