»I grund och botten är jag en nörd«
MIN KARRIÄR Nordeas Tomas Oxendorff gick från kock och programmerare till specialist på mångfald och inkludering. »Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba med människor«, säger han.
Tomas Oxendorff är uppväxt i Polen, men reste ofta om somrarna till sin moster i Sverige. Som 17-åring flyttade han hit.
– Polen då var ett kommunistiskt land och min moster var alltid mån om att jag och min syster skulle resa hit. Det fanns exempelvis inte apelsiner året om i Polen, så för mig kändes Sverige exotiskt, säger Tomas Oxendorff.
Vägen in på arbetsmarknaden blev krokigare än han hade trott, då svenska i regel var ett krav. Det hela ledde till att han städade på nätterna och studerade svenska på dagarna. Han utbildade sig först till kock, men bytte bana några år senare och sökte in på KTH för studier i datavetenskap. Parallellt med utbildningen sökte Nordea personal för kvällar och helger i kundtjänsten. Tomas Oxendorff sökte och fick jobbet.
– Att svenska inte var mitt modersmål spelade ingen roll. Jag kände mig välkommen och sedan dess har jag varit i banken.
Tomas Oxendorff har därefter haft flera olika roller, bland annat som privatrådgivare på kontor och som management partner för bankens olika landschefer. Det sistnämnda går ut på att vara landschefens förlängda arm. Rollen innebär allt från att ta fram strategiska dokument, producera presentationsmaterial och ha ordning på kalandern, till att gå på möten i chefens ställe, förklarar han.
Bland annat var han med och startade Nordeas it-avdelning i Polen, »Nordea operations center«, som snabbt vuxit till en större funktion. En utmaning handlade om att få ihop de kulturella skillnaderna mellan länderna.
– Exempelvis har vi lite olika sätt att förhålla oss till chefer. I Sverige har vi ett lite mer ledigt sätt, medan i Polen får man inte säga du, utan herr eller fru. Här ville vi få in lite mer av det svenska sättet att tänka.
Tomas Oxendorff
Ålder: 55.
Utbildning: magisterexamen, human computer interaction, KTH.
Karriär i korthet: Kundtjänst, privatrådgivare, management partner och ansvarig för mångfald och inkludering i Sverige på Nordea.
Familj: Man och hund.
Intressen: Träna, åka skidor och vara ute på landet.
Mest lärorikt har jobbet varit som privatrådgivare på kontor, enligt Tomas Oxendorff. Han jobbade som rådgivare i tre år, först på olika kontor i Storstockholm och därefter på kontoret på Hamngatan. Att arbeta på »golvet« i direktkontakt med kund är den bästa skolan, anser han.
– Man måste kunna hantera människor. Jag fascinerades av att få möta människor från olika kulturer med olika bakgrunder och var nyfiken på deras perspektiv.
Det var också här han började fundera mer på frågorna runt mångfald och inkludering, frågor han jobbar med i dag. Tomas Oxendorff lever sedan 23 år tillsammans med sin man och engagemanget för bland annat HBTQ-frågorna ligger honom nära. Samtidigt återkommer han flera gånger i intervjun till vikten att synliggöra omedvetna fördomar. Han påpekar att han själv behövt omvärdera sin världsbild.
– Jag har alltid sett mig själv som en person som inte har omedvetna fördomar, men jag fick tänka om. Som människa har du alltid en liten grupp av dina närmaste människor runt dig, men ju längre bort du kommer desto mindre nyanserat blir det. Det kan vara lätt att sätta en stämpel på folk.
Tomas Oxendorffs karriärtips
- Samla dina erfarenheter, var prestigelös och var inte rädd.
- Ha omtanke om andra och våga prova nya saker. Allt detta skapar en bättre version av dig själv.
Sedan pandemin arbetar Tomas Oxendorff på heltid med mångfald och inkludering.
Han ingår i ett nordiskt team och är ansvarig i Sverige. Jobbet går ut på att skapa en inkluderande och välkomnande arbetsmiljö i banken, säger han.
– Min roll är mycket att skapa intern information och utbildningar, medan mina kolleger jobbar mer med bankens riktlinjer och externa partner. Det är väldigt roligt, vi hjälps åt och pratar med varandra hela tiden.
Tomas Oxendorff har nu arbetat på Nordea i 14 år. Längs vägen har bankens fokus på mångfald och inkludering förändrats kraftigt anser han, samtidigt som det finns mer att göra på vissa avdelningar och länder.
Med facit i hand är han förvånad över riktningen som hans karriär har tagit.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba med människor, man måste vara social för att ha min roll. I grund och botten är jag en nörd, men jag har gjort min resa. Jobbet är intressant, nyttigt och skapar känslan av att jag utvecklas hela tiden. Även om jag är it-nörd och fortfarande lagar mat tror jag att det här är framtiden där jag vill vara.