Gå direkt till textinnehållet

Jag vill inte prata politik på jobbet

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Min kollega vill gärna diskutera politik och samhällsfrågor. Jag håller inte med honom alls, men jag vill inte debattera politik på min arbetsplats. Hur hanterar jag det här?

Annmarie Palm: Tack för din fråga! Jag tror att många känner igen sig i ditt dilemma. Det är lätt att falla in i en diskussion kring samhällsutvecklingen, inte minst nu i dessa utmanande tider, trots en ambition om att vilja låta bli.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Apropå din kollega som gärna pratar politik så tänker jag att det bästa du kan göra är att replikera på ett sätt som låter förstå att du hör och är engagerad men att du inte vill ge dig in i polemik.

Exempel på en sådana meningar skulle kunna vara: »Intressanta tankar. Det här skulle vi kunna prata mycket om. Men det blir ju lite fel forum nu när vi jobbar, eller hur? Om okej med dig kanske vi kan ta det vid ett annat tillfälle?«

På så sätt visar du respekt för den andres vilja att lufta sina åsikter, samtidigt som du fiskar efter ett samförstånd om att ämnet ju egentligen passar bättre att prata om utanför jobbet. För att du sedan ska kunna undvika politiska dialoger även framåt så är det förstås viktigt att ni på något sätt också bekräftar det ni kommit överens om. Lycka till!

Svaret gavs i april 2021.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord