Gå direkt till textinnehållet

Jämställdheten ökar långsamt i styrelser

Kvinnor har drygt en tredjedel av platserna i svenska bolagsstyrelser och det är en liten ökning sedan 2021. Det visar en studie från Deloitte.

Kvinnor har 35,3 procent av platserna i Sveriges bolagsstyrelser, vilket är en ökning med 0,6 procentenheter sedan 2021. Sverige faller i rankningen över länder med högst andel kvinnliga styrelseledamöter, från femte till sjunde plats 2023. Det visar en studie från Deloitte.

– Självklart är det uppmuntrande att vi gör framsteg, men utvecklingen går alldeles för långsamt och det är tråkigt att se Sverige falla i rankningen. Det är viktigt att vi håller fokus och vidtar konkreta åtgärder för att öka mångfalden i svenska styrelser, också vad gäller ålder, bakgrund och etnicitet, säger Therese Kjellberg, partner och styrelseordförande på Deloitte, i en skriftlig kommentar.

Studien visar att kvinnor har knappt en fjärdedel (23,3 procent) av styrelseplatserna globalt, vilket är en ökning med 3,6 procentenheter sedan 2021. Bland toppländerna för kvinnlig representation finns Frankrike (44 procent), Norge (43,5 procent), Italien (40,4 procent) och Belgien (38 procent). En förklaring är att kvotering finns i flera av länderna. Sedan 2021 har både Nya Zeeland (36,3) och Nederländerna (35,8 procent) gått om Sverige.

Jämställdheten har kommit längst i den svenska konsumentbranschen med en andel på 36,9 procent av styrelseplatserna. Finanssektorn kommer tätt efter med 36,5 procent av platserna, samma andel som inom media och telekom.

Enligt studien uppgår andelen kvinnliga styrelseordföranden till 8,4 procent globalt, en ökning från 6,7 procent 2021. I Sverige har andelen kvinnliga ordföranden minskat, från 11,3 procent 2021 till 10,8 procent 2023.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord