Jag får sena svar på mina mejl – vad kan jag göra?

Jag får sena svar på mina mejl – vad kan jag göra?

Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på jobbet.

Fråga: Jag jobbar mycket med mejlkontakt i mitt jobb. Väldigt många av dessa kontakter svarar sent eller aldrig på mina mejl. Hur påminner jag på ett trevligt sätt? Hur många gånger ska man behöva påminna om återkoppling? Vad gör jag om jag ändå inte får några svar?

Annmarie Palm: Detta med bristen på återkoppling är ett stort problem och det som folk verkar reta sig på allra mest. Det är förstås svårjobbat när affärskontakter och/eller kollegor struntar i att återkoppla eller gör det alldeles för sent. De som slarvar brukar kunna hävda att de väljer att återkoppla om och när det känns prioriterat för dem själva. Det finns oändligt många exempel på när en affär har gått i stöpet, missförstånd har uppstått och irritationen över att inte få svar har växt sig så stor att entusiasmen hos en affärskontakt helt försvunnit. Här pratar vi om vikten av att du själv skapar dig ett personligt gott professionellt rykte.

Men det handlar ju faktiskt även om mer än så. De företag där medarbetarna slarvar med det affärsmässiga uppförandet får förstås lätt ett dåligt rykte – och tänk vad onödigt det är!

Självklart ska du inte gång på gång behöva påminna om att du önskar återkoppling. Mitt tips är att du redan i överenskommelsen med den andra parten är tydlig med när återkoppling ska ske. Se till att gemensamt ringa in när ett svar ska avlämnas och då också gärna på vilket sätt. Är det muntligen per telefon, via mail eller sms?

Gäller det en offert som du skickat tycker jag att du kan ha med en rad om att du förväntar dig återkoppling inom en viss tid. Folk är rätt bra på att göra som du säger så länge du är tydlig med vad du vill.

De gånger som du ändå behöver säga till om att du inte fått svar kan du med fördel även vänligt meddela hur det påverkar din arbetssituation. Det kan fungera som ett nyttigt uppvaknande hos den som slarvar.

publicerad
19 mars 2019
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram