»Hemmakontoret här för att stanna«
Ledare Att jobba hemifrån kan vara både underbart – och fruktansvärt, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Är du ny på jobbet behöver du ha erfarna kolleger att fråga nära till hands. Att sitta i timslånga hybridmöten på Teams där hälften av deltagarna inte hör vad de vid mötesbordet säger är inte kul för någon. Inte heller om partnern är hemma med sjuka barn eller om katten kräks mitt under din presentation.
Å andra sidan kan hemmakontoret skänka bättre fokus och ostörd tid med arbetsuppgifterna. Vår enkätundersökning visar att 70 procent anser sig vara mer effektiva när de jobbar på distans vilket också är den viktigaste orsaken till att de arbetar utanför kontoret.
Före pandemin var distansarbete en omöjlighet för många anställda i bank- och finansbranschen. Efter pandemin är det vardag. 2020 kunde 12 procent jobba hemma flera dagar i veckan, 2023 kan 66 procent göra det enligt vår undersökning. En enorm förändring!
Bankrånen hör till det förgångna
2022 genomfördes inte ett enda bankrån i Sverige. Det kan vi bland annat tacka den minskade kontanthandeln för. Vågen av bank- och värdetransportrån under 00-talet orsakade trauman hos de som utsattes. Men jag minns också vittnesmålen under Malexanderrättegången och hur bankpersonalen på Östgöta Enskilda Bank i Kisa beskrev sin rädsla under det väpnade rånet i maj 1999, och hur händelsen fortsatte att plåga dem långt efteråt. Låt oss hoppas att bankrånens tid är förbi.
Men möjligheten till distansjobb gäller inte alla. 22 procent uppger att de inte kan arbeta på distans och nästan 30 procent upplever att det finns orättvisor förknippade med hemarbete. Det kan handla om att vissa får jobba hemifrån mer än andra eller att arbetsuppgifter läggs över på dem som är på kontoret. Och så finns det de som faktiskt inte vill arbeta på distans. 24 procent av dem som inte jobbar hemifrån vill heller inte göra det.
Kontoret har fortfarande många fördelar. Att träffa kolleger fysiskt bidrar till gemenskap och trivsel, det är lätt att lösa problem när kollegan eller chefen sitter nära och det kan också vara lättare att uppmärksamma ohälsa eller problem i arbetsgruppen.
Oavsett vad man tycker så är hemmakontoret här för att stanna. Återstår att ta reda på hur det ska organiseras för att passa arbetstagarna – och arbetsgivarna – på bästa sätt och hur det påverkar arbetsmiljön på lång sikt.
***
»Jag har alltid varit nattmänniska, den dygnsrytmen passar mig så bra.« Det säger Mattias Lundberg som jobbar natt på Handelsbankens kundtjänst i Malmö. Han blev överlycklig när han fick möjlighet att byta arbetstider från dag till natt.
Sverige får vänta på e-krona
Många i branschen hade nog hoppats på att få börja handla med e-kronor inom en snar framtid. Men i början av april kom Betalningsutredningens betänkande som avråder riksdagen från att gå vidare med en statlig e-krona. Samhällsbehovet bedöms inte som tillräckligt stort och allmänheten är inte redo att lämna kontanterna.
Utredningen föreslår dock att Riksbanken fortsätter utreda frågan.
Det är troligt att EU hinner före Sverige och skapar en digital euro.
Men att jobba på obekväma arbetstider passar vissa personer bättre än andra och funkar bättre under vissa perioder i livet. Själv blir jag oerhört seg och ineffektiv efter midnatt, medan andra klarar att behålla skärpan även i gryningstimmarna.
Det gäller att ha ordentliga rutiner för matraster och återhämtning för att klara nattpass eller jobb på andra obekväma arbetstider. Åtskilliga undersökningar har visat att hälsan är sämre för dem som arbetar obekväma tider, vilket förstås ska kompenseras både med kortare arbetstid och OB-tillägg. Något som självklart regleras i kollektivavtal. Seriösa arbetsgivare inser vikten av detta. Därför är det förvånande att ett företag som Klarna har valt att låta sina anställda stå utan kollektivavtal. Företaget tvingas nu att betala en sanktionsavgift på över en miljon kronor till Arbetsmiljöverket för att personalen felaktigt jobbat nattetid. Men arbetsmiljöproblemen är fler än så på betalningsjätten. Skyddsombudet har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Bakgrunden till anmälan är stress, hög arbetsbelastning och flera långtidssjukskrivna. Kanske dags att skaffa det där kollektivavtalet nu?