Gå direkt till textinnehållet

Jämställt i toppen – men inte hos storbankerna

För första gången i Finanslivs årliga jämställdhetsundersökning är både styrelser och ledningsgrupper i finansbranschen i snitt jämställda. Men fortfarande når ingen av storbankernas ledningar jämställdhet.

Finanslivs undersökning av jämställdheten i 26 banker och finansbolag visar att andelen kvinnor i styrelserna i snitt är 41 procent. Det är första gången sedan Finansliv började med jämställdhetsundersökningarna som styrelserna är jämställda, det vill säga minst 40 procent av det ena könet. Vid förra årets undersökning var andelen kvinnor i styrelserna i snitt 38 procent.

Även ledningsgrupperna har nått jämställdhet i år, med i snitt 42 procent kvinnor. Förra året minskade andelen kvinnor till 38 procent, mot 39 procent föregående år.

Men alla banker och finansbolag når inte upp till snittet. Samtliga storbanker saknar fortfarande en jämställd ledning, precis som de senaste två åren. Den storbank som kommer närmast en jämställd ledningsgrupp är Handelsbanken, med 38 procent kvinnor.

– Vi har en långsiktig målsättning om jämn könsfördelning inom alla delar av banken, yrkesroller, enheter och länder, med minst 40 procent kvinnor (eller män). Det målet uppnår vi både för alla anställda och för samtliga chefer i dag vilket vi är glada för även om arbete återstår för att skapa en jämn könsfördelning inom alla enskilda delar av banken, säger Magnus Åberg, tillförordnad hr-chef på Handelsbanken.

Handelsbanken är också den enda storbanken med en kvinnlig vd, en faktor som kan ha betydelse för könsfördelningen i ledningen. Stiftelsen Allbright, som varje år mäter jämställdheten i svenska börsbolag, har sett att bolag med kvinnlig vd har en högre jämställdhet än bolag med manlig vd.

Det syns även i Finanslivs under­sökning. Av de tio finansbolag som hamnar högst på listan över andel kvinnor i ledningen har åtta också en kvinnlig vd. De tre bolag som har högst andel kvinnor i ledningen är Danske Bank Sverige, Storebrand Fonder och Nordea Funds, alla tre med kvinnlig vd. De två förstnämnda har dock mer än 60 procent kvinnor i ledningarna, och har därmed för låg andel män för att klassas som jämställda.

Men storbankerna Nordea och Swedbank har bara 33 procent kvinnor i sina ledningsgrupper, samma andel som förra året.

– Vi har inte ännu uppnått jämn könsfördelning på våra högsta chefsnivåer, men vi gjorde framsteg under 2022. Nordea har som mål att nå en jämn könsfördelning på de tre högsta chefsnivåerna sammantaget vid slutet av 2025, vilket anges i våra hållbarhetsmål, säger säger Åsa Nilsson Billme, chef för Diversity & Inclusion på Nordea.

– Vår målsättning är att över tid ha jämställda ledningsgrupper på alla nivåer, och vi har även nedbrutna mål som vi följder upp regelbundet och aktivt jobbar med. Det i sin tur ger goda förutsättningar för att ha en jämställd koncernledning, säger Gith Bengtsson, chef för Swedbanker Experience.

Swedbank hade en jämställd ledning 2019, när Birgitte Bonnesen var vd för banken. Sedan dess har andelen kvinnor i ledningen minskat, först till 36 procent och därefter till 33 procent. Detta trots att Swedbank flera gånger försäkrat för Finansliv att jämställdhet är en viktig fråga för banken, och att man jobbar strategiskt för att öka jämställdheten.

– Vad gäller den högsta ledningsgruppen så har vi gjort flera förändringar i den de senaste åren, vilket har resulterat i förändringar i könsfördelningen. När det gäller den högsta ledningen handlar det om ett fåtal positioner som sällan byts ut, vilket gör att jämställdhetsarbetet tar längre tid, säger Gith Bengtsson.

Hur lång tid det kommer ta att nå en jämställd ledning svarar Swedbank inte på.

Även SEB har 33 procent kvinnor i sin ledningsgrupp, visar Finanslivs undersökning. Det är en minskning från januari förra året, då andelen kvinnor var 36 procent.

– Det har skett en del ledningsförändringar under de senaste 12 månaderna, vilket gjort att andelen kvinnor har minskat något. I början av 2022 bestod verkställande ledning av 14 medlemmar, varav fem var kvinnor. I dagsläget består verkställande ledning av 12 medlemmar, varav fyra är kvinnor. Vårt långsiktiga mål är alltjämt att balansen mellan män och kvinnor i ledningsgruppen ska vara 50/50, plus/minus 10 procent, säger Maria Hamstedt, chef för inkludering och mångfald på SEB.

Vad skickar det för signal till de anställda att andelen kvinnor i ledningen minskar, tycker ni?
– Vi har full förståelse för att man kan se detta som ett steg i fel riktning och vill att denna förändring ska gå fortare. Vi har dock under de senaste åren tagit viktiga kliv framåt vad gäller könsfördelningen i verkställande ledning, där andelen kvinnor har ökat till dagens 33 procent från 17 procent år 2017. Detta balansmått kan på grund av ledningsförändringar eller förändringar i antalet medlemmar i verkställande ledning variera lite från år till år, men inkludering och mångfald – vilket inbegriper jämställdhet – är även fortsatt viktiga och prioriterade frågor för oss.

SEB har även minskat andelen kvinnor i styrelsen till 36 procent, från 44 procent förra året. Därmed är SEB den enda storbanken som inte har en jämställd styrelse.

– Förändringen i styrelsen beror på att antalet ledamöter utökades med två vid årsstämman 2021 och att dessa båda tillsättningar var män, säger Maria Hamstedt.

Finanslivs jämställdhets-undersökning

Finansliv har undersökt jämställd­heten i 26 banker och finansbolag årligen sedan 2019. Vi har räknat hur många kvinnor respektive män som finns i bolagens styrelser och ledningsgrupper, hur den procentuella fördelningen ser ut, samt snittet för samtliga bolag. Finansliv har även kartlagt hur många bolag som har en kvinnlig vd.

Finansliv har också kartlagt jämställdheten hos arbetstagar­representanterna i styrelserna. Eftersom de inte utses av företagen utan av fackförbundens klubbar har vi valt att redovisa dem separat.

Uppgifterna om styrelser och ledningsgrupper har hämtats från bolagens eller föreningarnas hemsidor under perioden 9–20 januari 2023. Fördelningen kan ha förändrats efter det.

Hon påpekar att styrelsen inte tillsätts av SEB, utan av aktieägarna.

– Det är således en fråga för valberedningen. Den utses i sin tur av de fyra till röstetalet största aktieägarna eller ägargrupperna i banken som önskar utse en representant, säger Maria Hamstedt.

Storbankerna hamnar dock inte i botten av Finanslivs undersökning. Lägst andel kvinnor i styrelsen har Carnegie, med 20 procent. De ligger också långt under snittet för ledningsgrupper, med 22 procent kvinnor.

Ännu längre ned på ledningsgruppslistan hamnar Klarna, som har 14 procent kvinnor i sin ledning. Minst jämställd ledning har återigen TF Bank, som liksom tidigare år helt saknar kvinnor i ledningsgruppen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord