Hon är Sveriges mäktigaste finanskvinna
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017.

Hon är Sveriges mäktigaste finanskvinna

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017, enligt Veckans Affärers årliga kartläggning. Finansbranschens tidigare ohotade drottning Annika Falkengren har halkat ned till en tionde plats.

Sveriges mäktigaste finanskvinnor 2017

 1. Birgitte Bonnesen, vd Swedbank
 2. Lena Apler, ordförande Collector
 3. Liza Jonson, vd Swedbank Robur Fonder
 4. Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden
 5. Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden
 6. Ylva Wessén, vice vd Folksam
 7. Johanna Cerwall, vd Skandiabanken
 8. Anna Storåkers, head of personal banking Nordea
 9. Ann Krumlinde, vd Danske Bank
 10. Annika Falkengren, vd SEB
 11. Anna Breman, chefsekonom Swedbank
 12. Annika Winsth, chefsekonom Nordea
 13. Ann Öberg, chefsekonom Handelsbanken
 14. Marie Halling, vd Ica Banken

Veckans Affärer listar varje år de mäktigaste kvinnorna i Sveriges näringsliv. Idag, på internationella kvinnodagen, släpps listan för nittonde gången. Den finaste utmärkelsen, näringslivets mäktigaste kvinna, går i år till Helena Stjernholm, vd för Industrivärden.

Utöver den utmärkelsen är listan indelad i åtta underkategorier, bland annat mäktigaste börs-vd, styrelseproffs och ägare. I år finns också en ny kategori: årets mäktigaste finanskvinnor. På första plats syns Birgitte Bonnesen, som nu har varit vd för Swedbank i drygt ett år.

Motiveringen lyder: ”Hon är den riktiga långvägaren som plötsligt och oväntat fick chansen att ta över hela skutan. Snart är hon ensam kvinna i den absoluta toppen bland de allra största i branschen – en bransch där det kommer att dyka upp allt fler plötsliga och oväntade utmaningar.”

Swedbank har idag lika många kvinnor som män i styrelsen, och Birgitte Bonnesen vill ta jämställdhetsarbetet längre.

– Målet är att nå en könsrepresentation bland cheferna på 40/60 på alla enhetsnivåer, säger hon till Veckans Affärer.

Birgitte Bonnesen är snart den enda kvinnan i toppen bland storbankerna, eftersom Annika Falkengren lämnar vd-posten för SEB i år. Falkengren har länge varit bland de högsta på listan över näringslivets mäktigaste kvinnor, men i år blir det ”bara” en tiondeplats bland finanskvinnorna.

Näst mäktigaste finanskvinnan 2017 är Collectors ordförande Lena Apler. På tredje plats finns Liza Jonson, ny vd för Swedbank Robur Fonder.

Bland de mäktigaste börs-vd:arna syns dock ingen finanskvinna, och inte heller bland de mäktigaste ägarna eller direktörerna. På listan över de mäktigaste styrelseproffsen finns en bankstyrelsemedlem på femte plats: Marie Ehrling, som sitter i Nordeas styrelse.

Bland de mäktigaste samhällsförändrarna finns däremot ett par finanskvinnor. Carina Lundberg Markow, chef för ägarstyrning på Folksam, är näst mäktigast i kategorin. ”En tung röst som inte skräder orden i hållbarhetsdebatten. Att man i många branscher inte får extrapoäng för frispråkighet menar hon gör att de som har karriären framför sig håller tillbaka – till skillnad från henne själv.” lyder motiveringen. Skandias hållbarhetschef Lena Hök hamnar på sjätte plats i samma kategori.

På listan över de mäktigaste techprofilerna finns Tuva Palm, CTO och CPO för Nordnet, på plats 16. I samma kategori finns flera riskkapitalister. Men riskkapitalbranschen i stort är långt ifrån jämställd, visar en ny rapport från Allbrightstiftelsen. Endast tre procent av alla partners i branschen är kvinnor, och 15 av 18 riskkapitalbolag som stiftelsen granskat har bara män i toppen. Inte ett enda av bolagen är jämställda.

­– Det är patetiska siffror och vi på Allbright har aldrig sett ett så bedrövligt resultat efter en kartläggning, säger Amanda Lundetag, vd för Allbrightstiftelsen, till Dagens Industri.

I finansbranschen ser det betydligt bättre ut även om det inte är jämställt än, visade Finanslivs årliga kartläggning Maktkoll i höstas. Finansbolagens ledningsgrupper bestod av 33 procent kvinnor 2016, en ökning från 25 procent föregående år. 38 procent av styrelsemedlemmarna var kvinnor, jämfört med 33 procent föregående år.

Text: Anna de Lima Fagerlind
Foto: Johan Marklund

publicerad
8 mars 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram