Gå direkt till textinnehållet
kollegan Isabella Lipski med hunden Ludde och dahliorna på tomten i Norrtälje. Hon odlar 120 olika sorter varje år, en del har hon tagit fram själv. Foto: Jonas Eng

Hon boostar trädgården och egot med unika dahlior

Kollegan Isabella Lipski, upphandlare på Riksgälden, odlar dahlior på fritiden och tar fram egna hybridsorter. »Genom att korsa två olika genuppsättningar får man en helt egen, ny ­och unik genuppsättning. Det är en ego­boost, att skapa min unika sort«, säger hon.

Hur kom det sig att du började odla dahlior?
– Jag hade en blomrabatt, men allt blommade över runt midsommar. Jag sökte efter en sensommarblomma, och efter en snabb googling blev det dahlior. Sen gick jag med i en förening som heter Dahliaentusiasterna och blev helt såld. Det gick från noll till hundra rätt snabbt.

Vad är det du gillar med dahlior?
– Det är en väldigt fin och mångsidig växt, som finns i alla färger och former. De blir så otroligt överdådiga, det är ingen skir liten blomma, utan riktiga primadonnor. Det är en lyx att kunna plocka buketter varje dag och ta in eller ge bort.
– Dahlior växer från en knöl, som en potatis. På våren tar man fram knölarna, förodlar och sätter ut dem. På hösten tar man upp dem och vinterförvarar dem. De har en tydlig års­cykel, jag gillar det.
– Jag är också en väldigt social person, och man kan byta dahliaknölar med andra odlare.

Du har tagit fram egna nya ­sorter, hur gör man det?
– Genom att korsa två olika genuppsättningar får man en helt egen, ny och unik genuppsättning. Det är en egoboost, att skapa min unika sort. De flesta korsningar blir inte så roliga, det är kanske 1 av 20 som är värd att spara, men jag gillar överraskningsmomentet. En sort jag tog fram förra året är jag särskilt nöjd med. Den har en rosalila färg på ovansidan och en aprikos färg på under­sidan. Jag har inte namngett den än, men jag har sparat och delat knölen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord