Hanna fick inte stödet hon behövde av FTF

Utredningarna på If Hanna sökte stöd hos FTF centralt när problemen på If växte, eftersom hon saknar förtroende för den lokala fackklubben. Men där nekades hon hjälp. »De säger att jag måste prata med lokala förtroendevalda på If. Men det vågar jag inte.«

Hanna, som vill vara anonym, är anställd på If. Hon är en av dem som utsatts för sexuella trakasserier och rapporterat det till försäkringsbolaget, utan resultat.

Under den senaste tiden har hon varit tjänstledig. I höstas fick hon via media veta att det kontor hon i vanliga fall arbetar på har lagts ned. Ingen från If har hört av sig och berättat om nedläggningen. Det har inte heller fackförbundet FTF gjort, där Hanna är medlem.

Orolig över vad som kommer att hända med hennes tjänst bestämde hon sig för att själv ta kontakt med FTF centralt. Hon ville inte vända sig till de lokala fackliga företrädarna, eftersom de är anställda av If.

– Jag vill inte prata med någon där, jag får ångest bara jag tänker på allt som hänt och hur If har betett sig, säger Hanna.

Men centralt fick hon ingen hjälp. Enligt FTF måste Hanna ta kontakt med fackliga företrädare eller skyddsombud på If, eftersom det är den lokala klubben som har förhandlingsrätt.

– Jag fick namn och kontaktuppgifter till några andra förtroende­valda än de jag har jobbat med, men jag vågar inte kontakta dem heller. Det kanske låter som att jag är paranoid, men när man har jobbat i en så korrupt miljö vet man inte vem man kan lita på.

När man har jobbat i en så korrupt miljö vet man inte vem man kan lita på.

Arbetsrättsjuristen Pia Attoff, advokat på Attoff Law, är inte insatt i Hannas fall men enligt henne är det ganska vanligt att medlemmar inte känner förtroende för sina lokala fackliga representanter i sådana här sammanhang.

– Normalt sett brukar man då hantera frågan centralt. Men det är upp till varje fackförbund, de är ju organiserade olika.

FTF:s arbetsmiljöexpert Christian Sundin bekräftar att den lokala klubben generellt har förhandlingsrätt. Men medlemmar kan ändå höra av sig till förbundet centralt, enligt honom.

Detta har hänt

I slutet av oktober avslöjade Expressen att en misstänkt våldtäkt skett i samband med en jobbkonferens på If.

I november bekräftade If för Finansliv att ett stort antal interna utredningar om sexuella trakasserier pågår. If lovade då att meddela resultatet när utredningarna var klara.

I december kunde Finansliv avslöja att If har känt till problemen med trakasserier i minst två år .

Nu är utredningarna klara, men If har inte gått ut med någon information om resultatet. Flera anställda och tidigare anställda som Finansliv har pratat med medverkade i utredningarna – men har inte fått veta någonting om vad de lett till.

– Det är mycket olyckligt om medlemmen i det här fallet upplevt att FTF centralt nekat att hjälpa henne. Vi nekar ingen medlem rådgivning, men vi följer den förhandlingsordning som förbundet beslutat om. Det betyder att FTF centralt alltid hänvisar medlemmen att först ta upp förhandlingsärendet med den lokala klubben innan vi kan gå vidare med ärendet centralt. Vi uppmanar medlemmen i fråga att kontakta oss igen så att vi kan komma tillrätta med saken.

Hannas tjänstledighet tar snart slut, men hon vet fortfarande inte om hon har ett jobb att gå tillbaka till. Hon känner sig besviken på hur FTF har hanterat hennes ärende.

– Man ber om hjälp och blir hänvisad till det företag man blir utsatt av, jag förstår inte logiken i det.

publicerad
22 februari 2018
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram