Gå direkt till textinnehållet
Foto: Oskar Omne

Hovrätten prövar domen mot Bonnesen

Stockholm tingsrätt friade den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen från alla anklagelser för drygt ett år sedan. Domen överklagades och Bonnesen och Ekobrottsmyndigheten kommer att mötas i Svea hovrätt.

Stockholms tingsrätt friade Birgitte Bonnesen från alla anklagelser i sin dom den 25 januari 2023. Åklagarna vid Ekobrottsmyndigheten överklagade domen och idag möts den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen och Ekobrottsmyndigheten i Svea hovrätt. Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Efter att noga ha gått igenom tingsrättens dom kan vi konstatera att vi inte delar tingsrättens bedömningar och slutsatser. Idag har vi därför lämnat in ett överklagande där vi yrkar att Svea hovrätt, med ändring av tingsrättens dom, dömer den före detta bank-vd:n för grovt svindleri i första hand och grov marknadsmanipulation i andra hand, samt för obehörigt röjande av insiderinformation, allt i enlighet med åtalet från januari 2022, säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande i samband med överklagandet.

Birgitte Bonnesen åtalades för grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation, i samband med penningtvättshärvan i Swedbank som avslöjades av SVT Uppdrag Granskning 2019. Hon friades på samtliga punkter i Stockholms tingsrätt. Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till brott.

Kärnan i målet har varit huruvida Birgitte Bonnesen försökt mörka vad Swedbank egentligen kände till om den misstänkta penningtvätten i bankens estniska dotterbolag.

– Vi räknar kallt med en frikännande dom, säger Birgitte Bonnesens försvarsadvokat Per E Samuelson till DN.

Idag (måndag) startar huvudförhandlingen som avslutas i juni.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord