Gå direkt till textinnehållet

Jämställda ledningar i branschen – men bara hos en storbank

Finanslivs årliga undersökning av jämställdheten visar att andelen kvinnor i styrelserna minskar. Styrelserna är inte längre jämställda, vilket de var förra året. Ledningsgrupperna är däremot fortsatt jämställda i snitt, men bara hos en svensk storbank.

Finanslivs undersökning av jämställdheten i 25 banker och finansbolag visar att andelen kvinnor i styrelserna i snitt är 39 procent, en minskning från 41 procent 2023. Förra året var första gången sedan Finansliv började med undersökning av jämställdheten som styrelserna var jämställda, det vill säga minst 40 procent av det ena könet. I år når andelen inte dit.

Ledningsgrupperna fortsätter däremot att vara jämställda i år, med i snitt 42 procent kvinnor, samma siffra som förra året. (En ökning från 38 procent kvinnor 2022).

Andelen kvinnor i styrelserna är i snitt 39 procent. Männens andel uppgår till 61 procent.

 

Andelen kvinnor i ledningsgrupperna är i snitt 42 procent. Männens andel uppgår till 58 procent.

 

Men alla banker och finansbolag når inte upp till snittet. Under 2022 och 2023 saknade storbankerna fortfarande en jämställd ledning. I år har Swedbank både en jämställd styrelse och ledning, med en helt jämn könsfördelning på 50 procent. Övriga storbanker ligger mellan 33 och 38 procent andel kvinnor i ledningen och i styrelsen är alla storbanker utom SEB jämställda. SEB har endast 36 procent kvinnor i styrelsen.

Swedbank hade en jämställd ledning 2019, när Birgitte Bonnesen var vd för banken. Sedan minskade andelen kvinnor i ledningen, först till 36 procent och därefter till 33 procent. Swedbank har tidigare försäkrat för Finansliv att jämställdhet är en viktig fråga för banken, och att företaget jobbar strategiskt för att öka jämställdheten. Nu har det alltså gett resultat.

–Vårt långsiktiga mål är att ha en jämställd ledning och en jämn könsfördelning i hela organisationen. Det är väldigt positivt att vi nått målet för koncernledningen. Banken arbetar aktivt med nedbrutna mål och vi kommer fortsätta göra det, säger Artin Shams som är ansvarig för Diversity & Inclusion på Swedbank.

Läs mer om Swedbanks arbete för ökad jämställdhet här.

Handelsbanken hade tidigare en kvinnlig vd. I bankens styrelse har andelen kvinnor minskat från 50 procent till 40 procent 2024. Stiftelsen Allbright, som varje år mäter jämställdheten i svenska börsbolag, har sett att bolag med kvinnlig vd har en högre jämställdhet än bolag med manlig vd.

Det syns även i Finanslivs under­sökning. Av de tio finansbolag som hamnar högst på listan över andel kvinnor i ledningen har sju också en kvinnlig vd. De tre bolag som har högst andel kvinnor i ledningen är Danske Bank Sverige, Storebrand Fonder och Nordea Funds, alla tre med kvinnlig vd. De två förstnämnda har dock mer än 60 procent kvinnor i ledningarna, och har därmed för låg andel män för att klassas som jämställda.

Men storbankerna Nordea och SEB har bara 33 procent kvinnor i sina ledningsgrupper, samma andel som förra året. SEB har minskat sin andel kvinnor från 36 procent 2022.

”Nordea har som mål att nå en jämn könsfördelning på de tre högsta chefsnivåerna sammantaget vid slutet av 2025, vilket anges i våra hållbarhetsmål”. Det sa Åsa Nilsson Billme, chef för Diversity & Inclusion på Nordea till Finansliv, i samband med förra årets undersökning.

SEB kommenterade vid fjolårets jämställdhetsundersökning att banken tagit viktiga kliv framåt vad gäller könsfördelningen i verkställande ledning, där andelen kvinnor hade ökat från 17 procent år 2017. ”Balansmåttet kan variera mellan åren på grund av ledningsförändringar eller förändringar i antalet medlemmar i verkställande ledning. Men inkludering och mångfald – vilket inbegriper jämställdhet – är även fortsatt viktiga och prioriterade frågor för SEB.”

SEB:s andel kvinnor i styrelsen uppgår till 36 procent, samma nivå som förra året. 2022 låg siffran på 44 procent. I Danske Banks styrelse är andelen kvinnor 38 procent och andelen har minskat senaste åren. SEB och Danske Bank är de storbanker som inte har en jämställd styrelse.

FINANSLIVS JÄMSTÄLLDHETS- UNDERSÖKNING

Finansliv har undersökt jämställd­heten i 25 banker och finansbolag årligen sedan 2019. Vi har räknat hur många kvinnor respektive män som finns i bolagens styrelser och ledningsgrupper, hur den procentuella fördelningen ser ut, samt snittet för samtliga bolag. Finansliv har även kartlagt hur många bolag som har en kvinnlig vd.

Finansliv har också kartlagt jämställdheten hos arbetstagar­representanterna i styrelserna. Eftersom arbetstagar­representanterna i styrelserna inte utses av företagen utan av fackförbundens klubbar har vi valt att inte ta med dem.

Uppgifterna om styrelser och ledningsgrupper har hämtats från bolagens eller föreningarnas hemsidor under perioden under april 2024. Fördelningen kan ha förändrats efter det.

Storbankerna hamnar inte i botten av Finanslivs undersökning. Lägst andel kvinnor i styrelsen har Söderberg & Partners och TF Bank med 14 respektive 17 procent kvinnor. Förra året hade Söderberg & Partners en jämställd styrelse med en andel på 40 procent kvinnor. Carnegie har i år en jämställd styrelse på 43 procent, en ökning från 20 procent året innan. Även i ledningsgruppen har andelen kvinnor ökat från 22 procent till 36 procent.

Klarna ligger även 2024 långt under snittet för ledningsgrupper, på 10 procent kvinnor. Det är en minskning från 14 procent året innan. Minst jämställd ledning har återigen TF Bank, som liksom tidigare år helt saknar kvinnor i ledningsgruppen.

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord