Gå direkt till textinnehållet
Karriär Eric Beijner, fotograferad på KTH. Foto: Oskar Omne

Intensivkurs gav ett snabbt karriärbyte

På jobbet Bankjobbet fick Eric Beijner att byta bana. Han gick från civil­ingenjör till utvecklare – på tolv veckor.

Eric Beijners råd till andra som funderar på att byta karriär:

»Det viktiga är att vara modig, att våga ta steget. Möjligheter finns, bara du vågar sträcka dig efter dem.«

Problemlösning har alltid varit Eric Beijners grej. Han har en fallenhet för logiskt tänkande och matematik, och utbildade sig därför till civilingenjör inom maskinteknik vid Linköpings universitet.

Utbildningen var lång, fem år. Mot slutet började han ifrågasätta om han gjort rätt val.

– Jag är en sådan person som vill avsluta saker jag har påbörjat, så jag gick färdigt utbildningen ändå. Men när jag var klar tänkte jag, är det här verkligen det jag vill göra resten av mitt liv?

Samtidigt ville Eric Beijner inte hoppa på någon ny utbildning efter att ha pluggat så länge. Han bestämde sig för att ge sig ut på arbetsmarknaden ändå, och fick ganska snart jobb på Swedbanks kontor på Stora Essingen i Stockholm. Hans tjänst gick i stora drag ut på att kontrollera att regelverk följdes innan bankkrediter betalades ut.

– Det var mycket pappersarbete. Jag tror att jag fick jobbet på grund av mina matematikkunskaper. Jag har läst några ekonomikurser också, men inte så mycket.

Under arbetet tyckte han att det IT-system som användes kändes gammalt, och även arbetssättet. En chef på bankkontoret föreslog en effektivisering, och Eric Beijner deltog i arbetet med att förbättra systemet.

– Då fick jag upp ögonen för det här med IT. Jag tyckte att det kändes spännande.

Eric Beijner var för tillfället uthyrd till Swedbank via bemanningsföretaget Academic Work. Han fick reda på att Academic Work hade en intensivutbildning i programmering och bestämde sig för att testa.

– Så jag sökte till utbildningen, och efter många tester och intervjuer kom jag in.

Utbildningen riktar sig till de som inte har någon tidigare erfarenhet av programmering.

På bara tolv veckor skulle han och hans klasskamrater lära sig kodspråket C# (uttalas C-sharp).

– Det var verkligen en heltids­utbildning, åtta timmar om dagen. Ofta kvällar också. Många hade liksom jag en akademisk utbildning sedan innan, vilket nog hjälpte.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Eric Beijner tror också att hans intresse för matematik och logik är en fördel. Programmering handlar mycket om att identifiera problem och hitta lösningar, vilket var det som lockade honom att söka till utbildningen.

–Det var inte så svårt att ta sig an ett kodspråk, eftersom jag är duktig på problemlösning. Steget mellan civilingenjör och programmerare är inte så stort.

Ett annat skäl till att han vågade byta karriär var att utbildningen garanterade en fast anställning hos Academic Work.

– Det kändes tryggt. Och eftersom utbildningen är så kort var det lättare att ta steget.

Men det var bara de som klarade utbildningen som fick fast jobb. Eric Beijner var en av dem. Han började jobba på Academic Works IT-avdelning i väntan på uppdrag, men det dröjde inte länge innan han var tillbaka på Swedbank. Den här gången som systemutvecklare och projektledare på Swedbanks huvudkontor i Sundby­berg.

– Det var ett 50/50-uppdrag som gick ut på att utveckla ett nytt IT-system enligt den nya bankregleringen Basel 3.

I projektet ingick över 100 personer, bland annat konsulter från Indien och Ryssland. Det pågick i ett år och har nyligen avslutats.

Nu väntar Eric Beijner på nästa uppdrag. I framtiden hoppas han få jobb direkt i finansbranschen.

– Sen om det är på Swedbank, det vet jag inte. Det finns andra banker och finansiella institut.

Efterfrågan på utvecklare är stor. IT-yrken är de som ökar mest i Sverige, med 3 000 personer per år, enligt statistik från SCB.

Det gäller inte minst inom finansbranschen. I takt med att konkurrensen hårdnar från olika startup- och fintechbolag kommer bankerna att behöva utveckla sina IT-system, anser Eric Beijner.

– Det finns ett stort behov av systemutvecklare eftersom många banker inte har så uppdaterade system.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord