Gå direkt till textinnehållet
Foto: Sofia Röjder

»Jag har svårt att bara sitta stilla«

Min karriär Att hela tiden utvecklas har varit den röda tråden i Magdalena Gunnarssons karriär i Handelsbanken. Nyligen klev hon på den nyinstiftade tjänsten som länschef för SHB i Värmland.

Magdalena Gunnarsson från Åmål hade länge siktet inställt på att bli revisor. Efter gymnasiet läste hon vidare på ekonomiprogrammet på Karlstad universitet och fastnade framför allt för de juridiska delarna kring skatterätt och handelsrätt. Men en bit in i studierna ringde hennes svärmor och berättade att Handelsbanken i Åmål sökte folk. Lite på vinst och förlust sökte hon jobbet.

Magdalena Gunnarssons karriärtips:

»Det viktigaste är att hela tiden våga se möjligheterna och att inte fokusera begränsningarna. För mig har det handlat mycket om magkänsla. Det är viktigt att ta in intryck och att lyssna på andra, men någonstans att landa i egen magkänsla. Om den är rätt så mår jag bra och då kan jag prestera.

»Det är också viktigt att hitta personer runtomkring sig som man litar på, som vet vad du kan men som också ser din utvecklingspotential och vågar säga det. Du kan inte alltid ha bra dagar och ibland behöver du få den där peppen från någon som säger det till dig«

– Jag tänkte att Handelsbanken är en stor organisation och att det kan vara intressant att se hur anställningsprocessen går till. Skolan kunde jag ju alltid gå tillbaka till sen, säger hon.

Men någon fortsättning i skolan eller som revisor blev det inte. I stället började Magdalena Gunnarsson på banken. Inledningsvis jobbade hon i kundtjänst och hanterade sparande och bolån, men i samband med att hon fick en ny chef stegrade utvecklingskurvan till allt mer komplexa ärenden och större kunder.

– Hon tog mig verkligen under sina vingar. Det var en viktig del i min utveckling att få det förtroendet och den möjligheten, säger hon.

När Magdalena Gunnarsson var föräldraledig för andra gången skulle hennes chef gå vidare. Hon uppmuntrades då att söka jobbet som kontorschef.

– Så jag gjorde det och fick det, säger hon.

Foto: Sofia Röjder

Efter ett tag dök även möjlig­heten upp att ta sig an grannkontoret i Säffle. Att leda två kontor samtidigt var en spännande utmaning, men ställde också nya krav på ledarskapet.

– Eftersom jag inte kunde vara på plats fysiskt kändes det alltid som att jag saknades någonstans, säger Magdalena Gunnarsson och påpekar att det här var 2016, alltså långt innan pandemin och digitala möten blev standard.

– Det var en utmaning att leda på distans. I dag går allt så snabbt och smidigt via Skype eller Teams, men så långt hade vi inte kommit då, säger hon.

Efter några år som kontorschef ville Magdalena Gunnarsson hitta nästa utmaning och flaggade då för banken att hon ville röra på sig. Det hela landade i ett jobb på Handelsbankens kreditavdelning i Göteborg. Jobbet var raka motsatsen mot arbetet som kontorschef, enligt Magdalena Gunnarsson.

– Som kontorschef på en liten marknad får du göra allt under en dag. Du hjälper till i kassa-kundtjänst, men kan också jobba med ganska komplexa företagsfrågor. Att gå från det till att göra samma sak varje dag var en stor förändring.

Så småningom började hon att sakna mångsidigheten i kontorsrörelsen och snart dök det upp en tjänst som kontorschef på Handelsbanken i Vänersborg. Magdalena Gunnarsson sökte och fick jobbet, men hann knappt börja innan nyheten kom att Handelsbanken stänger nära hälften av alla kontor. Beskedet innebar en stor ovisshet, men också nya möjligheter. I och med förändringen öppnades en roll som länschef för Handelsbanken i Värmland, ett tillfälle som var för bra bra för att missa.

– Jag bor i Åmål och det är långt till Stockholm eller Göteborg. Att hitta den här utvecklingsmöjligheten på hemmaplan, det känns som win-win, säger Magdalena Gunnarsson.

Åker gärna skidor

Ålder: 37

Utbildning: Företagsekonomi, Karlstad Universitet

Karriär i korthet: Olika kontorschefsroller och kreditanalytiker inom Handelsbanken. Nu Länschef på Handelsbanken i Värmland

Familj: Man och två barn

Intressen: Skidåkning, både utför och på längden

Jobbet som länschef är nytt i banken och sedan Magdalena Gunnarsson hoppade ombord efter årsskiftet har mycket tid lagts på att tillsammans med länets kontorschefer forma rollen och hur samarbetet ska se ut i den så kallade »länsstrukturen«.

Magdalena Gunnarssons förhoppning är att både kunna vara nära kontorsrörelsen och affären, men också jobba mer strategiskt och fungera som ett bollplank för kontorscheferna på ett övergripande plan. Hon påpekar samtidigt att det är en förändring som banken ska igenom. Viktigast blir därför att vara lyhörd, men också framåtlutad och nytänkande.

– Det handlar mycket om ett samarbete mellan mig och kontorscheferna, så det gäller att vara nära kontoren och kunderna för att kunna vara den här affärs­drivande och affärsstödjande personen, säger hon.

Möjligheten att utvecklas verkar vara den röda tråden i din karriär. Har du hittat rätt på hemmaplan?

– Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått den här rollen. Sedan är jag en person som har lite svårt att sitta still och har förhoppningsvis ganska många år kvar att jobba, men här och nu känner jag mig verkligen hemma.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord